Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
6 (× 1 глас)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2011)
Корекция
plqsak (2015)
Форматиране
in82qh (2015)

Издание:

Баю Баев. Ние, българските моряци

ИК „Гитава ООД“, София, 2009

Българска. Първо издание

ISBN: 978-954-8572-01-9

История

  1. — Добавяне

Географско разположение и топографска характеристика на пристанище Царево

С географското си разположение пристанище Царево се оказа в центъра на странджанското крайбрежие и с добри перспективи за развитие и поминък на местното население, главно в областта на дърводобива. Имаше и няколко коларски пътища, водещи към близките до пристанището села. Така например, с биволска кола се идваше в Царево от село Бродилово за два дни, а от село Кости — за три дни.

В топографско, а оттук и в навигационно отношение, южният залив на Царево се явяваше най-удобен в сравнение с всички други заливи и заливчета за построяване и експлоатация на едно пристанище с предимно местно значение, както и за ограничен износ на дървен материал и въглища с малотонажни корабчета. Навярно се е знаело, че пристанището не ще бъде добре защитено от североизточните и особено от силните източни ветрове, но друго, по-подходящо място не би могло да се намери. Особено опасни са зимните източни и не по-слабите пролетни югозападни ветрове, които като из огромна фуния се спускат по дефилето на малката рекичка точно върху акваторията на пристанището.

И Царево, и Ахтопол в корабоплавателно отношение са истински капани на споменатите ветрове за заварените в тях кораби. Аз съм бил свидетел на няколко такива трагедии. Дрейфат котви, късат се котвени вериги, късат се всички налични корабни въжета, късат се въжетата и веригите, докарани аварийно от брега или по най-бърз начин от Бургас. Корабите се оплитат един друг с въжета, с каквото намерят, за да се противопоставят задружно на стихията. В крайна сметка два–три отиваха на дъното. Сега това не се случва, защото корабчетата, доколкото ги има, са със сигурни машини и опитни моряци, а и метеорологичната служба благовременно ги предупреждава.

Каменното дъно на пристанището също не е удобно за закотвяне. Отбивният, главният вълнолом е къс и напиращата върху него вълна, след като се среже от вълнолома, завива и влиза в търговския басейн, люлее и мете всичко пред себе си и най-сетне се хвърля върху насипното разтоварище и оттам смита всичко в морето.