Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
6 (× 1 глас)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2011)
Корекция
plqsak (2015)
Форматиране
in82qh (2015)

Издание:

Баю Баев. Ние, българските моряци

ИК „Гитава ООД“, София, 2009

Българска. Първо издание

ISBN: 978-954-8572-01-9

История

  1. — Добавяне

Гората и големите търговци на дърва

Развитието на капитализма в България закъсня едва ли не с половин век да навлезе в Странджа, но това само забави, а не отмени унищожението на горите й. В края на двадесетте години на 20 век в Странджа, освен изсичането на гората за лични нужди, за огрев и за препитание, имаше три–четири еднолични и общи фирми за експлоатация на горите.

И не бе страшно стихийното, но маломощно сечене от личните стопанства. Между фирмите се водеше борба, като всяка една от тях имаше за цел да елиминира другите, без оглед на средства и прийоми. В крайна сметка тази борба се изразяваше в безжалостно, безстопанствено изсичане на горите, при възможно най-голяма, безчовечна експлоатация на местното население. А то само по себе си и без това бе застанало на най-последното стъпало на живота. Аз имах няколко съученика от странджанските села в гимназията и много добре зная как техните семейства свързваха двата края.

В гората и извън нея ставаха машинации за използване на държавната власт и държавните органи, включително кметовете, лесничеите, горските стражари, за ограбване на държавата, развивайки и използвайки за лични интереси дърводобива в Странджа. От края на двадесетте години до края на Втората световна война победа в тази борба удържа фирмата на братя Кубарелови.