Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Calotte et calotins, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Разни
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,3 (× 9 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
filthy (2012 г.)

Издание:

Лео Таксил. Свещеният вертеп

Второ издание

Преводач: Борис Мисирков

Редактор: Димитър Попиванов

Художник: Петър Добрев

Художествен редактор: Пенчо Мутафчиев

Технически редактори: Станка Милчева и Васил Ставрев

Коректор: Ани Байкушева

Дадена за набор: м. ноември 1980 г.

Подписана за печат: м. април 1981 г.

Излязла от печат: м. май 1981 г.

Печатни коли: 34,50

Издателски коли: 31,72

Формат: 60/84/16

Издателство на Отечествения Фронт — София, 1981 г.

ДП „Тодор Димитров“ — София, 1981 г.

История

  1. — Добавяне

Трима първосвещеници на Светия престол

Като получил парите за тиарата, Бенедикт IX сметнал, че е узаконил съвсем честно тези действия с провъзгласяването на Йоан XX за свой приемник. Но и Силвестър III платил скъпо за избирането си: трите месеца на престола далеч не можели да компенсират сумите за подкуп на избирателите. Оскърбен в най-добрите си чувства, Силвестър III нахлул в Рим начело на една въоръжена банда и нападнал папския дворец. Йоан XX се съпротивлявал енергично и пламнало ожесточено сражение.

През това време Бенедикт IX, който успял да пропилее капиталите си, стигнал до извода, че и той трябва да се опита да завладее тиарата, за да я продаде повторно. Без да му мисли много, той нахлул с шайка негодници в Латеранския дворец и изгонил папата, когото лично бил настанил там. Но Йоан XX не пожелал да напусне града; той си платил честно! С една дума Рим осъмнал една заран с трима папи. Единият се настанил в черквата „Св. Йоан“, другият намерил подслон в „Св. Петър“, а третият — в катедралата „Св. Мария“.

Каквото и да приказваме, Бенедикт IX, Силвестър III и Йоан XX се наредили великолепно! Почетната троица сключила съюз и разумно си разделила църковните доходи и плодовете от своите шантажи и обири. Всяка нощ веселите разбойници уреждали грандиозни оргии със своите любовници — както жени, така и мъже.

Как бледнеят пред тези пиршества нашите съвременни гуляи! Тези увенчани с тиара сарданапаловци[1] в търсенето на нови забранени наслади се стремели да възкресят нравите на Содом.

Вярна на църковните традиции, почтената тройка се отличавала с необикновена щедрост към своите възлюбени и за късо време опустошила съкровищниците на римските черкви. Тримата първосвещеници принасяли в жертва пред олтара на Венера скъпоценните предмети на божествения култ. Една нощ на наслади те заплащали със скъпоценен съсъд, дароносица или разпятие.

Апостолският престол вече не будел у тях никакъв интерес и затова те потърсили начин да се отърват от него. Окончателно фалиралата света троица се събрала на съвещание и папите намерили наистина чудесен изход — те обявили, че светият престол се продава на търг.

След смъртта на Йоан XIX, през понтификата на Бенедикт IX, престолът на свети Петър за четвърти път бил обявен за продан като мебелите на стара кокотка!

Бележки

[1] Сарданапаловци — Сарданапал — легендарният последен асирийски цар, потънал в разкош и разврат. Когато враговете го обсадили, той подпалил двореца си и загинал заедно с всички свои приближени.