Читателски коментари (за „Свещеният вертеп “ от Лео Таксил)

  • 1. Ifrit (3 октомври 2012 в 16:52), оценка: 6 от 6

    Прекрасна книга е това! И трите книги на Таксил по темата религия, са много живописно представени и обективни разсъждения. „Свещеният вертеп“ е задължително четиво за всеки, който иска да обогати знанията си за католицизма. Книгата е забранена за издаване в много католически държави, а в България е издавана само веднъж.

    Благодаря за възможността да я прочета отново!

  • 2. назгул (4 април 2013 в 13:58), оценка: 6 от 6

    Много ми хареса книгата — прекрасна история на католическата църква и на Европа. Съжалявам, че в училище не се е казвало повече за тези неща.

    Единствен недостатък според мен е в превода на имената — русизирани са и често ми беше трудно да се ориентирам за коя историческа фигура става дума — Елисавета (Елизабет I), Чарлз и Шарл винаги са с името Карл и т.н.

    Задължително ще прочета и другите произведения на този автор.

  • 3. greenwich (16 юни 2014 в 17:53)

    Като протестантка аз, разбира се, не мога да не приветствам разобличаването на мошеничествата и порочността на папския престол. Но не съветвам никого да приема точно тази книга като източник на информация. Историческата действителност е изопачена почти до неузнаваемост и книгата представлява по-скоро сборник от всевъзможни злонамерени легенди, а отровните коментари я лишават от каквато и да е претенция за безпристрастност.

  • 4. Petar Slavov (12 март 2021 в 08:39)

    Аз съм католик и тази книга е абсолютна глупост и пълна измислица. Много от папите са с объркан хронологичен ред, липсват доказателства за твърденията на Таксил, объркани са дати, имена и епохи. Въобще такава каша е била в главата на този богоборец, че няма смисъл да се чете тази мерзост за Бога.

    • 5. marvin70 (13 март 2021 в 21:03)

      До Петър Славов : достатъчно е , да има един единствен верен факт във въпросната книга , за да изхвърли цялата църква на бунището на историята .

      И не бъркай понятията — борец против Бога и борец против църквата — различни неща са !

      • 6. Petar Slavov (21 март 2021 в 15:32)

        До marvin70, там е проблема, че няма нищо вярно и точно написано в тази абсурдна и лъжлива книга. Самият Таксил е бил масон, социалист и безбожник, които въобще не е бил запознат с историята на църквата. Дори и да е имало папи, които са вършили престъпления, това не означава, че учението на църквата е грешно. Сам Исус Христос е основал църквата Си и обещава, че портите адови няма да й наддделят никога. Така, че църквата си съществува и щше съществува во веки, а богохулникът Таксил е в ада, там където му е мястото и сигурно съжалява, че е писал против Бог и против Неговата църква, но е вече късно за покаяние.

        • 7. marvin70 (22 март 2021 в 08:46)

          Славов , нещо не звучиш убедително :

          „там е проблема, че няма нищо вярно и точно …“ — дори и цитатите , които Таксил е поставил в книгата ??

          „Дори и да е имало папи, които са вършили престъпления, това не означава,…“ , това как се вързва с : " Сам Исус Христос е основал църквата Си …" , нали папата е Божия наместник на Земята , тогава за какви престъпления може да става дума ?

          • 8. Petar Slavov (22 март 2021 в 09:51)

            . marvin70, никой от папите не е безгрешен и съвършен, Съвършен е само и единствено Бог. Нито един католик по земята не вярва, че папата е безгрешен и всемогъщ. Таксил просто ни лъже, като твърди това. Никой католик не вярва, че папата е Божи наместник на земята, това е чиста лъжа. Вярно е, че е имало църковен събор от 1870 г. в който са взети решения касаещи учението на църквата, но те са били свързани с въпросите за Пургаториума, духовните въпроси засягащи кардиналите и свещениците. Няма такъв събор в католицизма, които да е вземал решение да провъзгласи папстката институция за безпогрешна. Това, че е имало папи, които са се мислили за безгрешни си е лично техен проблем, които не засяга по никакъв начин нито учението на църквата, нито нас като християни. Всеки сам си носи кръста и всеки сам решава дали да следва Бог или не. А ти какъв си? Православен, протестант, атеист, мюсюлманин, езичник?

      • 10. Petar Slavov (22 март 2021 в 17:59)

        marvin70, дори и да има един единствен врен факт в тази книга, това не е достатъчен аргумент за да изхвърлим църквата на бунището на историята. По — скоро ще изхвърлим такива като теб на бунището, отколкото да се отречем от църквата. Дори и най — големите психопати и изверги да управляват църквата, ние няма да я напуснем и дори ще продължаваме да й вярваме. Вашите опити за изобличение са напразни, не си губи времето, нищо няма да постигнеш. Католиците си обичаме църквата със всичките и кусури и недостатъци и ще я обичаме, дори и да ни извадят органите насилствено. :)

  • 9. Petar Slavov (22 март 2021 в 17:22)

    А и да не говорим, че този сатанист Таксил в една от книгите си се подиграва на Христос и християнството и направо си признава, че мрази Бог. И този пропаднал духовно и морално човечец се пропагандираше от безбожниците — комунисти и атеисти, които искаха да унищпжат християнската вяра, но слава Богу не успяха. Никой не може да унищожи вярата в Христа, нито изрода Таксил, нито атеистите, нито мюсюлманите, нито хиндуистите, будистите, либералите, теософите и пр. антихристиянска измет. Христос е вечен и безсмъртен и винаги ще бъде такъв. Пукнете се от яд гнусни богоборци — слуги на дявола и таксилисти.

    Petar Slavov,

    Настоятелно умолявам да укротиш невъздържаната си реч и злостните квалификации, а също така да редуцираш религиозната пропаганда с фанатичен уклон! В противен случай коментарите ти ще бъдат премахнати.

    Модератор

    • 11. Мечето Кода (22 март 2021 в 18:48)

      Извинявам се, че се намесвам така кощунствено във вътрешния Ви мир.

      Така, както сте го подкарали Вие и вие които сте там група или каквото, претендиращи че следвате някакви завети на някой си (…не става ясно кого, защото концепцията 3 в 1 върви само за онова кафе), сами се грижите за унищожаването на малкото остатъче приемлива идея в това, което наричате християнство, за един по-възвисен вътрешен свят и т.н. Много сте усърдни напоследък. Пак ли ще спретнете някоя Инквизиция, или Реконкиста? Нали така чистите (вековен опит, не ли?) „антихристиянската измет“(цитирам Ви) от лицето на земята?

      Таксил може да е най-презрения безбожник (това е много спорно), комунист (вероятно) и сатанист (възможно), но усърдно се е постарал да подиграе лицемерието и алчността на кликата ви, което явно не ви отърва.

      Мен лично ме вълнува друго…Кога ще вземете да изчистите откровените лъжи и глупостите, дето натворихте в името на нещо си (недефинирано)? Кога ще се извините за безобразията и най-масовия геноцид, убийства и т.н., които човешката история познава, в името пак на онова недефинирано понятие. А за онези, които не споделяме Това Разбиране, пак ли ще има клади? С какво сте по-добри от останалите, за да претендирате за всевечност и справедливост? Това сигурно го е вълнувало Таксил, та да се вдъхнови така ;), а?

      Това питам и аз. Веднъж попитах, казаха ми да не задавам въпроси, а да вярвам. Да, ама да бе, да….:D И все пак тя върти ли се? Върти се :D и още как, че има и нахалството да се върти около себе си…какво себично безобразие :D

      N.B.

      Преди да ме погнете за безбожие и ругателство, добре си помислете. Няма да спечелите по никакъв начин този спор с мен. Категорично отричам 3 в 1 комикса ви и претендирам, че това е най-антибожествената идея, пръквала се някога. Мисля също и че това руинира изцяло най-добросъвестните домогвания на християнската доктрина като цяло. Фундаментът ви се губи, оттук тръгват всичките ви проблеми…също и най-зловещия — безнаказаността. Не сте богоизбрани…наредете се на опашката все пак, има други преди вас!

  • 12. shadow_bobi (27 март 2021 в 08:14)

    Към почитателя на нецензурната поезия:

    Благодарение на Вашите упорити коментари, все с едно и също — от няколко седмици насам, се ограмотих невероятно. Намерих адрес от блоговете с текста на поетичното творение. Няма да се загуби, когато модераторите го изтрият пак. Нека имаме предвид, че всяка сюжетна схема може да се опише с неподходящи за читалнята на обществена библиотека върволица от думички. Съчувствия за самотата Ви. Бъдете здрав и Бог да Ви благослови!

  • 13. Душко Добродушков (4 септември 2021 в 08:41)

    Доста глупава и безсмислена книга. Първо някой от папите описани в тази книга, изобщо не са със същите имена, както са написани тук. Второ, папа Инокентий е управлявал преди папа Дамасий, а не след него. Трето Католическата църква се появява чак след 1054 год. когато се отцепва от православната и всички папаи до тогава са признати и от православните християни за техни водачи. Трето, самия Таксил е бил масон и сатанист и е писал тази книга от яд и злоба, че не е успял да стане свещеник и да се облажи с църковна длъжност и затова е напуснал и църквата. В най общи линии, доста глупава книжка. :)

    • 20. valko12 (4 август 2024 в 22:37)

      Нарушена точка 5 от правилата!

  • 14. tomapetrow (29 октомври 2021 в 11:47), оценка: 1 от 6

    Не разбирам защо модераторите тук продължават да трият мненията ми, след като не нарушавам никое от правилата на форума. Все пак: написаното в книгата са лъжи и манипулации, което е лесно за проверка твърдение. Вярата и атеизмът са въпрос на личен избор, но лъжите в полза на дадена пропаганда не правят услуга никому. Да речем главата „Моралът на първосвещеника“, в която се коментират и уж цитират отговорите на папа Николай до българите. Отворим ли за справка ЛИБИ, т.II където се намира оригиналният документ обаче можем да видим как съдържанието там се различава от приведеното в тази книжка — за сравнение отговори 17 и 19, които коментират действията на княз Борис срещу въстаналите боляри.

  • 15. Донатело Версаче (27 март 2022 в 23:29)

    Според мен книгата трябва да се чете безпристрастно и да не се поддава човек на емоциите си. Така или иначе всички знае, че католическата църква и почти всички папи са си били извратеняци и безбожници жадни за власт и слава, но някой от най — великите светци на Римокатолическата църква са доказали на дело, чрез живота си, че са истински пример за доброта и подражание в добродетелите. Сещам се например за св. Франциск Асизки и св. Ангеларий Макдебургски, които са достатъчни за да отмият поне малко греховете на папите.

  • 16. DamianSl1 (3 ноември 2022 в 04:30)

    Не виждам нищо, кой знае, колко полезно като историческа информация четейки тази книга. Авторът влага личната си омраза срещу Католическата църква на базата на личен опит и огорчение, но със сигурност не може да съди всички католици. Така, както не съди и осъжда всички християни. Както знаем, всеки човек е различен и това, което за един е лошо, за друг е добро и обратно. Със сигурност, ние християните не сме безгрешни, но да се правят крайни умозаключения на базата на исторически събития е погрешно. Христос е съвършен! Неговото учение е съвършенно и свято! Ние християните обаче не сме съвършенни за съжаление! Съдете всекиму според делата, а не според вярванията!

    • 19. Victor (5 ноември 2022 в 07:38)

      Бих помолил всички да говорят само от свое име, защото, DamianSl1, например казва „ние, християните“. Няма да питам кои вие и кои точно християни, предполагам, че се изразявам доста ясно. Моля, пишете само от свое име. А иначе тая книга естествено я отпечатаха преди 89-а, хаха, щом нещо ще се хули, особено ако е на запад от Калотина, ще се печата здравата. И после тия цензори и началници, от които това зависеше, се втурнаха на запад като невидели, право във вертепа. :)

  • 17. DamianSl1 (3 ноември 2022 в 04:34)

    Мечето Кода, сигурен съм, че не мислите сериозно,че християните сме някакви психопати, които мразят всеки различен от нас. Всеки човек се различава във християнските си вярвания и убеждения за това кое е правилно и кое е погрешно, до колкото тези убеждения са базирани на Библията. Няма как да ме убедите във вашата версия за „истина“ , защото не сте безпристрастен/на по отношение на книгата, а това влияе емоционално върху мнението ви към Християнството. :)

  • 18. slawkow (3 ноември 2022 в 10:19)

    Съгласен съм ! В християните няма нищо лошо . Това , че са будали и вярват в измислиците на първобитните хора си е единствено техен проблем . Лошото е в църквата . Оттам идват злините на християнската религия . Защото уж църковните служители също са християни , ама … :) . Така че , братя християни ! Много Ви моля ! Пишете си коментариите за библията , тук нямате работа ! След като някой вярва в такава глупост като Бог , значи не е достатъчно интелигентен да чете тая книга . Следователно няма право да я коментира .

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.