Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Calotte et calotins, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Разни
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,3 (× 9 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
filthy (2012 г.)

Издание:

Лео Таксил. Свещеният вертеп

Второ издание

Преводач: Борис Мисирков

Редактор: Димитър Попиванов

Художник: Петър Добрев

Художествен редактор: Пенчо Мутафчиев

Технически редактори: Станка Милчева и Васил Ставрев

Коректор: Ани Байкушева

Дадена за набор: м. ноември 1980 г.

Подписана за печат: м. април 1981 г.

Излязла от печат: м. май 1981 г.

Печатни коли: 34,50

Издателски коли: 31,72

Формат: 60/84/16

Издателство на Отечествения Фронт — София, 1981 г.

ДП „Тодор Димитров“ — София, 1981 г.

История

  1. — Добавяне

Лов на хора

Инокентий VIII не се измъчвал от угризения на съвестта, когато убивал хората, които му се изпречвали на пътя. Впрочем, по-правилно ще е да кажем, че той изобщо не търсел никакви мотиви, за да оправдава престъпленията си. Посланията, с които Инокентий подканял легатите си да преследват по-разпалено еретиците, представляват паметници на неговата хладнокръвна жестокост. Ето как описва историкът Перен кръстоносния поход срещу валденсите:

Алберт, архидякон Кремонски, изпратен от Инокентий VIII във Франция, за да унищожи валденсите, получил от краля разрешение[1] да действа срещу тях без никакви съдебни формалности, като се ползва от помощта на кралския лейтенант Жак Лапал и съветника Жан Рабо. Тримата негодници — легатът, кралският лейтенант и съветникът — нахлули в долината на Лоара начело на банда свирепи наемници, за да избият нейните обитатели. Но не намерили там жива душа. Нещастните еретици се научили за приближаването им, грабнали децата си и се укрили в планините около плодородната долина, които изобилствали с многобройни пещери. Тогава архидяконът и неговите помощници организирали същински лов на хора. Те се отнасяли с хората като с лисици. Всеки път, когато откриели пещера, в която се спотайвали нещастниците, те затрупвали входа със слама или съчки и ги подпалвали. Хората в пещерите се задушавали от пушека, а ако правели опити да се измъкнат навън, те се натъквали на копията на войниците, които ги блъскали обратно в огъня.

Техните зверства будели такъв ужас, че повечето хора, които успели да се скрият от папските палачи, слагали край на живота си: клетниците се убивали взаимно или скачали в пропасти само и само да не бъдат изгорени живи.

Когато палачите нямали под ръка гориво, те зазиждали входовете на пещерите или ги затискали с огромни камъни. След като легатът си заминал, в планините били направени разкопки. В пещерите намерили над осемстотин детски трупа: децата се задушили от пушека в люлките си или в ръцете на своите майки, или пък измрели от глад.

Палачите на папата добросъвестно изпълнили мисията си: от шестте хиляди валденси, които населявали тази плодородна долина, оцелели шестстотин души, оплакващи смъртта на своите братя. Целият имот на тези нещастници бил разделен между Жак Лапал, кремонския архидякон, и Жан Рабо. Освен това легатът получил от папата епископски сан като награда за своята енергия и безпощадност.

Бележки

[1] т.е. от френския крал Карл VIII (1483–1498 г.).