Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Calotte et calotins, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Разни
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,3 (× 9 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
filthy (2012 г.)

Издание:

Лео Таксил. Свещеният вертеп

Второ издание

Преводач: Борис Мисирков

Редактор: Димитър Попиванов

Художник: Петър Добрев

Художествен редактор: Пенчо Мутафчиев

Технически редактори: Станка Милчева и Васил Ставрев

Коректор: Ани Байкушева

Дадена за набор: м. ноември 1980 г.

Подписана за печат: м. април 1981 г.

Излязла от печат: м. май 1981 г.

Печатни коли: 34,50

Издателски коли: 31,72

Формат: 60/84/16

Издателство на Отечествения Фронт — София, 1981 г.

ДП „Тодор Димитров“ — София, 1981 г.

История

  1. — Добавяне

Как да се спре земетресение

Съгласни сме, че това заглавие звучи, меко казано, малко наивно. Но няма какво да се чудите — ние съобщаваме исторически епизоди, които сме заимствали от църковната летопис и съвсем естествено е, че ни се налага да се сблъскваме ту с чудовищни престъпления, ту с нечувана глупост. Това е неизбежно!

След голямата победа на Бенедикт VIII над сарацините в Рим станало земетресение. Това се случило на разпети петък, и което е особено знаменателно, вярващите почувствали първите трусове в момента, когато се кланяли пред кръста.

Защо земята е решила да се разлюлее, като хвърли благочестивите римляни в ужас, точно в момента, когато народът се е проснал по очи пред разпятието?

Без да се колебае, светият отец дал разумен отговор на този въпрос: с изпращането на това бедствие господ показва, че е разгневен на някои хора, които са го оскърбили през тия толкова скръбни дни.

Оставало само да се намерят виновниците. Това било най-лесно. Бенедикт заявил, че според получени от него сведения по същото време, когато благочестивите християни се кланяли пред кръста, евреите извършвали свои религиозни церемонии в синагогата. Небесният гняв е могъл да бъде предизвикан само от тези нещастни неверници! Затова нека бъдат осъдени я наказани!

Впрочем, защо да ги съдят? Нима папата не е непогрешим?… И Бенедикт обнародвал декрет, съгласно който всички римски евреи трябвало да бъдат обезглавени. Те незабавно били заведени на лобното място и предадени в ръцете на палача.

Ужасно, нали?

Естествено, предишните глави ни подготвиха за много неща, но все пак човешкият разум не може да се помири с подобни факти. Започваш дори да се надяваш, че тези сведения са преувеличени или изобщо погрешни. Уви! На тези страници се говори само за реални събития, очистени от каквато и да било легенда. Ние наистина се борим с папизма, но се борим с честно оръжие. Ние казваме: ето каква е вашата църква, искате ли да разберете колко струва тя? Запознайте се с онези, които я възглавяват (те са крадци, убийци и педерасти — всички до един или почти всички… Простете, между тях има и дейци от рода на папа Пий IX, но с него ще се запознаете по-късно).

Нека се върнем на земетресението. След избиването на евреите то престанало. Може би си мислите, че когато разказват за този епизод, църковните историци търсят смекчаващи обстоятелства, за да обяснят това кошмарно мероприятие? Глупости! Те възхваляват първосвещениците! И с потресаващо хладнокръвие добавят:

„След тяхната екзекуция вятърът стихнал, а с него и ужасните колебания, които преди това разтърсвали свещения град.“ Невъзможно е да се намери по-нагла апология на едно гнусно престъпление.