Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Calotte et calotins, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Разни
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,3 (× 9 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
filthy (2012 г.)

Издание:

Лео Таксил. Свещеният вертеп

Второ издание

Преводач: Борис Мисирков

Редактор: Димитър Попиванов

Художник: Петър Добрев

Художествен редактор: Пенчо Мутафчиев

Технически редактори: Станка Милчева и Васил Ставрев

Коректор: Ани Байкушева

Дадена за набор: м. ноември 1980 г.

Подписана за печат: м. април 1981 г.

Излязла от печат: м. май 1981 г.

Печатни коли: 34,50

Издателски коли: 31,72

Формат: 60/84/16

Издателство на Отечествения Фронт — София, 1981 г.

ДП „Тодор Димитров“ — София, 1981 г.

История

  1. — Добавяне

Григорий XIII

Щом мрачното чудовище на име Пий V прекратило земното си съществуване, придворните, които знаели омразата на народа към покойника, вдигнали на крак гарнизона, за да пресекат достъпа до двореца; те се опасявали, че народът ще оскверни трупа на негово светейшество и ще го влачи позорно по улиците на Рим.

Когато церемониите около погребението на Пий V завършили, кардиналите се затворили да изберат нов папа. След упорита борба мнозинство гласове получил кардинал Бонкомпани, който приел името Григорий XIII.

Новият глава на римокатолическата църква бил роден в Болоня в 1502 година. Отначало той изучавал право и получил докторат на двадесет и осем години. След това преподавал в университета, където четял лекции до 1539 година, но преценил, че професорската кариера не е толкова доходна и не обещава нито почести, нито власт; затова я сменил с една по-блестяща професия. Благодарение на Павел III този човек започнал да напредва; Юлий III го направил секретар на апостолската канцелария; по времето на Павел IV той си издействал епископство и вече по времето на Пий IV парите на набожните глупци му помогнали да наложи на главата си кардиналска шапка.

Григорий XIII се постарал преди всичко да заздрави отношенията си с френския крал. Когато Карл IX го помолил да разреши брака между сестра му Маргарита Валоа и Хенрих Наварски, Григорий XIII побързал да даде височайшето си съгласие.

„Този съюз е най-доброто средство за ликвидиране на еретиците.“ Тези думи на краля, адресирани до племенника на папа Пий V, напълно обясняват действията на новоизбрания първосвещеник.

Зловещата фурия Екатерина Медичи и достойният й син с нетърпение очаквали възможността да се освободят завинаги от заклетите си врагове.