Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Балкани (1)
Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
5,9 (× 18 гласа)

Информация

Сканиране
moni777 (2014)
Корекция
penchev
Корекция
Fingli (2018)
Допълнителна корекция
moosehead (2022)

Издание:

Автор: Яна Язова

Заглавие: Левски

Издание: първо

Издател: „Български писател“

Град на издателя: София

Година на издаване: 1987

Тип: роман

Националност: българска

Печатница: ДП „Димитър Благоев“, София

Излязла от печат: 15. IV. 1987 година

Отговорен редактор: Мария Кондова

Редактор: Петър Величков

Редактор на издателството: Михаил Неделчев

Художествен редактор: Кънчо Кънев

Технически редактор: Емилия Дончева

Рецензент: Крумка Шарова

Художник: Богдан Мавродинов

Коректор: Добрина Имова; Лили Пеева

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/6593

История

  1. — Добавяне
  2. — Корекция на правописни грешки

XXVI
Раздробяване на цялото

1. Един народ, който познаваше признателността

Когато в България по цялата страна се узна, че Димитър Общи е издал на турците плана на комитетската организация, че софийските затвори са претъпкани с арестувани съзаклятници от Орханийския и Тетевенския комитет, че Ловчанският комитет е издаден и обявен за „опасен център“, от който никой „закълнат“ не може да дири повече закрила, хиляди застрашени българи нададоха един възглас:

— Дяконе, бягай, спасявай се!…

От всички краища на застрашената земя се разтичаха бързоходните тайни комитетски куриери и започнаха да дирят Дякона без сън и почивка отсам и оттатък Балкана.

Първият куриер от Северна България, който бе най-щастлив, го намери в Татар Пазарджик. Писмото, което носеше, зашито в подплатата на палтото си, гласеше:

„Дяконе, бягай, спасявай се!“

Подир него пристигнаха заедно неколцина други куриери, които идеха от четирите краища на страната. Техните писма казваха едно и също нещо:

„Дяконе, бягай, спасявай се!“

Търновският комитет бе прибавил:

„Остави нас!… Ние ще се отървем, както можем, а и хиляди да загинем, такива като нас се лесно печелят, но като тебе ние не можем спечели никога.“

Пловдивският куриер пристигна с бързо писмо, в което го умоляваха да не се движи никъде, а да се скрие в пловдивските села, където да остане да презимува, додето турците се отчаят и се убедят, че е забягнал зад граница.

— Дойде време вие да обедините под своята власт всички частни комитети от селата на северозапад, запад и юг! Във вашия окръжен център ще влезе и големият град Пловдив, който е опасен поради многобройното си турско население и не може да работи самостоятелно! — така говореше по това време Дякона на членовете на Татарпазарджишкия комитет. — Вашето първо задължение е да приготвяте „тайни войници“, които трябва да бъдат решителни и постоянни юнаци и да се намират за във всякакъв случай. За по-добра контрола вие ще си изберете свободни работници, които да свързват умело селата и по-малките градове в цялото ваше окръжие. По този начин външните организатори ще станат излишни. Окръжният център ще извършва цялата организационна работа в окръга.

Като каза това, Дякона наведе глава и млъкна. В светлите му очи премина като крило черна сянка. Не бе ли това крилото на себеотречението и промяната, което замахна над главата му и хвърли сянка в неговите очи? Нима той можеше да се направи ненужен на това дело? Години наред, с неуморима последователност, той бе градил тази голяма сграда. Той бе нейният майстор, започнал я бе с широки и дълбоки основи, после изгради камък по камък и тухла по тухла стени и колони, а сега поставяше нейния покрив. Нима той, строителят, можеше да си отиде тъкмо сега, а бъдещите обитатели на постройката да се нанасят в нея такава, каквато е, и да заживеят без него?

А бързоходни куриери продължаваха да му носят от всички краища на България един и същи вик:

„Дяконе, бягай, спасявай се!“

— Аз чакам тук един последен куриер, който ще дойде от София — каза Дякона. — Този куриер аз изпратих да изучи подробно как стоят работите там по разкритията на Димитър Общи. Той трябва да ми докладва как се е предала най-напред работата, кой кого е предал, кому какъв е бил разпитът. Затворените кои са, отде са, под какъв затвор са поставени и съдбата им за какво сочи? Ако съдбата им сочи на смърт, оттука аз ще отида да ги отърва. Ако останат в затвор, скоро ще стане революцията, която готвим, и тогава заедно ще си ги вземем неповредими.

Когато куриерът от София пристигна с писмен отговор, който един от членовете на Софийския комитет му бе предал извън града, татарпазарджишките революционни работници възликуваха. Чаканият отговор гласеше: по всичко се вижда, какво изловените ще ги пуснат на свобода, освен обираните на пощата, които ще лежат в затвор.

— Дяконе, сега ти можеш вече да напуснеш страната! — отдъхнаха си татарпазарджичани. Те се бяха събрали този ден да изпратят Дякона от своя град.

Предрешеният скитник се усмихна вместо отговор и какъвто беше, не им каза накъде отива.