Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Балкани (1)
Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
5,9 (× 18 гласа)

Информация

Сканиране
moni777 (2014)
Корекция
penchev
Корекция
Fingli (2018)
Допълнителна корекция
moosehead (2022)

Издание:

Автор: Яна Язова

Заглавие: Левски

Издание: първо

Издател: „Български писател“

Град на издателя: София

Година на издаване: 1987

Тип: роман

Националност: българска

Печатница: ДП „Димитър Благоев“, София

Излязла от печат: 15. IV. 1987 година

Отговорен редактор: Мария Кондова

Редактор: Петър Величков

Редактор на издателството: Михаил Неделчев

Художествен редактор: Кънчо Кънев

Технически редактор: Емилия Дончева

Рецензент: Крумка Шарова

Художник: Богдан Мавродинов

Коректор: Добрина Имова; Лили Пеева

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/6593

История

  1. — Добавяне
  2. — Корекция на правописни грешки

4. Законът

— Сега, когато си имаме столица, когато си избрахме правителство, а в цялата страна имаме свои граждани — продължи Дякона, — когато сме станали нещо, подобно на тайна държава, как мислите вие, че можем да се управляваме? Дали всеки от нас може да издава наредби, каквито намери за добре, и да очаква те да бъдат изпълнявани?…

Където и да ходих из цялото Българско, аз питах и простия, и учения наш народ как мислят те, че трябва да се нареди нашата организация и как да се управляваме отсега нататък. Всичко, каквото чух — запомних, друго записах и като пътувах от място на място, сам обмислях предложенията и това, което е възможно засега да се направи, за да се управляваме добре. По този начин аз си набелязах някои правила за спазване при нашата работа за добро водене на организацията. Тези правила ние ще превърнем в закон, който всички работници в нашата страна ще прегледат и одобрят. Тогава ще отида във Влашко, за да представя на Централния комитет одобрения закон.

Ловчанските мъже, които се бяха събрали да чуят любопитни разкази из неговото опасно и пълно с приключения пътуване под сянката на полумесеца, които бяха дочули легендите, понесени хвърковато из цялата страна за един чудноват конник, който се появявал внезапно пред турските потери и също тъй внезапно изчезвал пред техните ятагани, като че ли конят му имал криле, тия мъже останаха много изненадани, когато не чуха нищо такова от устата му.

Може би тази мисъл стана причина, когато Дякона зачете закона, всички мъже, които присъстваха в стаята, да станат на крака. Само поп Кръстю, като духовен пастир, остана да седи на стола си, но и той беше протегнал врат и устремил поглед в четеца. Шегата бе изчезнала. Строгата и сурова действителност стоеше пред тях. Свобода или смърт!… Те виждаха как човекът, който четеше пред тях, плете здраво своята мрежа, като уплита бързо и ловко в нея всяко място и всеки човек.

Вместо такива истории Дякона извади лист и зачете:

НАРЕДА

На работниците за освобождението на Българския народ.

Подбуда: тиранството, безчеловещината и самата държавна система на турското правителство на Балканския полуостров.

Цел: с една обща революция да се направи коренно преобразование на сегашната държавна деспотско-тиранска система и да се замени с народно управление. На същото това място, което са нашите прадеди със силата на оръжието и със святата своя кръв откупили, в което днес безчовечно беснеят турски кесаджии и еничери и в което владей правото на силата, да се повдигне храм на Истината и правата Свобода и турският чорбаджилък да даде място на Съгласието, Братството и съвършеното равенство…

Централен български революционен комитет.

Длъжности на членовете…

За събранието въобще… Всички членове на комитета са в събранията равноправни. Събиранията ще стават редовно в неделята два пъти, в нужда и по-често. Решенията ще стават по вишегласие, което председателят, подир нужните разисквания, обявява. Решенията ще носят комитетския печат. Без него не са припознати. Писма от Ц. Комитет, както и от него до външните частни комитети ще се приемат и изпровождат само чрез едно лице, което Ц. Комитет ще назначи. Никой от частните комитети няма да знае къде е Ц. Комитет и кои лица го съставляват.

I. Устройство:

За да може комитетът по-лесно да нареди работите и приготви революцията, съставя в градищата с околните им селища частни революционни комитети.

За да може по-добре да наглежда работите на частните комитети и да извършва наказанията на престъпниците на закона, нареди тайна полиция.

А за да могат и съобщенията между него и частните комитети да бъдат по-сигурни, нареди революционна тайна поща.

II. Пари: с пари ЦБРК сам или чрез частните комитети ще се снабдява по начин, който той със съгласието на частните комитети намери за най-добре.

III. Хора: с хора било за войводи, пощари, полициени или за действащи при първия позив войници, ще се снабдява ЦБРК или направо, или чрез другите частни комитети по наредбите, които той ще им даде.

IV. Оръжие: и други бойни потреби ЦБРК се снабдява сам.

Длъжностите на ЦБРК…

Длъжностите на тайната полиция… изпълнителната власт на ЦК…

Как да се приемат нови революционни работници…

За приемането на войводите и техните длъжности…

За всекиго въобще…

НАКАЗАТЕЛНИЯТ ЗАКОН

§ 1. Ако някой, бил войвода, бил член на комитета, бил вънкашен, бил кой бил, дръзне да издаде нещо на неприятеля ни, ще се накаже със смърт!

§ 2. Ако някой от влиятелните българи или войвода, подкупен от чуждо правителство или от друго частно лице, поиска да ни пречи на работата по какъвто начин и да било, такъв ще се счита за неприятел и ще се наказва със смърт!

§ 3. Ако някой презре и отхвърли предначертаната държавна система „демократична република“ и състави партия за деспотско-тиранска или конституционна система, то и такива ще се считат за неприятели на отечеството ни и ще се наказват със смърт!

§ 4. Ако някой не припознай ЦБРК и поиска да се опита на своя глава да повдигне бунт, то за пръв път ще му се каже, но ако и това не помогне, ще се накаже със смърт!

§ 5. Ако някой си от тайната полиция се откаже да извърши по заповед на комитета някое си наказание, ще се накаже със смърт!

§ 6. Ако някой в пиянство изкаже нещо от тайната, за пръв път ще му се напомни, повторно ще се отстрани от работата ни.

§ 7. Ако някой от служащите, като председателят и пр., поиска да злоупотреби служебната власт, за пръв път ще се лиши от служба; повтором ще се извади съвсем от работа, като по-напред подпише за грешката си и да я поднесе писмено на комитета, ако не изпълни и това, ще се накаже със смърт!

Забележка:

Този закон ще трае до захващането на революцията. Щом гръмне първата пушка, важността му пада и ще влезе в действие нов военен закон, който войводите, в съгласие с Ц. комитет, нареждат.

Под тази забележка Апостола бе прибавил нови два параграфа 8 и 9 от Наказателния закон, които впоследствие трябваше да се окажат толкова фатални за неговото начинание:

§ 8. Ако някой от членовете на тайната поща или друг някой дръзне да отвори или унищожи някое писмо, ще се накаже със смърт!

§ 9. Ако някой от касиерите издаде за нещо пари без знанието на комитета или дръзне да усвои най-малката част от поверените му пари, ще се накаже със смърт!

— Аз съставих тази „Нареда“ — каза Дякона, — която ще бъде разгледана и одобрена от вас и от Българския централен революционен комитет, а подир това разгледана и одобрена от всички комитети в страната до последното село. Всеки може да направи своите забележки върху нея и да иска да се внесат поправки и изменения, като ни докаже кое е по-доброто.

Оттук аз ще отида във Влашко, за да дам отговор пред тия, които са ме пратили, какво съм извършил вътре в страната и да представя на тяхното одобрение „наредата“, която съм съставил.

— Кои са всъщност те? — запита се поп Кръстю. — И онези ли там ще бъдат, или ние?