Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Beach House, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,5 (× 11 гласа)

Информация

Сканиране
Еми (2014)
Разпознаване и корекция
egesihora (2014)

Издание:

Автор: Джеймс Патерсън; Питър Де Джонг

Заглавие: Крайбрежната къща

Преводач: Иванка Савова

Година на превод: 2003

Език, от който е преведено: английски

Издание: второ

Издател: СББ Медиа АД

Град на издателя: София

Година на издаване: 2014

Тип: роман

Националност: американска

Печатница: „Алианс Принт“ ЕООД

Коректор: Златина Пенева

ISBN: 978-954-399-084-9

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/1973

История

  1. — Добавяне

87.

На четиринайсетата минута след оттеглянето на съда „Ей Би Си Нюз“ прекъсна прякото предаване на откритото първенство на Лос Анджелис от Ривиера Кънтри Клуб и включи Питър Дженингс от студиото на „Уърлд Нюз Тунайт“ в „Линкълн Сентър“. Надписът „Гореща новина“ ярко се открояваше на екрана.

— „Ей Би Си Нюз“ току-що научи — обяви Дженингс с най-дискретните нотки на плътния си глас, — че медийният магнат Бари Нюбауър, неговата съпруга и най-малко трима техни гости са били отвлечени снощи след партито по случай Деня на загиналите, състояло се в тяхната лятна вила в Амагансет, Лонг Айланд. Според репортажа, току-що излъчен на живо от ийстхамптънския Канал 70, похитителите смятат да съдят Нюбауър за убийството на двайсет и една годишен младеж, жител на Монток. Мястото на този необичаен съдебен процес, който се очаква да започне след по-малко от час, се пази в тайна.

Докато Дженингс продължаваше да говори със своя насечен канадски акцент, в горния десен ъгъл на екрана светна червен квадрат. В него се появи кратко изложение на събитията от Лонг Айланд и с големи червени букви бе изписано „КРИТИЧНА СИТУАЦИЯ В ХАМПТЪНС“.

В рамките на няколко минути водещите новинарските екипи от Си Би Ес („Обсадата на Лонг Айланд“) и Ен Би Си („Заложници в Хамптънс“) затегнаха вратовръзките си и се включиха в надпреварата. Също като Дженингс те щяха да прекарат следващите четирийсет и пет минути, преживявайки новината с авторитетен вид, докато техните репортери се бореха да наваксат преднината.

Водачът в надпреварата Ей Би Си излъчи първия си материал, заснет извън студиото — беше интервю със сержант Томи Харисън, проведено на паркинга зад полицейското управление в Ийст Хамптън.

— Джак и Маклин Мълън — каза Харисън — са дългогодишни граждани на Монток. Явно са действали така от отчаяние поради неудовлетворителните резултати от съдебното разследване за смъртта на Питър Мълън, което се проведе миналото лято.

— Някой от тях има ли криминално досие? — попита репортерът.

— Изглежда, не ме разбрахте — каза Харисън. — С изключение на един дребен инцидент, в който Джак Мълън се замеси след смъртта на брат си, никой от двамата дори не е бил в ареста. Дори не са глобявани за превишена скорост.

След това Ей Би Си се прехвърли в Министерството на правосъдието във Вашингтон, където течеше брифингът с официалния говорител на министерството.

— … на заложниците, отвлечени снощи в Лонг Айланд. Петимата, идентифицирани до този момент, са Бари и Кемпиън Нюбауър, Том и Стела Фицхардинг — жители на Саут Хамптън, и Уилям Монтроуз, известен нюйоркски адвокат.

Говорителят едва вдигна поглед от бележките си и беше залят от всевъзможни въпроси: „Защо са били взети точно тези заложници?“, „Защо не засечете източника на излъчването?“, „Какво знаете за похитителите?“. Той направи още едно кратко изявление и обяви края на брифинга:

— Похитителите използват кодираща система, която засега не ни позволява да засечем източника на емисията. Ако ви кажа повече на този етап, това ще навреди на усилията ни да се справим с положението колкото е възможно по-скоро.

Ей Би Си отново се прехвърли в офисите на Канал 70 в Уейнскот. Джей Джей Харт, двайсет и четири годишният директор на телевизионния канал, стоеше до адвоката на компанията Джошуа Епстайн. Харт обяви, че няма намерение да се съобразява с комичното разпореждане от страна на правителството.

— Нашата репортерка Моли Ферър първа откри най-сензационната новина в телевизионната журналистика. Нямаме никакво намерение да не я споделяме с публиката.

— Разпореждането представлява крещящо нарушение на конституцията — каза Епстайн. — В понеделник ще го представя в съда. Ние все още живеем в демократична страна, освен ако снощи не се е случило нещо, за което не сме уведомени.

— Да обобщим онова, което знаем досега — каза Дженингс. — Имаме петима заложници, а може би и повече. Похитителите, дядо и внук, явно са разстроени от неизяснената смърт на член на семейството и отказват да приемат заключенията на официалното следствие. Предстои ни да видим един твърде необичаен съдебен процес. Скоро ще имаме и други новини, но в момента изцяло разчитаме на Канал 70 от Ийст Хамптън, който току-що започна да излъчва на живо съдебния процес.