Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Calotte et calotins, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Разни
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,3 (× 9 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
filthy (2012 г.)

Издание:

Лео Таксил. Свещеният вертеп

Второ издание

Преводач: Борис Мисирков

Редактор: Димитър Попиванов

Художник: Петър Добрев

Художествен редактор: Пенчо Мутафчиев

Технически редактори: Станка Милчева и Васил Ставрев

Коректор: Ани Байкушева

Дадена за набор: м. ноември 1980 г.

Подписана за печат: м. април 1981 г.

Излязла от печат: м. май 1981 г.

Печатни коли: 34,50

Издателски коли: 31,72

Формат: 60/84/16

Издателство на Отечествения Фронт — София, 1981 г.

ДП „Тодор Димитров“ — София, 1981 г.

История

  1. — Добавяне

Междуособици сред папите

Стигаме до момента, когато папството утвърждава господството си над християнската църква[1].

Как кипят страстите на съперниците! Какви стонове и вопли! Още докато е жив папата, епископите вече кроят интриги и търсят евентуални приемници.

Шестдесетият папа, Силверий[2], свален от епископ Вигилий[3], бил заточен на пустинния остров Палмария[4], където издържал девет дена без храна. В края на краищата монасите, които го надзиравали, не изчакали да умре и го удушили.

Вигилий, шестдесет и първият папа, бил известен като содомит[5]. Освен всичко останало, той убил е жезъла си едно нещастно момченце, което посмяло да му окаже съпротива. Това убийство довело до бунт. Въстаналият народ измъкнал папата от неговия дворец и го влачил, вързан с въже по улиците на Рим, като го подложил на публично бичуване.

Животът на Вигилий е низ от най-тежки престъпления; по времето на този алчен мошеник, развратник и убиец, духовенството се отдало на безкрайни оргии, манастирите се превърнали в публични домове.

Вигилий бил отровен от приемника си — епископ Пелагий[6]. По времето на Пелагий един източен епископ бил уличен в кръвосмешение.

При Йоан III[7], шестдесет и третия папа, двама френски прелати били осъдени за насилия и убийства. Разгневен от това, че присъдата била произнесена от светски съд — самият факт представлявал посегателство срещу властта на църквата, — Йоан заповядал да се възстанови званието на осъдените. По настояване на папата прелатите получили като награда за изключително тежките си престъпления две епархии.

По времето на Пелагий II[8] Григорий, епископ Антиохийски, бил обвинен в кръвосмешение с родната си сестра. Папата повикал Григорий в Рим, като забранил делото му да се гледа от светски съд. Вместо да изслуша показанията на свидетелите, негово светейшество поискал от Григорий да се закълне, че не е извършил престъплението. Естествено, прелатът се заклел пред светото евангелие, всемогъщия бог и светите апостоли, че е невинен като младенец.

Тогава наместникът на Христос на земята произнесъл следното решение:

Избраният от нас божи служител е един от ръководителите на нашето паство и дори само поради духовното си звание не е способен да даде лъжлива клетва. Той се закле, че е невинен. Следователно обвинителите са го наклеветили. Нека те отговарят за деянието си. Ние трябва да ги накажем!

И наистина, свидетелите по този процес, на които не позволили дори да си отворят устата, били осъдени на изгнание, след като предварително ги били с камшици и влачили по улиците.

Пелагий II обнародвал прословутата була, в която съветвал епископите да не убиват децата на своите любовници, а да ги дават в манастир, за да станат по-късно свещеници.

Той умрял от венерическа болест, която хванал в един от римските публични домове.

Бележки

[1] През V–VI в. извънредно нараснала мощта на римското епископство, което претендирало за старшинство над останалите. От V в. насам титлата „папа“ се дава изключително на римския епископ.

[2] Силверий — папа (536–537 г.).

[3] Вигилий — папа (537–555 г.).

[4] Палмария — остров в Лигурийско море до гр. Специя.

[5] Содомия — противоестествени пороци (скотоложство и т.н.); според Библията градовете Содом и Гомора, чиито жители тънели в чудовищен разврат, били превърнати от бога в пепел.

[6] Пелагий I — папа (556–561 г.).

[7] Йоан III — папа (561–574 г.).

[8] Пелагий II — папа (579–590 г.).