Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Calotte et calotins, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Разни
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,3 (× 9 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
filthy (2012 г.)

Издание:

Лео Таксил. Свещеният вертеп

Второ издание

Преводач: Борис Мисирков

Редактор: Димитър Попиванов

Художник: Петър Добрев

Художествен редактор: Пенчо Мутафчиев

Технически редактори: Станка Милчева и Васил Ставрев

Коректор: Ани Байкушева

Дадена за набор: м. ноември 1980 г.

Подписана за печат: м. април 1981 г.

Излязла от печат: м. май 1981 г.

Печатни коли: 34,50

Издателски коли: 31,72

Формат: 60/84/16

Издателство на Отечествения Фронт — София, 1981 г.

ДП „Тодор Димитров“ — София, 1981 г.

История

  1. — Добавяне

Престъпленията и безумствата на Стефан VII

През IX век, по думите на историка Платина[1], „светият престол стана крайната цел на всички честолюбиви интриганти и леговище на всички пороци. Той се спечелваше със злато и кръв.“

Стефан VII бил толкова прост, че едва се подписвал и не знаел дори елементарните основи на религията; на всичко отгоре той бил толкова хитър, колкото и развратен.

Каквото и да кажем за него, все ще бъде малко: неговата порочност не знаела граници. А за отвратителните си оргии той надминал дори Йоан VIII.

Стефан VII, син на свещеник и куртизанка, през живота си на всяка крачка потвърждавал своя толкова благороден произход.

В началото на понтификата му хрумнала една мисъл колкото мрачна, толкова и забавна: да изрови от гроба тялото на светейшия папа Формоз, което лежало под земята вече седем месеца, и да накаже бившия узурпатор.

Пред събралите се висши духовници в Рим било разиграно ужасяващо зрелище: домъкнали за краката трупа на Формоз и го настанили на трона; облекли го с папските одежди, надянали на главата му тиарата, сложили в ръката му жезъла. Назначили на покойника адвокат — наистина не толкова за защита, колкото за публично покаяние. От името на клиента си, който не можел нито да потвърди, нито да опровергае обвиненията, този наистина странен защитник обвинявал доверителя си във всички смъртни грехове. След неговата реч светият отец прочел присъдата, по силата на която Формоз бил отлъчен от църквата, и с един ритник съборил бившия папа от престола.

Но дори и този акт на диво зверство не укротил побеснелия кретен; по негово нареждане свалили от трупа свещения филон, отсекли му трите пръста на дясната ръка[2], строшили му ръцете и краката и едва след като палачът му отсякъл главата, обезобразените останки били хвърлени в Тибър.

Стефан VII не чакал дълго възмездието за престъпленията си. На 2 май 897 година група заговорници, които отдавна замисляли да убият папата, осъществили плана си. Папата бил хвърлен в една килия за изтезание и удушен с въжета, усукани от раздрания му царствен филон.

Бележки

[1] Платина, Бартоломео де Саки — италиански хуманист (1421–1481 г.)е отговарял за ватиканската библиотека по времето на Сикст IV, автор на биографии на папи, на философски трактати и исторически съчинения.

[2] С трите пръста на дясната си ръка папата дава благословия.