Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Calotte et calotins, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Разни
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,3 (× 9 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
filthy (2012 г.)

Издание:

Лео Таксил. Свещеният вертеп

Второ издание

Преводач: Борис Мисирков

Редактор: Димитър Попиванов

Художник: Петър Добрев

Художествен редактор: Пенчо Мутафчиев

Технически редактори: Станка Милчева и Васил Ставрев

Коректор: Ани Байкушева

Дадена за набор: м. ноември 1980 г.

Подписана за печат: м. април 1981 г.

Излязла от печат: м. май 1981 г.

Печатни коли: 34,50

Издателски коли: 31,72

Формат: 60/84/16

Издателство на Отечествения Фронт — София, 1981 г.

ДП „Тодор Димитров“ — София, 1981 г.

История

  1. — Добавяне

Негово светейшество нарежда роднините си

Преди да стигне върха на властта, Павел V винаги се държал настрана от политиката и на всички им се струвало, че той до края на живота си ще се наслаждава на радостите на мирния живот. Затова, щом станал папа, ръководителите на разните групировки му предложили услугите си с надежда, че ще управляват вместо него. Наивните политици скоро се разочаровали, защото негово светейшество им заявил твърде недвусмислено, че няма намерение да изпусне от ръцете си юздите на управлението. И той наистина доказал, че няма да промени своето решение. На един от племенниците си той дал кардиналски сан, раздал на братята си висши длъжности и им възложил освен това да управляват Ватикана и замъка Сант Анджело, а останалите си роднини обсипал с щедри привилегии и ги настанил около високата си персона.

Няма какво, изглежда, тоя папа е бил много привързан към семейството си. Във всеки случай той добре наредил роднините си, преди да се заеме с работите на светия престол.

Възобновявайки едновремешните традиции на римската църква, той възродил старата идея за пълното покоряване на италианските земи. Отначало светият отец се намесил в работите на Неаполитанското кралство, а след това с присъщата си папска дързост забранил на републиките Лука, Генуа и Венеция, както и на всички италиански княжества, да сключват без негово съгласие каквито и да било договори помежду си и с чужди владетели. За да предвари протестите на херцозите, той съчинил една була, която заплашвала с отлъчване от църквата за установяване на каквито и да било отношения с чужденци.

Наистина, горките управници били поставени в шах!