Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Calotte et calotins, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Разни
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,3 (× 9 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
filthy (2012 г.)

Издание:

Лео Таксил. Свещеният вертеп

Второ издание

Преводач: Борис Мисирков

Редактор: Димитър Попиванов

Художник: Петър Добрев

Художествен редактор: Пенчо Мутафчиев

Технически редактори: Станка Милчева и Васил Ставрев

Коректор: Ани Байкушева

Дадена за набор: м. ноември 1980 г.

Подписана за печат: м. април 1981 г.

Излязла от печат: м. май 1981 г.

Печатни коли: 34,50

Издателски коли: 31,72

Формат: 60/84/16

Издателство на Отечествения Фронт — София, 1981 г.

ДП „Тодор Димитров“ — София, 1981 г.

История

  1. — Добавяне

Оргии и убийства

Нека се върнем на Пасхалий I. Лотар[1], най-големият син на френския крал Людовик Благочестиви[2], пристигнал в Рим и бил потресен от видяното в свещения град, особено от папския дворец, който приличал на публичен дом.

Принцът направил строго предупреждение на тиароносеца и папата обещал да се поправи. Но Лотар още не бил напуснал Италия, когато агнецът Пасхалий се превърнал в тигър. Той арестувал двама почтени свещеници (вероятно единствените, които не безчинствали в този град) и ги обвинил в клевета.

Свещениците били замъкнати в Латеранския дворец. Въпреки че те се кълнели в своята невинност, в присъствието на Пасхалий им отсекли езиците, изболи им очите и на края ги обезглавили.

Людовик Благочестиви решил да накаже папата за жестокото убийство и изпратил в Рим двама свои посланици да извършат разследване. Но хитрият мошеник не се оставил да го разпитват. Заедно със своето братство той посрещнал пратениците на краля и изразил готовност да свика събор, на който под клетва да даде показанията си.

Подобна процедура не заплашвала светия отец с никакви затруднения. Какво е една лъжлива клетва за такъв изпечен фарисей като Пасхалий? Нищо работа!

И наистина, на другия ден първосвещеникът свикал всички епископи, монаси и свещеници (а слугите били лика-прилика с господаря си!) и пред целия събор се заклел в своята невинност.

— Щом е така — възразили му кралските пратеници, — посочете ни убийците!

Тази молба би могла да смути всеки друг, но не и такъв закоравял лицемер като Пасхалий. Без да се поколебае, той високомерно отговорил, че онези, които са наказали клеветниците, не подлежат на светския съд и негов дълг е да ги защити от всеки властелин.

Летописецът прибавя, че Людовик Благочестиви сметнал за невъзможно да подронва авторитета на църквата, тъй като по-нататъшното разследване би го принудило да предаде на палача папата убиец.

Има ли смисъл да добавяме, че църквата повишила Пасхалий в чин светия. Откровено казано, той напълно си заслужил тази награда.

Всяка година на 4 май благочестивите католици се прекланят пред паметта на този праведник.

Бележки

[1] Лотар — франкски император (840–855 г.), син на Людовик Благочестиви.

[2] Людовик Благочестиви — франкски император (814–840 г.), син на Карл Велики. Получил това прозвище, защото покровителствал църквата.