Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Сянката на победата (2)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Беру свои слова обратно, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,8 (× 19 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Взимам си думите назад

Първо издание

Превод: Иван Тотоманов

Редактор: Георги Борисов

Художник: Михаил Танев

Коректор: Венедикта Милчева

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 33,5

Издателство Факел експрес, 2004 г.

ISBN: 954-9772-29-2

История

  1. — Добавяне

Глава X
Как Жуков се старае да угоди на Сталин

Жуков е опасен и дори страшен човек… 30 години работя с Жуков. Той е властен, деспотичен, безмилостен човек… Виждал съм с каква невероятна грубиянщина се отнася Жуков към много хора, включително към наистина изключително волеви хора.

Маршал на Съветския съюз Р. Я. Малиновски

„Георгий Жуков. Стенограмма октябрьского (1957 г.) пленума ЦК КПСС и другие документы“. М., Международный фонд „Демократия“, 2001, с. 487

1

Като се почне от „Ледоразбивачът“, във всичките си книги посочвам чудовищните идиотски несъответствия в мемоарите на Жуков. Официалните кремълски идеолози ме обвиниха, че изоставам от живота. Те, разбирате ли, отдавна били отхвърлили шестте конюнктурни издания на мемоарите на Жуков и се ориентирали по единственото вярно и правдиво — седмото. Пък аз съм се позовавал само на първото.

Мина време. Оказа се, че седмото издание също като предишните е осакатено от цензурата. Същата съдба постигна и осмото, и деветото издание. А мен пак ме нападат с оръжието на пролетариата: ние улавяме духа на времето и бързо-бързо пренаписваме историята в съответствие с най-правдивото десето издание, а ти все не щеш да се откажеш от първото.

Признавам — губех. Как да спечеля това състезание? Те са си в Москва, излиза поредното издание на „Спомени и размисли“, което опровергава всички предишни, и те веднага напасват възгледите си за хода на войната според последните указания. А докато това ново издание стигне до мен, кремълските идеолози вече са го обявили за конюнктурно и работят с най-новото, най-правдивото и истинското.

Какво да правя?

Изходът се оказа достатъчно лесен: да събера всички издания на Жуков, да ги изчета, да ги сравня, да уловя тенденцията и на тази база да правя прогнози за развитието. Като знае как точно са се деформирали мемоарите вчера и завчера, човек може да предскаже накъде ще се извъртят утре. С един елементарен анализ може да се надникне в бъдещето, може да се предскаже накъде ще тласне утрешният ден великия мемоарист. Най-великият стратег (ако ще му вярваме) бил владеел научното предвиждане. И аз се въоръжих със същото научно предвиждане — така можех да изпреваря онези, които чакаха публикуването на поредното, най-ново и най-правдиво издание.

И станах предсказател.

Какво обаче се оказа? Оказа се, че да станеш предсказател в тази ситуация изобщо не е сложно. Новото, не знам кое точно поред, издание на великия пълководец още не е излязло, а аз се вглеждам в бъдещето и виждам бъдещите промени.

Ще ви разкрия тайната на ясновидството — трябва да четете внимателно какво пишат защитниците на Жуков в книгите, статиите и дисертациите си. Трябва да следите аргументите им. В това е ключът. Онова, което защитниците казват днес, утре непременно ще бъде намерено в забравените ръкописи на пълководеца и най-новото издание ще бъде поправено в съответствие с духа на времето.

За нагледност ще ви дам един пример.