Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Сянката на победата (2)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Беру свои слова обратно, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,8 (× 19 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Взимам си думите назад

Първо издание

Превод: Иван Тотоманов

Редактор: Георги Борисов

Художник: Михаил Танев

Коректор: Венедикта Милчева

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 33,5

Издателство Факел експрес, 2004 г.

ISBN: 954-9772-29-2

История

  1. — Добавяне

3

По-добре щеше да е, ако гениалният стратег не стоварваше вината върху чужд гръб, а ни разкажеше какво е докладвал лично той на Сталин.

Ето какво пише за това в мемоарите на Жуков: „На 20 март 1941 година началникът на Разузнавателното управление генерал Ф. И. Голиков представи на ръководството доклад, съдържащ изключително важни сведения. В документа се излагаха вариантите за възможни направления на удари на германо-фашистките войски при нападение срещу Съветския съюз. Както се изясни впоследствие, те последователно отразяваха разработването от хитлеристкото командване на плана «Барбароса», а в един от вариантите на практика беше отразена същността на този план“ (Г. К. Жуков. „Воспоминания и размышления“. М., АПН, 1969, с. 239).

Веднага след това Жуков излага същността на германския план така, както той е отразен в доклада на Голиков и както са го написали германските генерали: „За настъпление срещу СССР се създават три армейски групи: 1-ва група под командването на генерал-фелдмаршал Бок нанася удар по направление Петроград; 2-ра група под командването на генерал-фелдмаршал Рундщет — по направление Москва, и 3-та група под командването на генерал-фелдмаршал Лееб — по направление Киев. Начало на настъплението срещу СССР — ориентировъчно 20 май“ (пак там, с. 240).

В мемоарите си Жуков подробно изброява онова, което са съобщили разузнавачите: „По данни на Разузнавателното управление на нашия Генерален щаб, оглавявано от генерал Ф. И. Голиков, допълнителните прехвърляния на германски войски в Източна Прусия, Полша и Румъния са започнали в края на януари 1941 година. Разузнаването смяташе, че през февруари и март групировката на противниковите войски се е увеличила с девет дивизии… На 4 април 1941 година общото увеличение на германските войски от Балтийско море до Словакия, според данните на генерал Голиков, е от 5 пехотни дивизии и 6 танкови дивизии. Общо срещу СССР бяха струпани… На 5 май 1941 година според доклада на генерал Ф. И. Голиков броят на германските войски срещу СССР е достигнал 103–107 дивизии… На 1 юни 1941 година по данни на Разузнавателното управление срещу СССР са съсредоточени 120 германски дивизии…“

Жуков привежда съобщението на военния аташе в Берлин от 14 март, в което се посочва времето на германското нападение: между 15 май и 15 юни.

Жуков негодува: началникът на Разузнавателното управление генерал-лейтенант Голиков ги бил имал тия сведения, но не успял да ги оцени и от правилната информация направил съвсем погрешни изводи!