Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Сянката на победата (2)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Беру свои слова обратно, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,8 (× 19 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Взимам си думите назад

Първо издание

Превод: Иван Тотоманов

Редактор: Георги Борисов

Художник: Михаил Танев

Коректор: Венедикта Милчева

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 33,5

Издателство Факел експрес, 2004 г.

ISBN: 954-9772-29-2

История

  1. — Добавяне

2

Слабостта на 10-а армия е в съвсем друга плоскост.

Армията се намира на острието на клина, врязал се във вражеската територия. Още в мирно време 10-а армия е заобиколена от три страни с германски дивизии. Далече зад нея на фланговете й са разположени относително слаби армии: 3-та на генерал-лейтенант Кузнецов вдясно и 4-та на генерал-майор Коробков — вляво. Зад 10-а армия е 13-а, но тя е в стадий на формиране.

Слабостта на фланговите армии е относителна. Те могат да се смятат за слаби единствено според съветските стандарти и само в сравнение с 10-а армия. Видяхме вече, че силите на 4-та армия са били достатъчни, за да се отрази нападението. Въпросът е там, че силите на фланговите армии, също като на централната 10-а армия, са били събрани в ударни групировки, а не развърнати покрай границата.

Слабостта на 10-а армия е в това, че летищата й са изнесени до самата граница и са претъпкани с най-новите самолети МиГ-3. Най-слабият полк има 91 изтребителя, от които 68 съвсем нови. В останалите полкове изтребителите са по над сто. Представете си сто изтребителя на едно място и пресметнете колко време им трябва да излетят от една писта. После прибавете към това и заповедта на Жуков никой да не се поддава на провокации! Не забравяйте и че за нарушението на заповед се полага разстрел.

Та значи ако летецът не излети, не го заплашва нищо. Ако излети и се срази с противника, или германецът ще го свали, или пък след като кацне, чекистите ще го застрелят направо на летището. За да не се поддава на провокации друг път.

Слабостта на 10-а армия е в това, че дивизиите й са до самата граница, но нямат право да заемат отбранителни рубежи. Слабостта й е в това, че патроните и снарядите й са в складовете. Под охрана. Слабостта й е в това, че по заповед на Жуков в танковете не бива да има боекомплекти.

10-а армия е просто обречена на разгром. Ударът е нанесен по летищата й, по щабовете и складовете. А танковият удар — не срещу нея, а по фланговите армии — 3-та и 4-та. Гот и Гудериан заобикалят 10-а армия от две страни и затварят обкръжението зад гърба й.