Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Сянката на победата (2)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Беру свои слова обратно, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,8 (× 19 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Взимам си думите назад

Първо издание

Превод: Иван Тотоманов

Редактор: Георги Борисов

Художник: Михаил Танев

Коректор: Венедикта Милчева

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 33,5

Издателство Факел експрес, 2004 г.

ISBN: 954-9772-29-2

История

  1. — Добавяне

6

Срещу града, крепостта и титаничните струпвания на съветските войски обаче бил нанесен не само мощен артилерийски удар, но и авиационен. Да, така е. Но и той е можел да се отрази. Всеки съветски стрелкови, танков и мотострелкови полк е разполагал с рота зенитни картечници. Повечето танкове на 22-ра дивизия също имат зенитни картечници на куполите. Всяка от петте дивизии на първия ешелон на 4-та армия има свой собствен зенитноартилерийски дивизион. Освен това Брест и околностите се прикриват от Кобринския бригаден район на ПВО (два зенитни дивизиона, отделна батарея и батальон за въздушно наблюдение).

Да не говорим за 10-а смесена авиационна дивизия — 241 бойни самолета, от тях 138 изтребителя. Освен тази авиационна дивизия „за действия на Брестко-Барановичкото направление можеше да бъде привлечена една бомбардировъчна (около 180 средни бомбардировача) и половин изтребителна (около сто изтребителя) дивизия на окръжно подчинение“ (Сандалов. „Первые дни войны“ с. 55).

Ударът на германската авиация обаче е съкрушителен.

Междувременно чудесата продължават: „Към 9 часа крепостта беше изцяло обкръжена“ (Иринархов. „Западный особый“, с. 228).

Как е възможно?! Само пет часа, откакто е започнала войната, а вече и градът е превзет, и крепостта е обкръжена. Ами двата пръстена фортове около крепостта? Ами двете стрелкови и едната танкова дивизия в Брест и в самата крепост? Какво са правили, къде са гледали?

„Отрядите на 45-а пехотна дивизия форсираха Буг и излязоха на Западния и Южния остров, които се защитаваха само от малцина граничари… Двата острова буквално гъмжаха от немски автоматчици“ (пак там).

„На 24 юни е създаден щаб за отбрана на крепостта и единно командване, оглавявано от капитана комунист И. Н. Зубачов и полковия комисар Е. М. Фомин“ („СВЭ“. Том 1, с. 590). В случая са лепнали комисаря, за да подчертаят ръководната роля на родната Комунистическа партия. Със същата цел се споменава и партийното членство на капитан Зубачов. Но тези номера не могат да засенчат главното — че отбраната на една от най-мощните крепости в Европа — и една от най-огромните — се командва от капитан, а щабът на отбраната е сформиран чак на третия ден на войната.

Как да го разбираме това? Крепостта е нападната още в първите минути на войната. Тоест точно тогава започва самата война. Защо щабът на отбраната е създаден чак на третия ден? За какво са мислели преди войната? И защо отбраната ще се командва от капитан? Къде са командирите и щабовете на двете стрелкови дивизии и на танковата дивизия? Къде е комендантът на укрепения район? Къде са командирите и щабовете на полковете — шест стрелкови, четири артилерийски, два танкови, един мотострелкови и един инженерно-сапьорен? Къде е командирът на крайграничния отряд, къде е щабът му? Къде са командирите и щабовете на 46 батальона и на 19 артилерийски дивизиона?

Да погледнем и нагоре. 6-а и 42-ра стрелкова дивизия — това е 28-и стрелкови корпус. Отбраната би трябвало да се командва от командира на корпуса. Къде е той? И къде е гледал щабът му?

На 22 юни 1941 година в Брест се намират:

— генерал-майор В. С. Попов — командир на 28-и стрелкови корпус;

— дивизионен комисар Ф. И. Шликов — член на Военния съвет на 4-та армия;

— генерал-майор М. И. Пузирьов — комендант на 62-ри укрепен район;

— генерал-майор М. П. Дмитриев — началник на артилерията на 4-та армия;

— генерал-майор И. С. Лазаренко — командир на 42-ра стрелкова дивизия;

— генерал-майор В. П. Пуганов — командир на 22-ра танкова дивизия.

Там са и полковниците на генералска длъжност:

— П. С. Серьогин — заместник-командир на 28-и стрелкови корпус;

— Г. С. Лукин — началник-щаб на 28-и стрелкови корпус;

— М. А. Попсуй-Шапко — командир на 6-а Червенознаменна Орловска стрелкова дивизия.

Та ето ви един героичен епизод: никой не ръководи отбраната на Брест, а пък отбраната на Брестката крепост се оглавява от капитан. Но пък, както съобщава енциклопедията, „Централизираното управление скоро е нарушено“ („СВЭ“. Том 1, с. 590). С други думи, никой не е ръководил и отбраната на Брестката крепост.

Екскурзоводите в крепостта-герой няма да ви разкажат за тези безобразия. Ще ви разказват за подвизите.