Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Сянката на победата (2)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Беру свои слова обратно, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,8 (× 19 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Взимам си думите назад

Първо издание

Превод: Иван Тотоманов

Редактор: Георги Борисов

Художник: Михаил Танев

Коректор: Венедикта Милчева

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 33,5

Издателство Факел експрес, 2004 г.

ISBN: 954-9772-29-2

История

  1. — Добавяне

5

А как да разбираме загадъчната фраза в мемоарите на Жуков: „Ф. И. Голиков представи на ръководството доклад“? На кого го е представил? „Ръководство“ е разтегливо понятие. Въпросът е принципен: Жуков причислява ли се към ръководството или не? Докладът на Голиков от 20 март 1941 година е със заглавие „Варианти на бойни действия на германската армия срещу СССР“. От разказа на Жуков излиза, че Голиков е представил този доклад на някакво абстрактно ръководство, с което нашият гениален стратег няма нищо общо.

Ако Жуков се причислява към ръководството, би трябвало да каже открито и честно: аз, гениалният Жуков, изобщо не излязох по-умен от тъпия Голиков, аз също разполагах с тази информация и направих същите идиотски изводи.

Ако пък не се причислява към ръководството, би трябвало да го каже съвсем ясно.

Описват ни Жуков като борец за правдата — искал бил да разкаже истината за войната. Ами да беше я разказал! Да беше отговорил на този изключително важен въпрос: в чии ръце е попаднал докладът на Разузнавателното управление на Генералния щаб от 20 март 1941 година? Кой го е чел? Кой го е оценявал? Вече се смяхме на Голиков, но кой се е съгласил с идиотските му изводи? На кои други трябва да се смеем? Кои още да обявим за идиоти? Ами че хората, които са чели този доклад, се броят на пръсти! Нека Жуков посочи кои са. Защо ще говори за някакво си тайнствено ръководство, без да назовава конкретно никого?

Ами защото би трябвало да спомене и себе си сред онези, които не са оценили достойно великия подвиг на разузнавачите, които са се съгласили с изводите на Голиков и с това са подложили страната и армията й на съкрушителен удар.