Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Сянката на победата (2)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Беру свои слова обратно, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,8 (× 19 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Взимам си думите назад

Първо издание

Превод: Иван Тотоманов

Редактор: Георги Борисов

Художник: Михаил Танев

Коректор: Венедикта Милчева

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 33,5

Издателство Факел експрес, 2004 г.

ISBN: 954-9772-29-2

История

  1. — Добавяне

3

Командващият Западния фронт армейски генерал Павлов, както ни учат, не се бил отличавал с кой знае какви умствени способности. Няма да спорим. Но над Павлов е имало други. Над него е висшестоящият щаб. И то не кой да е щаб, а Генералният щаб на РККА. И начело на този щаб е най-великият пълководец на всички времена и народи армейски генерал Жуков. Интересно, къде ли е гледал Генералният щаб? И какво е мислел гениалният му началник?

В навечерието на войната и през първия й етап тилът се управлява от общовойсковите щабове. „Началник-щабовете носеха лична отговорност за организирането и работата на тила по въпросите на всестранното осигуряване на войските при воденето на бойни действия. В състава на Генералния щаб на Червената армия имаше Управление за организиране на тила и снабдяването… Под организиране на тила се разбираше определянето на тиловите райони, разположението на тиловите части и учреждения, подготовката и използването на транспортните артерии“ („Тил Советских вооруженных сил в Великой Отечественной войне“. Под общей редакцией генерала армии С. К. Куркоткина. М., Воениздат, 1977, с. 46).

Тилът на Червената армия има редица служби по снабдяването и обезпечаването: автобронетанкова, артилерийска, инженерна, на противохимическата защита, свързочна, интендантска (продоволствено-фуражна, вещева и обозно-стопанска), на гориво-смазочните материали, санитарна, ветеринарна и финансова.

За организацията и работата на всичките тези служби са отговорни началник-щабовете на батальоните, полковете, бригадите, дивизиите корпусите, армиите, военните окръзи и фронтовете. На върха на пирамидата отговорността пада върху началника на Генералния щаб. Инструкциите и наредбите от онова време подчертават, че тази отговорност е лична. За тила на Западния военен окръг (по време на войната — Западния фронт) лична отговорност носи началник-щабът на окръга (фронта) генерал-майор Климовских. Той е човекът, който определя районите за тиловите части, подчинени на окръга, включително и района на разполагане на окръжната военна болница в Брестката крепост. А за целия тил на Червената армия, следователно и за тила на Западния военен окръг, лично отговаря началникът на Генералния щаб армейски генерал Жуков. Работата на висшестоящия началник е в това да контролира и направлява работата на подчинените си. И ако те правят глупости, старшият е длъжен да им посочи грешките им и да ги задължи да ги поправят.

Може и да не сте съгласни с мнението, което излагам, и можете да се опитате да ме опровергаете. Според мен Централната военна болница на бъдещия Западен фронт е преместена на брега на граничната река единствено защото е било решено границата да се измести. И то в близко бъдеще. При положение че се подготвя нападение срещу Германия, просто не може да се намери по-добро място за главната болница на Западния фронт. Москва — Смоленск — Минск — Барановичи — Брест — Варшава — Берлин — това е главното стратегическо направление на войната. Това е централната ос. Това е главната магистрала. По нея ще тече основният поток товари към действащата армия. Пак по нея, в обратна посока, ще тече потокът ранени и пленници. Именно на тази магистрала, именно в Брест на самата граница, на ръба на съветската земя е трябвало да се разположи най-добрата болница на Западния фронт. След стремително напредващите в чужбина войски са щели да тръгнат подвижни болници. А тази е главната, стационарна. Готова още отпреди войната. Та за спешните и наистина много сложни операции да не се пътува чак до Минск, Смоленск и Москва…

Ако ще отричаме агресивните намерения и замисли на командването на Червената армия, ще трябва да наречем кретен и престъпник не само генерал-майор Климовских, но и армейски генерал Жуков.