Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Сянката на победата (2)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Беру свои слова обратно, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,8 (× 19 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Взимам си думите назад

Първо издание

Превод: Иван Тотоманов

Редактор: Георги Борисов

Художник: Михаил Танев

Коректор: Венедикта Милчева

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 33,5

Издателство Факел експрес, 2004 г.

ISBN: 954-9772-29-2

История

  1. — Добавяне

5

САЩ, Великобритания, Франция, Япония и Италия влизат във Втората световна война с остарели танкове. И през цялата война произвеждат само танкове с остаряла конструкция. До края на войната не успяват да създадат нищо, което да заслужава внимание. Завършват войната със същата остаряла техника.

Германия също влиза във войната с остарели танкове. Но през нея успява да създаде „Пантера“, „Тигър“, „Кралски тигър“ и „Слон“. Всичките тези танкове обаче са с бензинови двигатели. И огромният им недостатък е старомодната компоновка. Командването нарежда „Пантера“ да е 30 тона, а тя става 45. „Тигър“ трябва да е 45 тона, а е 56. Прекалено голямата (и съвсем ненужна) тежест прави тези танкове бавни и тромави. Относителната им мощност е ниска. Техническата надеждност — още по-ниска. Никой в историята на танковото строителство не повтаря някои решения, използвани от германските конструктори в „Пантера“ и „Тигър“, защото те очевидно са погрешни. На всичкото отгоре тези машини са прекалено сложни и скъпи за производство. Затова през цялата война германците успяват да произведат само 4884 „Пантери“ и 392 самоходни оръдия на базата на „Пантера“, 88 танка „Слон“, 1354 „Тигър“, 489 „Кралски тигър“ и 77 самоходни установки на базата на „Кралски тигър“. Ако приемем всичките тези танкове за модерни, за цялата война те са общо 7284. Подчертавам обаче — те влизат на въоръжение чак през 1943 година, когато изходът на войната вече е решен съвсем ясно. И не всичките наведнъж, а на малки партиди. В началото на войната в германската армия няма нищо такова.

Единствено Червената армия влиза във войната с танкове с най-съвременна конструкция: 677 КВ и 1383 Т-34. Дори да не броим най-новите Т-40 и БТ-7М, само Т-34 и КВ са 2060. По-късно, през войната, тежките танкове се произвеждат с хиляди, а средните Т-34 — с десетки хиляди.

През 1941 година всеки КВ, като си остава неуязвим, може да унищожи няколко германски танка, при това от най-добрите. Само танковете КВ са по-мощни от всички германски танкови войски, взети заедно, по-силни и от всички танкови войски на света, взети заедно. При умно използване тези 677 КВ са можели и сами да спрат германската агресия.

Споменатите 1383 Т-34 също са по-силни от всички германски танкови войски, взети заедно, и от танковите войски на целия останал свят. По брой също са достатъчни да разгромят нападащия агресор.

Имам предвид следното: никоя страна на света не се е готвила за война. Никоя освен Съветския съюз. Целият свят е разполагал само с остарели танкове и всичките, взети заедно, към началото на войната не достигат и до десет хиляди. През 1941 година Съветският съюз има поне два пъти повече танкове, отколкото всички страни на света, взети заедно, включително 2060 най-нови, каквито няма никоя друга страна. Т-34 и КВ имат противоснарядна броня, а танковете на другите страни… Ние имаме оръдия, способни да пробият бронята на всеки тогавашен танк и на всеки, който е можел да се появи в обозримото бъдеще, до края на Втората световна война включително. А техните оръдия са можели да поразят КВ и Т-34 само от минимална дистанция, и то само отстрани или отзад. Веригите на нашите танкове нямат проблеми с калта и снега, веригите на техните буксуват. Нашите танкове са с мощни икономични дизелови двигатели, а техните — със слаби, харчещи много и пожароопасни бензинови. С две думи: 2060-те Т-34 и КВ са били достатъчно, за да отблъснат всяко нападение. Останалите ни хиляди танкове са можели изобщо да не участват в танковите сражения, а просто да мачкат германската пехота.

На Жуков обаче това не му стига. Той иска в началото на войната да си има още 16 600 най-нови танка… И цял свят ни се смее — а бе виждате ли ги, не си направили достатъчно танкове! Особено пък най-нови! Какви идиоти са тия руснаци!