Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Сянката на победата (2)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Беру свои слова обратно, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,8 (× 19 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Взимам си думите назад

Първо издание

Превод: Иван Тотоманов

Редактор: Георги Борисов

Художник: Михаил Танев

Коректор: Венедикта Милчева

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 33,5

Издателство Факел експрес, 2004 г.

ISBN: 954-9772-29-2

История

  1. — Добавяне

5

„Красная Звезда“ (24 юли 2001) назовава причините, довели до разгрома на свръхмощния съветски Западен фронт. Сред тях виждаме: „Липсата на резерви и отбранителен рубеж по река Шчара и изтеглянето на войските от него през нощта срещу втория ден на войната, вследствие на което противникът го завзема безпрепятствено и с това създава условия за обкръжаване на войските на 3-та и 10-а армия, закъснялото заемане на рубежите на УР-овете покрай старата държавна граница от войските на 13-а армия“.

С други думи, на 22 юни е трябвало да се даде заповед войските да заемат отбранителни позиции зад реките, а войските на 13-а армия, която се намира във втори ешелон на Западния фронт, незабавно да заемат изоставените укрепени райони покрай старата държавна граница. Вместо това войските получават заповед: Без подготовка — напред! Ура! Напред към Сувалки!

И „Красная Звезда“ определя виновника. Привежда мнението на генерал-полковник Кузнецов, който тогава е генерал-лейтенант, командващ 3-та армия на Западния фронт: „Кузнецов съобщава, че нарежданията на Кулик на 24 юни да се организира контраудар с частите на армията в общо направление Гродно-Сувалки с цел поддръжка от север на ударната група на фронта в състав 10-а армия и механизирания корпус на Хацкелевич били неправилни, защото корпусът имал гориво само за едно-две зареждания, авиацията на фронта била разгромена и фланговете на фронта оголени“.

И така, „Красная Звезда“ обвинява за всичко маршала на Съветския съюз Г. Кулик — той бил дал заповедите за самоубийственото настъпление.

Но този номер на другарите от „Красная Звезда“ не минава. Маршалът на Съветския съюз Григорий Иванович Кулик не е подписал идиотската Директива №3. Под тази престъпна директива, погубила и Червената армия, и целия Съветски съюз, има три подписа. И единият е подписът на Жуков.