Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Сянката на победата (2)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Беру свои слова обратно, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,8 (× 19 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Взимам си думите назад

Първо издание

Превод: Иван Тотоманов

Редактор: Георги Борисов

Художник: Михаил Танев

Коректор: Венедикта Милчева

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 33,5

Издателство Факел експрес, 2004 г.

ISBN: 954-9772-29-2

История

  1. — Добавяне

Глава XVII
За всичко е виновен Военторг

Георгий Константинович Жуков беше надарен с рядката дарба на предвиждането. Той можеше да предвижда и да предсказва събитията в тяхното реално, естествено развитие.

„Наш современник“

1993, №5, с. 11

1

На 21 юни 1941 година Сталин утвърждава решението за създаване на фронтовете: Северния, Северозападния, Западния, Югозападния и Южния. Тези пет фронта заедно с три флота съставят Първия стратегически ешелон на Червената армия.

Център на стратегическия план е Западният фронт. След подялбата на Полша през есента на 1939 година границата между Германия и Съветския съюз се получава доста вълниста. В Западна Белорусия в района на Белосток тя се вклинява дълбоко в окупираната от германците територия. И именно в този клин са съсредоточени главните сили на Западния фронт.

На острието на клина се намира свръхмощната 10-а армия. Командва я генерал-майор К. Д. Голубев. По това време нито Хитлер, нито Рузвелт, нито Чърчил, нито японският император имат нещо равно на тази армия.

В състава на 10-а армия има пет корпуса: два механизирани (6-и и 13-и), един кавалерийски (6-и) и два стрелкови (1-ви и 5-и). Освен това в състава на 10-а армия влизат 66-и укрепен район, 155-а стрелкова и 9-а смесена авиационна дивизия. Общо дивизиите в 10-а армия са, както следва: танкови — 4, моторизирани — 2, стрелкови — 6, кавалерийски — 2, авиационна — 1, укрепен район — 1.

За мощта на 10-а армия може да се съди по следните подробности. В 9-а авиационна дивизия има 435 изтребителя. Остарели според комунистите. Изобщо не са остарели.

41-ви изтребително-авиационен полк (иап) на дивизията има 100 МиГ-3 и 19 И-15бис.

124-ти иап — 78 МиГ-3 и 29 И-16.

126-и иап — 68 МиГ-3 и 23 И-16.

129-и иап — 57 МиГ-3 и 61 И-16.

Командир на 9-а авиационна дивизия е опитният ас, героят на Съветския съюз генерал-майор А. С. Черних. Званието „Герой“ получава в Испания.

След разгрома на 22 юни през цялата война нито една авиационна дивизия не разполага с толкова много самолети. Дори много авиационни корпуси не могат да се похвалят с такъв брой машини. Някои въздушни армии също нямат толкова.

Не бива да забравяме и 6-и кавалерийски корпус на 10-а армия. Освен всичко друго в състава му има 112 танка. През 1941 година съветската кавалерия не е от хусарски тип, а от драгунски. Тоест не сече със саби, а представлява качени на коне пехотинци: придвижват се на коне, бият се като пешаци. За разлика от пехотата, кавалерията от този тип има огромна огнева мощ, тъй като е наситена и дори пренаситена с картечници и може да носи много по-голям запас боеприпаси. По скорост на придвижването в една маневрена война кавалерията рязко превъзхожда пехотата, а по проходимост — танковите войски. В случай на внезапно съветско нападение кавалерията би представлявала страховита сила. Устремена след пълчищата танкове и като нанася удари по незащитените флангове, като се движи из труднопроходими местности, без никакви пътища, през горите и в блатистите местности, кавалерията може да мине там, където танковете не могат. При това да го направи много по-бързо от пехотата.

Между другото противниковата страна, в танковата група на Гудериан, също има една кавалерийска дивизия. Вярно, в нейния състав няма танкове, но дори и без тях на същата местност, тя прави чудеса. Германското командване проучва опита й и стига до заключението за подценяване на ролята на кавалерията в съвременната война, след което взима решение за спешно формиране на кавалерийски дивизии във Вермахта и във войските на СС.

От съветска страна 10-а армия разполага не с дивизия, а с цял кавалерийски корпус с танкове.

Огромна сила представляват двата изцяло комплектувани стрелкови корпуса на 10-а армия. Общият брой на полковете в 1-ви стрелкови корпус е 12 — 6 стрелкови и 6 артилерийски. В 5-и стрелкови корпус има 9 стрелкови и 8 артилерийски дивизии. По същество тези корпуси са не стрелкови, а стрелково-артилерийски.

Красотата и гордостта на 10-а армия е 6-и механизиран корпус. В състава му има 1021 танка, 229 бронирани автомобила, от които 127 тежки оръдейни БА-10, 163 минохвъргачки, 76 гаубици калибър 122–152 мм, 24 полеви, 36 противотанкови и 36 зенитни оръдия („ВИЖ“, 1989, №4, с. 25). От общия брой на танковете 114 са КВ и 238 — Т-34. Оръдията на тежките бронирани БА-10 пробиват без проблеми челната броня на всеки тогавашен германски танк. Нито един механизиран корпус на света няма такава мощ нито в началото, нито през, нито в края на Втората световна война.

При нападението срещу Съветския съюз бронетанковите войски на Хитлер са събрани в четири групи, по няколко корпуса във всяка. Но нито една от германските танкови групи не може да се сравни с 6-и механизиран корпус на 10-а армия. Неговите 352 нови КВ и Т-34 го правят не само по-силен от всяка от четирите германски танкови групи, но и по-силен от всичките германски бронетанкови войски, взети заедно. Нещо повече — 6-и механизиран корпус на 10-а армия по мощта си превъзхожда всички танкови войски на всички страни на света, взети заедно.

Между другото през 1945 година основната ударна сила на Червената армия в Далечния изток е 6-а гвардейска танкова армия. С малко по-малко танкове, отколкото в 6-и механизиран корпус през 1941 година — 1019. Те й стигат да нанесе съкрушителен удар срещу японските войски в Манджурия. Разгромът на японските войски през 1945 година е най-блестящата, най-стремителната, най-рискованата и най-красивата операция в историята на военното изкуство — 1100 километра от съветската граница до океана за 11 дни през безводната пустиня, непроходимия (на теория) планински хребет Голям Хинган и оризищата. Трябва да знаете, че през август 1945 година съвсем не всички танкове в 6-а гвардейска са били нови. В състава й има 110 „остарели“ Т-26 и 31 БТ-7.

През 1941 година 6-и механизиран корпус на 10-а армия спокойно е можел да направи нещо подобно срещу Германия, още повече че по пътя към западния океан няма нито пустини, нито планински хребети, нито оризища.

Възразяват, че да, така било, но пък 13-и механизиран корпус на 10-а армия не бил окомплектован изцяло: в него имало „само“ 294 танка, 34 бронирани коли, 144 оръдия и 148 минохвъргачки. Съгласен съм. Но и само 6-и механизиран корпус с непробиваемите му КВ е бил достатъчен да пробие германския фронт, да отреже пътищата за снабдяване, да смаже щабовете, да разори тиловете и да разоре летищата. А 13-и механизиран корпус е спомагателна мощ. И е можел да се доокомплектова по време на сраженията. На война винаги се прави така — ако имаш главата и скелета на дивизия, корпус или армия, ги попълваш с части, пращани от тила. Само за няколко дни.