Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Сянката на победата (2)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Беру свои слова обратно, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,8 (× 19 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Взимам си думите назад

Първо издание

Превод: Иван Тотоманов

Редактор: Георги Борисов

Художник: Михаил Танев

Коректор: Венедикта Милчева

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 33,5

Издателство Факел експрес, 2004 г.

ISBN: 954-9772-29-2

История

  1. — Добавяне

5

ЦК се състои от хора. Най-различни, често лоши или некадърни — безброй вицове имаше за тях. Та кого от членовете на ЦК Жуков смята за мозъка на армията? Другарят Мехлис ли е мозъкът на армията? Или другарят Шкирятов? Или „охтичавият Велзевул“ Николай Иванович Ежов? В досието му в графата „образование“ е вписано убийственото „Основно незавършено“. Той ли е бил мозъкът на армията? Или може би фелдшерът Склянски? Надежда Константиновна Крупская ли е мислила вместо армията? Или Карл Радек? Безсрамницата Александра Колонтай? В официалните справочници се отбелязва, че и тя, и съпругът й, членът на ЦК Дибенко, са се славели с половата си разюзданост (К. А. Залесский. „Империя Сталина. Биографический энциклопедический словарь“. М., Вече, 2000, с. 227). Но не се казва нищо за способностите им да мислят вместо армията. Кой тогава е мозъкът все пак? Кървавият садист Бухарин или Всеволод Балицки, който „широко прилага арестуване без съд, разстрели и екзекуции на заложници“? Лаврентий Павлович Берия ли е мозъкът на армията? Шчербаков? Уркаган Рашидов, който си има хареми, лични затвори и килии за изтезания? Вишински или Фриновски? Блудницата Катя Фурцева? Хрушчов, който наряза на парчета самолетите, оръдията, танковете и корабите? Яков Свердлов, който тъпче касите си с царски златни рубли и фалшиви паспорти, в случай че му се наложи да духне от родината на световния пролетариат? Колекционерът Генрих Ягода — собственикът на най-голямата порнографска колекция в Русия? Другарят Алиев, който през 1941 година се покрива от армията? Членът на ЦК другарят Мир Джафароглу Бахиров, който, като си пийне, за кеф стреля по коли и камиони („Литературная газета“, №33, 2003)? Той ли е мозъкът на армията? Или пък четири пъти Героят на Съветския съюз, Героят на социалистическия труд, великият стратег Леонид Илич Брежнев? Престъпниците Шчолоков и Медунов? Или все пак мозъкът на армията е бил патриархът в ЦК Михаил Андреевич Суслов, който не е позволявал на Жуков да разкрие на широките народни маси истината за героичната роля на ЦК?

А може би мозъкът на армията беше другарят Андропов? Или „железният“ Шелепин? Защо пък не? Като си няма свой мозък, защо пък армията да не използва мозъци от Лубянка?

Та значи — кой конкретно от ЦК е бил мозъкът, мислил вместо генералите и маршалите?

Щем, не щем, се налага да си спомним и за другаря Сталин. Когато умира Жуков, Комунистическата партия е на власт вече от 56 години. 30 от тях начело на ЦК на Комунистическата партия е Сталин, при това — през всичките години на подготовката за войната и през цялата война. След германското нападение Централният комитет се покрива неизвестно къде, но Сталин остава на бойния си пост. И ако ЦК е мозъкът на армията, то генералният секретар на ЦК е централният и най-важен дял на този мозък. Това следва от мемоарите на Жуков. През войната, когато Централният комитет се разсейва като лятна омара, го замества Сталин.

Интересно дали самият Сталин е осъзнавал положението си? Разбирал ли е, че като оглавява Централния комитет, оглавява и мозъка на армията?