Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Рунически знаци (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Runemarks, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
5,1 (× 7 гласа)

Информация

Сканиране
Еми (2018)
Разпознаване, форматиране и корекция
cattiva2511 (2018)

Издание:

Автор: Джоан Харис

Заглавие: Рунически знаци

Преводач: Магдалена Куцарова-Леви

Година на превод: 2010

Език, от който е преведено: английски

Издател: ИК „Прозорец“ ЕООД

Град на издателя: София

Година на издаване: 2010

Тип: роман

Печатница: Полиграфически комбинат Жанет 45, Пловдив

Редактор: Калоян Игнатовски

Художник: Буян Филчев

Коректор: Станка Митрополитска

ISBN: 978-954-733-667-4

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/5158

История

  1. — Добавяне

7

В Задгробния свят, или в онова, което бе останало от него, Локи определено не се намираше там, където искаше да бъде. След като усети как обликът му се откъсва от физическото му тяло, бързата му мисъл формулира следните изводи:

Първото и най-важното бе, че той е мъртъв.

Смъртта му не беше съвсем изненада. Всъщност голямата изненада за Локи бе колко далеч е успял да стигне, преди това да се случи. Но циферблатът на часовника на Хел показваше друго: според него оставаха още тринайсет секунди, което означаваше, че за пръв път в историята на Световете Наполовина родената Хел с престъпила клетвата си.

„Добре — помисли си той. — Да погледнем на нещата откъм хубавата страна. А хубавото е, че макар тялото ми да е мъртво, обликът ми остава тук, в Задгробния свят.“

Не беше кой знае колко хубаво. И все пак, разсъждаваше Локи, най-глупаво на този етап би било да търси убежище в Подземния свят. Той се опита да го обясни на Мади, докато тя го влачеше въпреки възраженията му към границите на Хел, но Мади или не го чу, или просто не го разбра, защото ако беше успяла да го завлече там, сега той щеше да е играчка в ръцете на Хел, безпомощен и завинаги в нейна власт като безбройните други души, които въздишаха и ридаеха из прашните равнини на Земята на мъртвите.

Обаче — и тук идваше точка втора — да се окажеш притиснат между непреодолима бариера от една страна и развилнелия се Сурт от друга (ако се съдеше по звука, който долиташе до слуха на Локи от Отвъдното) надали беше позиция за завиждане.

И третото бяха Аезир. Досега той успяваше да избегне вниманието им, но щом вдигна глава от подножието на портите, Локи с тревога видя четирите познати фигури, които тутакси застанаха до него.

„Да си го кажем — заключи той. — Няма хубава страна.“

И хукна.

Както можеше да се предвиди, не стигна далеч. Преобрази се в огнения си облик, но установи, че е обкръжен от четири страни.

— Не бързай толкова — каза Тор. — Дължиш ни обяснение.

— Дължи ни повече от това — добави Тир.

Разбира се, Локи знаеше, че едноръкият бог има много причини да не му вярва, особено предвид факта, че бе загубил ръката си по негова вина. Сега той се надвеси над Хитреца: сиянието на Тир грееше в яростно оранжево, десницата му (възстановена в естествения му облик) бе чудо на руническата оръжейна магия ръкавица, която удвояваше силата му.

— Удари го — каза Сив, чиято дълга коса Локи някога отряза на шега и тя не позволи на никого да забрави случката. — Давай, Тор, фрасни го вместо мен.

— О, я стига — възрази Локи. — Току-що дадох живота си за вас…

— Как така? — попита Тир.

Локи му обясни.

— Значи казваш, че всъщност ти си виновен за станалото — заключи Тир. — Ако не беше толкова нехаен…

— Нехаен!

— Е, освен ако някой не смята, че разрушаването на половината Задгробен свят не е нехайство, да не говорим за събуждането на Разрушителя, отварянето на пролука към Хаоса, пускането на Йормунганд обратно в Световете и изобщо предизвикването на втори Рагнарьок…

— Остави го намира.

Това беше Фриг, Майката на боговете, и дори Гръмовержецът не посмя да й възрази. Висока, кротка жена с мека кестенява коса, тя можеше да мине за невзрачна, ако не бяха умните й сиви очи. С търпение и достойнство Фриг често преодоляваше изпитания, които и най-мощните оръжия не успяваха да победят. Тъй като беше една от малцината, посетили Земята на мъртвите и завърнали се от там, тя притежаваше рядка пророческа дарба и сега всички се взираха в нея. Фриг каза:

— Може би все още има начин да избягаме.

Тор презрително изсумтя.

— В тази бъркотия? Аз казвам да се борим…

Фриг погледна към отсрещния бряг на придошлата река. Там ясно се открояваха войските на Реда, строени в призрачно неподвижни редици насред мъртвата равнина.

— Това не е бъркотия — каза тя. — Всичко е било планирано много внимателно. Бягството ни от крепостта, затварянето на портите, разрушаването на Задгробния свят, дори предателството на Хел — нищо не е случайност. Това означава, че сме доведени тук с определена цел, че врагът, който и да е той, има план и унищожаването на Аезир е само част от него.

Тор отново изсумтя, но Тир остана заинтригуван.

— Защо? — попита.

— Не — отвърна Фриг. — Въпросът е кой?

Всички се замислиха над това.

— Ами Сурт, предполагам — обади се накрая Тир.

Тор кимна.

Кой друг?

— Сурт беше в колибата си и проспа Рагнарьок. Битката беше спечелена. Враговете му бяха мъртви или затворени в Задгробния свят. Какво ще търси в Средните земи? И още нещо — Фриг се обърна към Локи и посочи мълчаливите редици на отсрещния бряг, — каква работа може да има с такива като тези?

— Права си — каза Локи. — Не е Сурт. Неговата стихия е Хаосът, не Редът. Той не знае как да събере подобна армия. Може да е могъщ, но в края на краищата е обикновено куче пазач, обучено да хапе по команда. Сурт не разбира от тънкости.

Сив отметна косата си назад.

— Явно знаеш доста за това — отбеляза тя. — А ти разбираш от тънкости.

— Да. Винаги съм мечтал да разруша Деветте свята, като междувременно се самоубия.

— Стига, грубият тон е излишен — сопна се Сив.

— Само че Локи е прав — кротко каза Фриг. — Въпреки цялата си мощ Сурт е просто оръдие на Хаоса. Машина. Някой го е задействал. Някой, който е знаел, че сме тук и че нашето бягство ще отприщи гнева му.

Боговете я изгледаха озадачени.

— Но няма кой друг — възрази Тир. — След Рагнарьок никой не остана. Може би неколцина великани… един-два демона… Хората…

Но Локи притисна ръка към устата си. Очите му се разшириха.

— Той знае — тихо каза Фриг.

— Така ли? — попита Тор.

— Момичето искаше да спаси баща си. Знаеше, че той е в Задгробния свят. Но кой му го каза? Кой го насърчи? Кой го доведе тук точно навреме и кой се погрижи Локи да дойде с него — Локи, чието присъствие би предизвикало възможно най-голямо безредие в Задгробния свят и който освен всичко друго можеше да послужи и като примамка?

— Значи той е виновен…

Фриг поклати глава.

— Попитах кой!

Настана мълчание.

Навсякъде около тях писъците, суматохата, грохотът на камъните, които се откъртваха от стените на крепостта и се търкаляха едни върху други като сгромолясващи се светове — всичко замря.

И в тишината Локи избухна в смях.

И измежду Световете се надигна сянка на черна птица е огнена корона, и полетя към тях през просторите на Хаоса.