Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ъплифт (5)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Infinity’s Shore, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
4,3 (× 6 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и начална корекция
NomaD (2019 г.)
Допълнителна корекция
sir_Ivanhoe (2019 г.)

Издание:

Автор: Дейвид Брин

Заглавие: Брегът на вечността

Преводач: Крум Бъчваров

Година на превод: 1998

Издание: първо

Издател: ИК „Бард“ ООД

Град на издателя: София

Година на издаване: 1998

Тип: роман

Националност: американска

Редактор: Иван Тотоманов

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/1102

История

  1. — Добавяне

Еуаскс

Задачата ни изпълваше с блажено чувство за достойнство, нали, пръстени Мои? На тази купчина от неугледни, новоподредени пръстени беше възложена благородната функция да обясни на пратениците на шестте раси новата заповед за живота на този свят.

 

ПЪРВО: те не трябва да се надяват, че от онези институти, които посредничат между десет хиляди пътуващи сред звездите раси, ще пристигнат велики съдии. Страстите в Петте галактики се разгарят. Институтите са се оттеглили наред с плахите, така наречени „умерени“ кланове, колебаещо се, пасивно мнозинство. Днес единствено великите религиозни съюзи проявяват смелост и воюват за пътя, по който трябва да се завъртят галактическите колела в такова време на промени.

НИЕ СМЕ ВАШИТЕ СЪДИИ, казахме на пратениците. От любезност ние, екипажът на „Полкджхи“, решихме да бъдем и полицаи, и съдии, за да накажем седемте раси, нарушили угарния мир на този свят.

За да демонстрираме тази си благосклонност, ние с много дни отложихме важната работа, която ни доведе тук, макар че това означаваше да оставим другарите си сами да извършват ремонта в онова блато на изток, докато останалата ни корвета обикаля Склона, фотографира и записва доказателства. Това също ни дава възможност да проявим неустоимото величие на своята мощ. Ние го направихме, като унищожихме сгради, които преждевремците не би трябвало да използват, ако целта им наистина е расовото изкупление.

ЗАБЕЛЯЗАХМЕ, ЧЕ В ТАЗИ РАБОТА ВИЕ НЕ НИ ПОМОГНАХТЕ МНОГО, ПРЪСТЕНИ МОИ. (Приемете тези укорни мълнии като проява на нежно напътствие.) Аскс стопи много спомени преди пленяването му и разговора с него, но ние/Аз все пак си спомняме някои отвратителни неща. Например били сме уважавани за това, че помагаме за насочването на параходите по Бибур, а също за рафинерията в Тарек, сграда, наречена „Дом на миризмите“.

НЕ СЕ БЕЗПОКОЙТЕ. След време ние от „Полкджхи“ ще открием всички смехотворни предмети на греха, ценени от твърдоглавите преждевремци. Ще сложим край на използването на оръдия, това скандално лицемерие от страна на онези, които са избрали Пътя надолу!

 

ВТОРО: нашето непреклонно искане на справедливост. Върховните мъдреци проявиха изненадващо благоразумие и малко след последната ни среща излъчиха сигнал. Потрепване на компютърно знание, отвело нашата корвета при платото Дуден. Но този символичен жест няма да е достатъчен. Ние искаме да ни бъде предаден всеки жив представител на г’кекската раса. Това не би трябвало да е трудно. На тази дива планета без пътища те са изключително неподвижни същества.

— Моля, не унищожавайте нашите колесати братя — настойчиво умоляват пратениците. — Нека г’кеките потърсят свято убежище по Пътя на изкуплението. Защото не е ли казано, че възвръщането на невинността слага край на всички дългове и вражди?

Отначало ние приемаме това като пореден безсмислен опит за защита. Но после нашата старша Купчина-жрец изненадващо се съгласява! Нещо повече, тази величествена камара прави необичайно предложение.

ЕТО ВЪПРОСА, зададен от Купчината-жрец:

Какво по-голямо отмъщение за г’кеките от изчезването на расата им?

ОТГОВОР: да видим как г’кекската раса има нова възможност за осиновяване и техните нови патрони да са джофурите! По време на повторното им ъплифтиране можем да ги превърнем в такива, каквито ни се струва подходящо — в създания, които предишните им същности биха презирали!

Отмъщението е най-пълно, когато се изпълни с въображение. Това оправдава съгласието ни с жреца. Този вид купчина наистина е полезен.

Разбира се, този дързък план има някои сложни страни. Това означава да не съобщим на Петте галактики за преждевремската зараза. Нашият джофурски клан трябва да я запази в тайна и да се грижи за Джиджо като за своя лична градина.

ЗНАЧИ СПОРЕД ГАЛАКТИЧЕСКИЯ ЗАКОН СТАВАМЕ ПРЕСТЪПНИЦИ. Но това няма никакво значение. Защото тези закони ще се променят, когато нашият съюз поеме водачеството през следващата историческа фаза.

Особено ако Прародителите наистина са се завърнали.

 

ТРЕТО: възможността да извлечем полза. Навярно ротенските генни пирати са попаднали на нещо. Джиджо изглежда изключително богат за угарен свят. (Буюрите са се грижили добре за него, когато планетата е била пълна с биовъзможности.) Възможно ли е ротените вече да са открили предразумна раса? Зряла за ъплифтиране? Дали да не подкупим гениите пирати, за да получим достъп до тяхната информация, вместо да ги запечатваме във време?

ОТХВЪРЛЕТЕ ТАЗИ ИДЕЯ. Те вече са известни като изнудвачи и предатели. Ние можем да доведем собствените си биолози, за да проучат Джиджо.

И КОЙ ЗНАЕ? Навярно бихме могли да дадем тласък на преждевремските раси по пътя, към който сами се стремят? Глейвърите вече са напреднали много към невинността си. Хууните, урсите и кхюините имат живи звездни братовчеди, които могат да възразят, ако ги осиновим прекалено скоро. Но сигурно ще променят решението си, когато из галактиките запламтят огньовете на войната. Що се отнася до човешките вълкони, според последните данни техният роден свят е под обсада.

Навярно тези на Джиджо вече са единствените оцелели от вида си.

 

ОСТАВА ДА ПОМИСЛИМ ЗА НАШИТЕ ТРЕКСКИ РОДНИНИ. Бунтовните пръстени, дошли тук, за да отхвърлят дара на оейлите — специализираните пръстени, които ни дават целенасоченост и съдба. Мъчително е да гледаме как треките се влачат като нашите смехотворни предци. Такива тромави същества, толкова отпуснати и неамбициозни! Би трябвало незабавно да започнем програма за създаване на господарски пръстени в големи количества. Когато ги преобразим, нашите братовчеди ще са идеални средства за господство и контрол, способни умело да управляват тази планета от наше име без повече разходи за клана ни.

 

ВСИЧКИ ТЕЗИ ВЪПРОСИ НИ СЕ СТРУВАТ ОТ ОСНОВНО ЗНАЧЕНИЕ. И все пак още отначало някои членове на екипажа се горещяха с приказки за отмъщение, печалба или изкупление. Дори съдбата на местните треки изглеждаше маловажна в сравнение с причината, довела тук „Полкджхи“.

Намеците на ротените, че знаят местонахождението на изчезналия кораб.

Корабът, носещ новина за завръщането на Прародителите.

НЕЗАБАВНО ОСТАВЕТЕ ВСИЧКИ ДРУГИ ГРИЖИ! — настояват тези купчини. Пратете останалата ни корвета на изток! Не чакайте екипажът на първата сам да извърши ремонта. Доведете и разпитайте човешките роби на ротените. Претърсете дълбоките води, където може да се крие корабът. Не се бавете повече!

Но нашият Капитан-водач и Купчината-жрец са съгласни, че още няколко дни не са от значение. Ние напълно владеем този свят. Плячката не може да ни избяга.