Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Lost Science, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
5 (× 16 гласа)

Информация

Разпознаване и корекция
Ti6anko (2009)
Сканиране
?

Издание:

Джери Василатос. Изгубените открития

ИК „Бард“, София, 2004

Редактор: Саша Попова

Оформление на корица: „Megachrom“, Петър Христов

История

  1. — Добавяне

Обрати

Когато неколцина английски инженери му писали и го разпитвали как да получат импулсните ефекти, Тесла им дал много точно описани параметри. Той винаги успявал да изложи ясно и открито тайната, с която се постигали поразителните резултати. Бил свикнал свободно да споделя наученото с всички около себе си. Останал крайно изненадан, когато установил, че академичните кръгове, които го приели толкова топло в Европа, постепенно започнали да губят интерес към откритието му. Повечето учени били абсолютно неспособни да изпълнят параметрите му и започнали да смятат, че ефектите са „съмнителни“.

За да се прояви импулсният ефект, трябвало да се изпълнят ред строги изисквания. Основното било импулсните генератори да се конструират с особено внимание. Инженерите искали уравнения. Тесла им дал описания. По-късно неколцина експериментатори успели да получат търсените ефекти и излъчването на електричество. Но системите им били пряко копие на първите и най-неефективни разработки на Тесла.

Често срещана черта на академичните учени е да подминават емпиричните факти и да се занимават с личните си взаимоотношения — особено когато става дума за чужденец, пожънал такъв небивал успех. Изцяло погълнати от въпроси, свързани с начина на изразяване и поведението му, слушателите на Тесла отправили няколко хапливи забележки по негов адрес — точно по времето, когато се появили и първите публикации, осмелили се да се подиграват с него.

Новите критици се появили навсякъде, дори у дома. Долбеър Томсън и дори Пъпин намерили време да критикуват и иронизират Тесла. По-младите учени разчитали изцяло на обучението и далеч по-малко на опитите, поради което били лесно податливи на манипулациите на общоприетото академично мнение. Тесла подценявал силата на медиите и на опитите да се осмеят способностите му. Бързо открил, че общественото мнение е в състояние да разколебае научното становище. Не успял да разбере кой стои зад насочената срещу него медийна кампания.

Тесла не обръщал внимание на враждебно настроените си колеги. Крукс винаги се застъпвал за него, тъй като му се възхищавал и го обичал като свое протеже. Тесла дълбоко уважавал възрастния си ментор и се уповавал на него в най-трудните моменти. Когато Тесла изнасял лекциите си, подарил на Крукс истински трансформатор. Малкото устройство било изключително мощно и давало необичайните ефекти, за които говорел създателят му. Това единствено доказателство останало в Англия и всеки можел да се запознае с него. Забележителното е, че то така и не затворило устата на критиците му.

Той не виждал никаква причина за всичко това. Нещо просто „не пасвало“. Дори той можел да разбере, че в уравнението липсва някаква съществена част. Откриването й би могло да обясни обратите в собственото му съществуване. А нахалната млада Ан продължавала непрекъснато да го преследва, сякаш не му стигали всички останали неприятности. Тесла се държал все така любезно с нея, но не предприемал нищо повече.

Във връзка със злостната кампания Крукс многократно писал до Кралското дружество и до самия Тесла. Възрастният учен бил убеден, че Тесла е съвременният Фарадей и продължавал да споделя вярата, че младият учен е направил поредното историческо откритие в областта на електричеството. Окуражавал го да продължава проучванията си, независимо от нападките. Вече малцина учени се доверявали на методите на Тесла. А още по-малко били онези, които продължавали да слушат твърденията му.

След главоломната слава започнала също толкова главоломна загуба на доверие и това накарало финансистите да не бързат да инвестират в предложените от него нови системи. Нововъведенията му продължавали да следват едно след друго и всяко следващо бележело нова стъпка в технологията, която трябвало да промени света. Тесла изцяло се потопил в работа. Единствено тя можела да изчисти опетненото му име. Общественото мнение щяло да се преобърне, когато всички видят зашеметяващите му открития. В тези постъпки най-ясно се разкрива благородният и същевременно наивен характер на Тесла. Светът действително се променял — но в една далеч по-брутална насока.