Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Lost Science, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
5 (× 16 гласа)

Информация

Разпознаване и корекция
Ti6anko (2009)
Сканиране
?

Издание:

Джери Василатос. Изгубените открития

ИК „Бард“, София, 2004

Редактор: Саша Попова

Оформление на корица: „Megachrom“, Петър Христов

История

  1. — Добавяне

Лекции пред Кралското общество

Докато бил център на вниманието на цялата нация, Тесла получил официална покана от лорд Келвин да говори пред Кралското дружество за последните си открития. Обикновено крайно консервативните англичани били сигурни, че Тесла е в състояние да промени хода на световната история.

Тесла прекъснал изследванията си и започнал да подготвя лекциите, които щели да положат началото на тази промяна. Грижливо пакетирал всички деликатни устройства, които разработил — вакуумни лампи, трансформатори, странни двигатели и не по-малко странни безжични апарати. Всичко това било старателно поставено в сандъци и откарано в Европа лично от създателя им. Там Тесла бил посрещнат от любимия му наставник и ментор, сър Уилям Крукс.

Във встъпителните си лекции си пред Кралското дружество Тесла описал първоначалната си работа с високочестотен променлив ток с високо напрежение. Той обяснявал, че в устройствата са заложени резултатите от последните му изследвания и подобрения на многофазната система. Демонстрирал няколко от първите високочестотни генератори на променлив ток и индукционни макари с желязна сърцевина, за да подготви аудиторията за последната новина.

На последната драматична демонстрация Тесла показал пред британските учени пробивния електрически разряд и свойствата на електрическите лъчи. В самия край на лекцията си той напълно разкрил ефекта на електрическия лъч. Това бил последният път, когато щял да направи подобно нещо пред академични кръгове.

Тесла открито показал пред Кралското дружество, че новото лъчево електричество е със свои специфични характеристики. Той съзнателно сравнявал и наблягал на разликите между импулсното излъчване и предишните си слаби ефекти, получени с променлив ток (февруари 1892). Флуоресцентните лампи и други светлинни ефекти буквално омагьосали публиката. През цялото време гласът му, изтънял до тенор от вълнение, ехтял в потъналата в мълчание аудитория.

Той направил демонстрации с безжични лампи, които се запалвали под въздействието на излъченото електричество. Задвижвал малки мотори от разстояние. Последната му лекция е единственият документиран случай, в който Тесла обявил на всеослушание откриването на електро излъчвателния импулс. Разказал за революционния му ефект върху самия него и за това как на практика обезсмислило предишния му труд, след което детайлно описал точното значение на феномена.

Накрая Тесла набързо демонстрирал специални „електростатични“ мотори и лампи, работещи благодарение на излъчваното електричество. Запознаването с тези първи изделия показва, че са в ранен стадий на разработка. Тесла конструирал мотора на базата на радиометъра на Крукс — и не пропуснал да го спомене, с което направил елегантен реверанс към ментора си. Накрая очертал огромния потенциал на откритието си и насочил умовете на слушателите към идеята за реалното използване на предаването на енергия.

Тесла пророчески описал бъдещата цивилизация, която щяла да се появи с появата на първите устройства и системи. Светът щял коренно да се промени. Тесла описал лъчевото предаване на електрическа енергия и възможността да се овладее излъчваната енергия на самото пространство.

Аудиторията била напълно омагьосана от резултатите, но това не й попречило да разбере думите му по напълно погрешен начин. Тесла разбрал това малко след като заминал на посещение в Париж, вече на върха на славата. Британската наука продължавала да се занимава с високочестотния променлив ток, докато откривателят му вече се отказал от тези открития и ги смятал само за подготовка за импулсното електричество.

Тесла показал чрез сравнение, че импулсното електричество трансцендентално превъзхождало всички други електро индуктивни ефекти. Показал, че е трудно да се определи дали ефектите са електростатични или електро динамични по природа, като самият той предпочитал да ги разглежда по-скоро като електростатични. Заради тези колебания относно идентифицирането на феномените можем да предположим, че тогава се е намирал в началния стадий на разработка на електрическия импулс.

Във всичките си изказвания Тесла бил абсолютно точен. Това изглежда нехарактерно за природата му на учен. Но действията му били обусловени от чисто научна искреност. По онова време самият той не знаел какво точно става при електрическия импулс, а искал просто да сподели откритието си съвсем откровено и открито. Академичното неодобрение на собствената му семантика не закъсняло и започнало да се повтаря от публикация в публикация.

Ясно е, че сър Уилям Крукс напълно схванал значението на цялата демонстрация на Тесла и отлично разбрал заключителните му думи за новата електрическа сила. Тесла продължил кореспонденцията с ментора си и след като напуснал Англия. Надявал се, че драматичното известяване и демонстрацията ще положат началото на нова епоха в електроинженерството и че и други учени ще могат да получат излъчвано електричество според описания от него начин. Надеждите му обаче рухнали през последвалите години, когато започнали атаките и подигравките.

Серията лекции била потресаваща за европейските учени. Те представлявали надзъртане в бъдещето — при това толкова ясно, че малцина били в състояние изобщо да възразят. Тесла завършил обиколката си в Англия и Франция, като навсякъде бил посрещан с овации и почести като типичен викториански герой. Една вечер в Париж получил телеграма, че майка му е на смъртно легло. Зарязал всичко и успял да пристигне навреме, за да прекара последните часове с нея.

Тесла винаги я споменавал като единствения човек, който напълно разбирал странните му способности. Та нали тя била жената, която го окуражила, когато за първи път разказал за странните си видения! Когато роднини и приятели му се присмивали, тя оставала единствената му опора. Рано на следващата сутрин Тесла бил внезапно сполетян от видение. Онова, което съзрял, променило живота му. Майка му се издигала в ярките облаци, съпровождана от Серафим. Няколко минути по-късно дошла следващата новина. Майка му се споминала тихо и спокойно. Тесла прекарал една мъчителна седмица в родината си, докато траело оплакването и погребението, след което се върнал обратно в Ню Йорк.