Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Einstein Factor: A Proven New Method for Increasing Your Intelligence, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,1 (× 14 гласа)

Информация

Разпознаване, корекция и форматиране
pechkov (2013)
Източник
novaset.net

Win Wenger and Richard Poe, 1996

THE EINSTEIN FACTOR: a proven new method for increasing your intelligence

Prima Publishing, USA

 

Корнелия Стефанова Величкова-Дарева, превод

Любомир Бориславов Пенов, художник

 

София, 2001

СИЕЛА — СОФТ ЕНД ПАБЛИШИНГ

ISBN: 954-649-365-1

 

Д-р Уин Уенджър

Ричард По

 

Факторът Айнщайн

 

Американска

Първо издание

 

Редактор: Анжела Кьосева

Предпечатна подготовка: Иво Петров

Технически редактор: Божидар Методиев

 

Формат 60/90/16; Печатни коли 24

 

СИЕЛА

СОФТ ЕНД ПАБЛИШИНГ

1463 София, бул. Патриарх Евтимий № 80А

тел./факс: 54 10 30; 954 93 97; 951 63 76

www.ciela.net

 

$source: http://www.novaset.net

 

 

Издание:

Уин Уенджър, Ричард По. Факторът Айнщайн

ИК „Сиела“, София, 2001

ISBN: 954-649-365-1

История

  1. — Добавяне

Метод „Скрити въпроси“

До този момент „Проект Ренесанс“ е разработил поне петдесетина различни техники за постигане на ефекта „Висш съветник на ума“. Всички те са създадени въз основа на описания по-долу начин за прилагане на метода „Скрити въпроси“.

1. Намислете си поне шест различни въпроса. Тази бройка ще затрудни достатъчно вътрешния ви Редактор в опитите му да отгатне на кой от въпросите отговаряте и съответно да повлияе предварително върху възгледите ви. Ако въпросите са по-малко от шест, Редакторът има по-голям шанс да налучка и да се намеси настоятелно с предопределен от него отговор.

2. Постарайте се въпросите ви да се отличават колкото се може повече един от друг, така че да е невъзможно на два от тях да се отговори по един и същ начин. Някои от въпросите могат да са дълбоко лични или строго практически; други да са свързани с работата, приятелите или семейството ви; трети да засягат теми, свързани с общността, нацията или света. Някои могат да бъдат и от сферата на така наречените същностни въпроси относно философски или метафизични проблеми. Всеки път, когато по време на упражнението получите отговор на някой от въпросите си, веднага прибавете към купчинката листче с нов скрит въпрос, който да е общо взето от същата тематична категория като предишния. Така ще сте сигурни, че ще надхитрите Редактора си.

3. Записвайте всеки въпрос на отделно листче или на малки картички. Листчетата сгъвайте, а картичките оставяйте обърнати с изписаната страна надолу.

4. Започнете да разбърквате листчетата или картичките в продължение на минута-две, така че Редакторът в съзнанието ви да не може да отгатне кой въпрос къде е записан. Бъдете сигурни, че колкото и да ги разбърквате, много по-чувствителните сетива на подсъзнанието ви няма да сгрешат.

5. Изберете едно от сгънатите листчета.

6. Без да надзъртате в него, дръжте го в ръка или дори го притиснете към челото си.

7. Затворете очи и бързо извикайте в съзнанието си три образа или картинни отговора последователно. След като сте видели в съзнанието си поредния образ, благодарете мислено на десния си ум и го помолете да ви покаже същия отговор, но в по-различна картинна сцена. Всеки образ дава един и същ отговор на един и същ въпрос, но го показва по напълно различен начин.

8. Отделете не повече от 15–20 секунди, за да запишете всеки образен отговор на касетофон, на хартия или да го опишете гласно пред партньор. Добре е дори да скицирате набързо образа в приготвен за целта бележник.

9. След като приключите с избраното листче, не поглеждайте какво е написано вътре, просто го отделете настрани и веднага го заменете с друго в купчинката, защото в противен случай вътрешният ви Редактор ще може по пътя на елиминирането да узнае кои въпроси са останали. Чак след като приключите напълно заниманието, ще отворите едно по едно отделените настрани листчета със скрити въпроси.

10. Определете кои елементи от трите картинни отговора на въпроса, по който работите в момента, изглеждат еднакви или подобни един на друг. Но имайте предвид, че тези подобия могат да бъдат едва забележими. Възможно е например, да забележите, че във всяка картина има зелен цвят или че изобщо отсъства цвят, или пък че има по някоя триъгълна форма. Може да има някакво движение или пък липса на движение, да ви направи впечатление присъствието или отсъствието на хора, или и трите образни отговора да събуждат във вас определено емоционално състояние. Запишете всичките си наблюдения за приликите между тях.

11. Когато приключите с упражнението, започнете да отваряте поред скритите въпроси, на които сте получили отговор. В повечето случаи ще изживеете ясен ефект „Ахаа!“, когато отворите въпроса и видите колко общо имат помежду си трите картинни отговора, които сте получили на него.

12. В случаите, когато не изживеете ясен ефект „Ахаа!“, може да опитате да приложите „силова настройка на ума“. Поиграйте си на „аналитик шегобиец“ и си направете „гимнастика на ума“ с всевъзможни, дори най-невероятни на пръв поглед асоциации, които биха могли да ви доведат до отговора на съответния въпрос.

13. Ако смисълът на отговора все още ви се изплъзва, изберете един от трите предоставени от подсъзнанието ви образа — онзи, който ви се струва най-предизвикателен — и го използвайте като „праг“. Препоръчвам ви по този начин да работите само с по един въпрос на сесия. Когато приключите с него, заменете го с друг, но за следващия път. И е добре да държите записките на отговорите под ръка, така че да можете често да се връщате към тях.