Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Einstein Factor: A Proven New Method for Increasing Your Intelligence, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,1 (× 14 гласа)

Информация

Разпознаване, корекция и форматиране
pechkov (2013)
Източник
novaset.net

Win Wenger and Richard Poe, 1996

THE EINSTEIN FACTOR: a proven new method for increasing your intelligence

Prima Publishing, USA

 

Корнелия Стефанова Величкова-Дарева, превод

Любомир Бориславов Пенов, художник

 

София, 2001

СИЕЛА — СОФТ ЕНД ПАБЛИШИНГ

ISBN: 954-649-365-1

 

Д-р Уин Уенджър

Ричард По

 

Факторът Айнщайн

 

Американска

Първо издание

 

Редактор: Анжела Кьосева

Предпечатна подготовка: Иво Петров

Технически редактор: Божидар Методиев

 

Формат 60/90/16; Печатни коли 24

 

СИЕЛА

СОФТ ЕНД ПАБЛИШИНГ

1463 София, бул. Патриарх Евтимий № 80А

тел./факс: 54 10 30; 954 93 97; 951 63 76

www.ciela.net

 

$source: http://www.novaset.net

 

 

Издание:

Уин Уенджър, Ричард По. Факторът Айнщайн

ИК „Сиела“, София, 2001

ISBN: 954-649-365-1

История

  1. — Добавяне

Алтернативни обяснения за ефекта от скрития въпрос

Започнахме книгата с историята на Боб С. — младият мъж, чийто образен поток го предупреди, че животът на годеницата му е застрашен, защото една от гумите на колата й е пред спукване. До този момент разглеждахме неговия случай, тръгвайки от предположението, че вероятно в някакъв предишен момент Боб С. наистина е зърнал бегло изтритата гума и подсъзнанието му е отбелязало и съхранило тази информация. Това тълкуване на образа е несъмнено най-безпроблемното и най-консервативното, но то в никакъв случай не е и единствено възможното.

Дали няма вероятност образният ни поток да заобикаля съзнателните ни аналитични механизми и така да постига по-пряко и по-дълбочинно разбиране за скрития ред на вселената? Трудно е да се каже със сигурност, но подобна възможност е безкрайно интригуваща. През петнайсетте години, откакто водя семинари за отприщване на образния поток, станах свидетел на достатъчно необичайни феномени, та да стигна до извода, че в основата на този процес е залегнало нещо много повече, отколкото сме в състояние да видим. Ето защо е добре да имаме предвид и многото други, алтернативни обяснения за някои от най-забележителните резултати, постигани посредством образния поток.

Например съществува много голяма вероятност подсъзнанието ни да отчита и да разшифрова движенията на ръката, свързани с прегъването на листчетата, които използваме при упражнението със скрити въпроси. Следователно всеки, който е наблюдавал процеса на сгъването, впоследствие подсъзнателно ще е наясно кой именно въпрос е бил избран. А хората, които не са наблюдавали пряко сгъването, вероятно все пак долавят някакви незабележими сигнали от израза на лицето и от езика на тялото на останалите — също както при експеримента с псевдотелепатите и отгатването на картите, за който споменахме преди.

Няма съмнение, че невероятните резултати, постигани посредством метода „Скрити въпроси“, се дължат до голяма степен на един феномен, наречен „силова настройка на ума“. Едуард Дибоно — може би най-известният корпоративен консултант по творческо решаване на проблеми и автор на забележителната книга „Съпътстващо мислене“ — отбелязва, че много проблеми могат да бъдат решени посредством техника, която той нарича „Предизвикателна операция“. Според Дибоно, ако подходите към някой проблем от напълно непредсказуем ъгъл, независимо какъв, неминуемо ще стигнете до неочаквано творческо решение. Една от предлаганите от него „предизвикателни операции“ е да отворите речника напосоки, да изберете някаква случайна дума, а после да преминете към техниката „Гимнастика на ума“, като отбелязвате всички възможни взаимовръзки, които ви хрумнат, между тази дума и проблема за решаване. Практиката на Дибоно потвърждава, че тази „силова настройка на ума“ за решаване на проблеми посредством необичайни и случайно подбрани средства е високо ефективна. Всъщност описаната и използвана от Леонардо да Винчи техника за свободни зрителни асоциации също е форма на „силова настройка на ума“.

Подобни обяснения разбулват тайната на някои — но не и на всички — от най-невероятните резултати, постигани посредством изследването на образния поток. За щастие, не е наложително на всяка цена да можем да ги обясним, за да ги използваме — както, впрочем, и на Моцарт не му е било необходимо да обяснява своя особен маниер на композиране, за да може да твори.

Нека засега се задоволим с ролята на активни скептици и да разгледаме различните приложения на метода „Скрити въпроси“. И не се плашете и притеснявайте от неговата тайнствена същност. Та помислете сами, какъв би бил светът днес, ако навремето никой не е смеел да щракне „вълшебния“ ключ на лампата, преди напълно да е разбрал теорията за електричеството? Повечето от нас все още щяха да тънат, съвсем буквално, в мрак. Няма никакво значение в кое от възможните обяснения за „скритите въпроси“ ще изберем да повярваме, защото при всички случаи не можем да отречем изключително силната ефективност на този метод. Независимо дали го разбираме или не, техниката за прилагането му е на наше разположение и трябва да се възползваме от това.