Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Einstein Factor: A Proven New Method for Increasing Your Intelligence, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,1 (× 14 гласа)

Информация

Разпознаване, корекция и форматиране
pechkov (2013)
Източник
novaset.net

Win Wenger and Richard Poe, 1996

THE EINSTEIN FACTOR: a proven new method for increasing your intelligence

Prima Publishing, USA

 

Корнелия Стефанова Величкова-Дарева, превод

Любомир Бориславов Пенов, художник

 

София, 2001

СИЕЛА — СОФТ ЕНД ПАБЛИШИНГ

ISBN: 954-649-365-1

 

Д-р Уин Уенджър

Ричард По

 

Факторът Айнщайн

 

Американска

Първо издание

 

Редактор: Анжела Кьосева

Предпечатна подготовка: Иво Петров

Технически редактор: Божидар Методиев

 

Формат 60/90/16; Печатни коли 24

 

СИЕЛА

СОФТ ЕНД ПАБЛИШИНГ

1463 София, бул. Патриарх Евтимий № 80А

тел./факс: 54 10 30; 954 93 97; 951 63 76

www.ciela.net

 

$source: http://www.novaset.net

 

 

Издание:

Уин Уенджър, Ричард По. Факторът Айнщайн

ИК „Сиела“, София, 2001

ISBN: 954-649-365-1

История

  1. — Добавяне

Бъдете като Язон

В една известна от Библията история се разказва как веднъж ангел Господен слязъл от небесните селения при мъж на име Язон, за да го призове да вземе меча и да освободи Израел от игото на медианитите. На Язон обаче му било трудно да повярва, че Бог е избрал именно него за такава благородна и отговорна задача. Затова решил да го изпита чрез неговия пратеник и го предизвикал не веднъж, а цели два пъти да потвърди волята си чрез някакво чудо.

Вместо да накаже Язон за проявените неверие и дързост, Господ Бог го възнаградил първо с поредица очевидни чудеса, свързани с намирането на едно златно руно, а после и с чудодейна победа. Само с триста души Язон победил вражата войска, наложил четирийсетгодишен мир и бил провъзгласен и възхваляван като „велик войн“.

В друга история от Библията Тома Неверни предизвикал Бога да му представи доказателство за възкресението на своя син Исус. В резултат на тази негова дръзка постъпка църквата го възнаградила, като го въвела в ранг на светец.

Хората често смятат напълно погрешно, че Светото писание зове само към сляпо подчинение на Божията воля. Лично аз съм дълбоко убеден, че истории като тези за Язон и Тома Неверни повече от очевидно насърчават вярващите да подлагат под въпрос и да изпитват онова, което се смята за Божие слово. По такъв начин ние всъщност препитваме не Бог, а точността на собствените си възприятия и възгледи.

В същия дух на творческо съмнение настоятелно ви препоръчвам да подлагате под въпрос всяко послание от страна на образния си поток. Едва ли би имало нещо по-опасно и по-плашещо от предположението, че посланията на образния поток са непогрешими. За нас подсъзнанието си остава загадъчна и непозната сила. Все още сме твърде далеч от знанията и способността да разбираме поне малка част от дейността и мотивацията му. Най-добре ще е да възприемате посланията от образния поток като храна за размисъл, като извор на идеи, на които може да се вярва и разчита само тогава, когато сте в състояние да ги проверите на практика и те докажат своята правдивост.

Мое основно правило е, че колкото по-ясно и по-недвусмислено ви се струва някое послание, толкова по-наложително е да бъдете като Язон. Един от начините да го постигнете е като зададете на образния си поток въпроса: „Как мога да се уверя, че това, което ми казваш, е наистина така?“ или „Какво да направя, за да разбера дали това е истина?“

При всички случаи е необходимо да изпитвате посланията от образния си поток, точно по същия начин, както бихте постъпили и с всяка друга идея или хрумване, която се зароди в главата ви — чрез внимателно обмисляне и чрез практическо действие. Тоест, винаги трябва да бъдете активни скептици. Доверете се на интуицията си. Никога не предприемайте и не се придържайте към каквото и да било действие, за което имате усещането, че е неправилно или съмнително само защото образният ви поток бил казал да постъпите по този начин. Подхождайте към всичко със здрав разум.