Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Einstein Factor: A Proven New Method for Increasing Your Intelligence, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,1 (× 14 гласа)

Информация

Разпознаване, корекция и форматиране
pechkov (2013)
Източник
novaset.net

Win Wenger and Richard Poe, 1996

THE EINSTEIN FACTOR: a proven new method for increasing your intelligence

Prima Publishing, USA

 

Корнелия Стефанова Величкова-Дарева, превод

Любомир Бориславов Пенов, художник

 

София, 2001

СИЕЛА — СОФТ ЕНД ПАБЛИШИНГ

ISBN: 954-649-365-1

 

Д-р Уин Уенджър

Ричард По

 

Факторът Айнщайн

 

Американска

Първо издание

 

Редактор: Анжела Кьосева

Предпечатна подготовка: Иво Петров

Технически редактор: Божидар Методиев

 

Формат 60/90/16; Печатни коли 24

 

СИЕЛА

СОФТ ЕНД ПАБЛИШИНГ

1463 София, бул. Патриарх Евтимий № 80А

тел./факс: 54 10 30; 954 93 97; 951 63 76

www.ciela.net

 

$source: http://www.novaset.net

 

 

Издание:

Уин Уенджър, Ричард По. Факторът Айнщайн

ИК „Сиела“, София, 2001

ISBN: 954-649-365-1

История

  1. — Добавяне

Техника „Подобрение на познавателната структура“

Нека сега преминем към начина за прилагане на техниката за разширяване на обратната връзка. Както вече казахме, целта ни е да извлечем от подсъзнанието и да обогатим спомените си за това, което Абрахам Маслов нарича „ключови изживявания на обучението“. Тази техника за отприщване на образния поток с разширяване на обратната връзка се нарича „подобрение на познавателната структура“. Но не преминавайте към нея, преди да сте усвоили изтънко основните техники за отприщване на образния поток и да сте ги практикували достатъчно дълго, за да сте напълно уверени, че ги владеете добре.

1. Позволете на вече овладения си отприщен образен поток да ви върне назад към някой ранен ключов момент от интелектуалното ви развитие.

2. Описвайте високо на глас, пред партньор или касетофон, всичко, което се мерне пред умствения ви взор. Оставете мисловната си образност да протича свободно.

3. Позволете на вече изградените си способности (да отприщвате образния си поток) да създадат вместо вас най-ефективното и подходящо изживяване, което би могло да обогати разбиранията ви относно избрания ключов момент от миналото. Продължавайте да описвате на глас пътя, по който постигате и изживявате този обогатен познавателен момент от миналото.

4. Позволете на вече изградените си способности за отприщване на образния си поток да ви поведат напред във времето, от този най-ранен ключов спомен към следващите ключови моменти от умственото ви развитие, произтичащи пряко от него.

5. Последователно обогатявайте всеки от тези спомени, като ги описвате възможно най-подробно и най-конкретно, включвайки всички различни нюанси, предоставени от петте ви сетива.

6. Продължавайте процеса, докато не стигнете до настоящия момент.

7. Отделете поне няколко минути, за да опишете най-подробно, пред партньора или касетофона, специфичните подобрения, които имате усещането, че тази серия от обогатяващи познанието упражнения е оказала върху настоящите ви разбирания и възприятия за нещата.

При работата с паметта и спомените има различни начини за използване на образния поток. Подобрението на познавателната структура е само един от тях. Образният поток може да ви помогне да правите преговор и да извличате допълнително съдържание от уроци, лекции, разговори или от почти всеки друг тип възприятия, независимо дали сте ги изживели преди години или само преди пет минути.

Техниката, която използвам за такива случаи, се нарича „Незабавно преиграване“. За да ви стане ясно откъде идва името й, припомнете си как при предаванията на мачовете по телевизията, при гол или друго интересно положение телеоператорът веднага пуска запис с повторение на разигралата се ситуация. Тази техника е разработена за първи път от д-р Реймънд Камерън, който всъщност и привлече вниманието ми към нея.

Леко преработих и започнах да прилагам техниката „Незабавно преиграване“ съобразно теорията и практиката на отприщването на образния поток. Макар да вярвам, че съм подобрил и разширил нейната ефективност, поемам изцяло отговорност за евентуалните недостатъци на техниката такава, каквато я представям тук.

Подберете изживяването

При незабавното преиграване, за разлика от техниката за подобрение на познавателната структура, вие сами избирате кое ваше изживяване да бъде преповторено. Възможно е примерно просто да искате да вникнете по-дълбоко в разговор, който сте провели с даден човек. Или наскоро сте участвали в някакъв семинар или курс и сега подозирате, че в лекциите е имало повече смислова информация, отколкото сте успели да възприемете на съзнателно ниво. Или пък сте имали възможност да общувате за съвсем кратко с някоя забележителна личност във вашата сфера на работа и интереси и сега желаете да се насладите по-дълго на този момент. А може би сте спортист, който иска да преразгледа играта си от последното свое състезание. Техниката „Незабавно преиграване“ може да ви помогне в тези и в много други ситуации. Чрез нея имате възможност да извлечете цялото необходимо ви съдържание от дадено преживяване също толкова успешно и удобно, колкото и ако го имахте записано на видеокасета, за да го гледате винаги, когато пожелаете.

След като усвоите и започнете да прилагате уверено техниката „Незабавно преиграване“, ще забележите как всяко събитие, което преразглеждате чрез нея, независимо колко е обичайно или банално, придобива нови, по-дълбоки и по-богати измерения, с често неочакван и изненадващ за вас смисъл. Когато преигравате някоя лекция или семинар може да извлечете прозрения и заключения, за които дори съответният преподавател или лектор не са си давали ясена сметка на съзнателно ниво.

Техниката „Незабавно преиграване“ стимулира начина, по който наистина гениалният ум възприема света, като извлича и от най-обикновените ситуации скритите в тях смисъл, значение, метафори и глъбини. Когато преигравате някое преживяване посредством отприщването на образния поток, то е все едно да наблюдавате великолепен залез над океана, с невероятни и пищни багри, след като до този момент цял живот сте били слепи за цветовете.

Направете от киселите лимони сладка лимонада

Както и при подобрението на познавателната структура, не всички изживявания, които подбирате за незабавно преиграване, ще са приятни. Но с тази техника можете да направите от киселите лимони сладка лимонада, като превръщате дори най-притеснителните, най-отчайващите или изпълващи ви с гняв епизоди в обективни и полезни за вас уроци, които да осмислите и преобразите във въображението си.

Добре е да прилагате техниката „Незабавно преиграване“ колкото е възможно по-скоро след избраната от вас ситуация. Разбира се, „колкото е възможно по-скоро“ може да означава и няколко години след събитието, ако сте решили да се върнете по-назад в миналото си. Използвайте партньор или касетофон. Ако решите да работите с партньор, е добре — но не и от решаващо значение — да поканите да ви съдейства човек, който е изживял същото събитие.

Когато прилагате техниката „Незабавно преиграване“ за пръв път, е добре да подберете ключови за обучението ви изживявания, чиито смисъл и значение са ви пределно ясни. Успехът, постигнат при тяхното преиграване, ще подобри и ще подсили умственото отреагирване, което пък впоследствие ще ви помогне да извличате по-умело и по-точно скрития смисъл от други, не толкова забележителни ситуации, чието значение и поуки са се изплъзнали от съзнателните ви възприятия.