Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Einstein Factor: A Proven New Method for Increasing Your Intelligence, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,1 (× 14 гласа)

Информация

Разпознаване, корекция и форматиране
pechkov (2013)
Източник
novaset.net

Win Wenger and Richard Poe, 1996

THE EINSTEIN FACTOR: a proven new method for increasing your intelligence

Prima Publishing, USA

 

Корнелия Стефанова Величкова-Дарева, превод

Любомир Бориславов Пенов, художник

 

София, 2001

СИЕЛА — СОФТ ЕНД ПАБЛИШИНГ

ISBN: 954-649-365-1

 

Д-р Уин Уенджър

Ричард По

 

Факторът Айнщайн

 

Американска

Първо издание

 

Редактор: Анжела Кьосева

Предпечатна подготовка: Иво Петров

Технически редактор: Божидар Методиев

 

Формат 60/90/16; Печатни коли 24

 

СИЕЛА

СОФТ ЕНД ПАБЛИШИНГ

1463 София, бул. Патриарх Евтимий № 80А

тел./факс: 54 10 30; 954 93 97; 951 63 76

www.ciela.net

 

$source: http://www.novaset.net

 

 

Издание:

Уин Уенджър, Ричард По. Факторът Айнщайн

ИК „Сиела“, София, 2001

ISBN: 954-649-365-1

История

  1. — Добавяне

Метод за групова работа

Съществуват различни начини за групово отприщване на образен поток. Но при всички тях е наложително да има един Водач или Посредник, който да поддържа фокуса на вниманието на участниците, да въвежда новодошлите в използваните техники, да отчита времето и да превежда групата през различните процедури. Ако групата се събира редовно и в течение на по-продължително време, добре е водачите да се сменят периодично на ротационен принцип, така че всеки от участниците да има възможност да изживее допълнителните прозрения, които се постигат благодарение на поетата отговорност за протичането на съвместната работа.

За да дам знак на участниците кога да започнат или да приключат някое упражнение, аз лично почуквам лекичко с метален предмет (обикновено ключ или лъжичка) по стената на стъклена чаша, наполовина пълна с вода. Китайският гонг, а буквално и всеки друг приятен, но отчетлив и проникващ звук, върши същата работа. Независимо от източника, наричам звука „камбанка“.

По-долу ви предоставям един проверен в практиката сценарий за провеждане на групово отприщване на образен поток. Можете да го приложите на живо или предварително да го запишете на касетофон и по-късно да го използвате при индивидуална или групова работа. В този случай касетофонът изпълнява ролята на Водач, така че никой не е лишен от пряко участие в процеса.

Подготовка на групата

1. Подсигурете си пълно спокойствие поне в продължение на трийсет минути в помещението, където ще проведете упражнението. Изключете всички телефони наоколо, чийто звън може да наруши работата ви.

2. Приканете всеки от участниците да си избере партньор, така че да се работи по двойки. Ако участват нечетен брой хора, една от групите може да се състои от трима души.

3. Приканете партньорите да седнат много близо един до друг, така че да се чуват добре, без да се напрягат, дори когато всички в помещението говорят едновременно.

4. Обяснете на участниците системата на „камбанката“. Един неин звън означава, че заниманието, което провеждат в момента, ще приключи след трийсет секунди. Когато чуят звъна на камбанката, участниците трябва да продължат заниманието си, но да са готови след трийсет секунди да спрат да говорят и да изслушат указанията за следващия етап. Три или повече звъна на камбанката бележат края на съответния етап. Когато ги чуят, участниците трябва незабавно да преустановят говоренето — дори насред изречението или насред думата — и да изслушат следващите указания. Онези от тях, които в момента отприщват образния си поток, трябва да останат със затворени очи и да слушат, без да напускат потока на мисловната си образност, така че да го поддържат жив и в развитие.

Сценарий за групов образен поток

1. „Моля, разпределете се по двойки и решете между вас кой от двама ви ще бъде Свидетел и кой Мечтател. След малко ще ви кажа в какво се състои ролята на Свидетеля и в какво — Мечтателя. Но преди да го направя, още сега решете кой от вас ще е Свидетел и кой — Мечтател.“

Когато групата е от трима души, двама от тях ще бъдат Свидетели. Отделете две минути, през които участниците да си разпределят ролите.

2. „Благодаря. Всеки ли има партньор? Знае ли всеки от вас какъв ще бъде — Свидетел или Мечтател? Добре. А сега, ето в какво се състоят съответните ви роли. Когато след малко започнем упражнението, Мечтателят ще отприщва спонтанно образния си поток. Свидетелят ще му помага да се настройва хармонично към мисловната си образност. След малко ще ви обясня как точно става това. Всеки от вас ще има възможност да бъде и Свидетел, и Мечтател. При всяко упражнение на определени интервали от време ще ви приканвам да размените ролите си. Дотук е ясно, нали? А сега, да започнем.“

3. „Според казаното във «Факторът Айнщайн» (първоначално можете да използвате екземпляр от книгата, за да се подсещате за различните моменти), в главата на всеки човек непрекъснато се пораждат различни мисловни образи. Обикновено ние не само не им обръщаме внимание, но дори не ги и забелязваме. Тези картини на въображението ни се наричат образен поток. В образния поток се съдържа много от подсъзнателната ни мъдрост, скрита под различни символични форми — подобно на сънищата. Всеки човек може да се научи да отприщва по желание и в будно състояние своя образен поток и след известна практика да постига живи и ясни образи.

Мнозина са свикнали да мислят за себе си, че не са в състояние да виждат каквито и да било мисловни картини. В действителност обаче, въображението на всеки от нас работи непрекъснато. Просто трябва да се научим да го забелязваме и да го тълкуваме. Ако ви приканя да си помислите за Тадж Махал и да опишете този забележителен архитектурен паметник на древната култура, повече от сигурно е, че пред мисления ви взор ще се появи някакво негово изображение. Но дори без подобна конкретна насока, достатъчно е да затворите очи и да почакате малко и сами ще се уверите, че от подсъзнанието ви ще изплуват и ще привлекат вниманието ви някои от най-ярките образи, съхранени в него. Именно в този момент вашият Свидетел трябва да поеме ролята си. Когато в ума ви се появи някоя по-ярка от обичайното мисловна картина, вие реагирате като автоматично притаявате за миг дъха си, а очните ви ябълки започват да се движат под затворените клепачи, докато следите появилия се образ. Когато Свидетелят забележи тези така наречени кукички на вниманието, трябва да ви попита: «Какво виждаш точно сега?». Ако не сте обърнали внимание на породилите се в ума ви образи и се нуждаете от известна помощ, за да ги забележите, този негов въпрос ще ви накара наистина да ги видите отчетливо. А сега да започнем да отприщваме образния поток.“

4. „Мечтатели, затворете очи и останете така, докато малко по-късно не ви кажа да смените ролите си със Свидетелите. Затвориха ли всички Мечтатели очите си? Добре. Вие, Свидетели, гледайте право в лицето на партньора си и го наблюдавайте внимателно. Когато забележите очните му ябълки да се движат под спуснатите клепачи, това означава, че той следи мислено с поглед някаква появила се картина в образния му поток. Веднага щом забележите подобно движение, попитайте партньора си: «Какво виждаш точно сега?». Не, не го казвайте още. Първо искам да направим една демонстрация, за да могат Свидетелите да са наясно за какво точно движение трябва да следят. Мечтатели, моля раздвижете няколко пъти очите си под затворените клепачи, сякаш следите нещо с поглед. А вие, Свидетели, моля следете внимателно движението. Хайде всички, сега! Отбележете, че има разлика между трепкането на клепачите и движението на очните ябълки под тях. Трепкането на клепачите не ни интересува. Следете само за появата на движение на очните ябълки. Клепачите на някои хора са толкова плътни, че движението на очните ябълки под тях трудно може да бъде забелязано. В такъв случай просто следете за лекото странично движение на миглите. Когато съсредоточите вниманието си, ще забележите, че то се отличава забележимо от трепкането на самите клепачи. Нека опитаме още веднъж, за да сме сигурни, че всички Свидетели са наясно какви движения трябва да наблюдават. Хайде сега. Мечтатели, раздвижете отново очните си ябълки под спуснатите клепачи. Чудесно. Ясно ли е на всички? Добре. Да преминем към истинско отприщване на образния поток.“

5. „Мечтатели — казвам го за онези от вас, които за пръв път прилагат техниката, — не се старайте да извиквате нарочно в съзнанието си каквито и да било образи. Тези волеви усилия обикновено спъват спонтанната изява на подсъзнанието, която се стремим да постигнем. Най-важното е просто да се отпуснете. Именно за тази цел сега ще приложим една техника, наречена «Кадифено-гальовно дишане», която ще ви помогне да се отпуснете напълно. Представете си, че галите дълго, много меко и гладко парче кадифе. Хайде сега, започнете да го галите и докато усещате гальовните му докосвания до кожата си, се старайте да усещате дишането си също толкова приятно и нежно. Дишайте колкото се може по-плавно, по-дълбоко, кадифено-гальовно. Прокарвайте дъха през тялото си така, както галите парчето кадифе, усещайте го също толкова мек и нежен. Дишайте плавно, без паузи и без да задържате дъха си между вдишванията и издишванията. След като поемете плавно въздух, веднага започнете също така плавно да го издишвате. Нека вдишванията и издишванията ви бъдат едно плавно, продължително д-и-и-и-ша-не-е-е, което сякаш няма край. Усещайте как ви гали нежно всяко поемане на въздух при това безкрайно д-и-и-и-ша-не-е. При всяко издишване усещайте как плавно ви напускат цялото натрупано напрежение и всичките ви тревоги и притеснения. Оставете ги да се изливат навън от вас при всяко издишване. И веднага отново се отпуснете в гальовната ласка на поредното вдишване. Всичко това е част от едно цялостно, дълбоко, плавно, продължително д-и-и-и-ша-не-е-е. И сега, веднага щом забележите появата на някой образ, започнете да го описвате на партньора си. Не чакайте той да ви попита какво виждате. Но ако все още не забелязвате нищо, просто продължете да дишате по същия начин и да се отпускате още по-пълно. Продължавайте да дишате кадифено-гальовно, докато давам указания на Свидетелите.“

6. „Внимавайте, Свидетели. Всеки път, когато партньорът ви направи макар и най-лека пауза в плавния поток на дишането си, знайте, че това е кукичка на вниманието. Паузата означава, че Мечтателят току-що е забелязал нещо да се появява пред мисления му поглед или нещо да се променя в образния му поток. Веднага щом забележите подобно притаяване на дъха или някакво движение на очните ябълки под затворените клепачи, му задайте тихо въпроса: «Какво виждаш точно сега?» или «Какво се появи в съзнанието ти?» Възможно е първия път, когато му зададете някой от тези въпроси, Мечтателят да не може да ви отговори — нищо чудно да не е в състояние да ви отговори и на десетия път. Но рано или късно той неминуемо ще забележи, че ето, да, наистина, всъщност вижда две оранжеви петънца вдясно, или силует на дърво, или галена от лек бриз маргаритка, или нещо друго. Свидетели, когато не сте уверени дали наистина сте забелязали някоя от кукичките на вниманието, не се колебайте, а веднага попитайте Мечтателя какво вижда. Съществува много голяма вероятност да ви отговори.“

7. „Мечтатели, веднага щом пред мисления ви взор се появи някакъв образ, трябва на секундата да започнете да го описвате най-подробно на Свидетеля — независимо че може да е съвсем смътен, мимолетен или дори да ви се струва глупав и безсмислен. А вие, Свидетели, непрекъснато насърчавайте партньора си да описва всеки образ, мярнал се в съзнанието му. Това ще му помогне да изясни мисловната си картина. Мечтатели, ако в съзнанието ви просветне дори само за миг някой смътен образ и после ви се налага да го описвате по памет — не се колебайте, започнете да го описвате, като говорите в сегашно време, сякаш все още е пред очите ви. Самият факт, че му обръщате внимание и го описвате, ще извика образа да се появи отново в съзнанието ви, вече по-ясен и за по-продължително време. Описвайте го колкото се може по-живо и по-ярко, с помощта и на петте си сетива. Опишете образа с толкова нюансирани подробности, в толкова пъстри цветове и с такава жизнена пълнота, че Свидетелят ви също да може да го «види» съвсем ясно. Колкото повече описвате, толкова повече образи и мисловни картини ще изникват в съзнанието ви и със Своята все по-голяма отчетливост сякаш ще настояват да описвате и тях. Просто позволете на образите да преливат свободно от една мисловна картина в друга.“

8. „Мечтатели, продължавате да дишате кадифено-гальовно, нали? С плавни, дълбоки, продължителни вдишвания и издишвания, без никаква пауза между тях? Чудесно. А вие, Свидетели, нали следите за кукички на вниманието и задавате въпроси? Добре. Мечтатели, продължавайте да дишате все така плавно и гальовно и веднага щом забележите нещо каквото и да е в образния си поток, започнете да го описвате най-подробно.“

Оставете участниците да се занимават с упражнението в продължение на три-пет минути, в зависимост от това как се справят. Наобикаляйте двойките, за да се уверите, че всички изпълняват ефективно съответните си роли. Но знайте, че в случая е по-добре да не догледате нещо, отколкото да се натрапите. Не се намесвайте в ничий процес. Лично за вас е най-удачно да прекарате това време, като се вгледате в собствения си образен поток. Трийсет секунди преди приключването на този етап, чукнете веднъж по камбанката и направете следното изявление:

9. „Камбанката известява, че ви остава още половин минута. Продължавайте както досега, но след трийсет секунди бъдете готови за нови указания.“

След като изтекат трийсетте секунди, приключете този етап от упражнението, като звъннете с камбанката още два-три или повече пъти.

10. „Чудесно! Благодаря ви! А сега всички Свидетели стават Мечтатели, а всички Мечтатели стават Свидетели. Разменихте си ролите, нали? Повторете упражнението, но вече всеки в новата си роля. Започнете!“

Трийсет секунди преди края на упражнението звъннете еднократно с камбанката, а след като изтекат — приключете етапа с няколко позвънявания.

Съвместно пътуване

Ако прецените, че всички участници постигат с относителна лекота спонтанна поява на образи и разменят безпроблемно ролите си, може да им предложите да предприемат едно съвместно пътуване в образния поток — техника, която разгледахме в Трета глава. Но ако не проявяват желание или ако забележите умора и разсеяност, не настоявайте, а преминете направо към приключване на заниманието, според даденото в следващия раздел описание.

Ако участниците са съгласни да предприемат съвместно пътуване, въведете ги в упражнението по следния начин:

„Всички се справяте много добре, затова ви предлагам да предприемете едно съвместно пътуване в образния поток. Мечтатели, вие оставате в досегашната си роля, така че не отваряйте очи и не напускайте образния си поток. А вие, Свидетели, сега трябва също да станете Мечтатели. Затова затворете очи, отпуснете се и започнете да отприщвате образния си поток. Всеки от вас споделя с партньора си — също Мечтател — какво вижда. Описвайте с по няколко изречения, без да се изчаквате един друг или да спазвате стриктен ред. Когато говорещият Мечтател направи пауза, за да си поеме дъх, другият Мечтател се включва и поема нишката на описанието на собствения си образен поток. Когато той пък направи пауза, първият веднага пак подема описанието си, така че речта ви да се лее, сякаш излиза от устата на един човек. Следвайте образния си поток, докато партньорът ви говори и не се притеснявайте, ако в един момент забележите, че двата образни потока започват да се сливат. Започнете!“

Отделете от три до пет минути за това съвместно пътуване на Мечтателите. Приключете упражнението с предупредителния звън на камбанката, а след трийсетте секунди — с още няколко звънвания.

Приключване на изживяването

Независимо дали участниците ще предприемат съвместно пътуване или не, груповото изживяване се приключва по един и същ начин. Когато минете през всички етапи на упражненията, кажете примерно:

„Много добре. Чудесно. Всички се справихте отлично. Бавно и постепенно излезте от образния си поток и върнете съзнанието си тук и сега, като съвсем ясно си спомняте абсолютно всички образи и изживявания и се чувствате много приятно и освежени!“

Отделете на участниците няколко минути, за да излязат от образните си потоци, да се огледат, да се върнат в настоящето. След като неминуемият шум от въздишки, възклицания на удивление, шепот и наместване се уталожи, звъннете няколко пъти с камбанката, за да им напомните — като при това може да подхвърлите и някоя хумористична забележка, — че процесът все още продължава и че тепърва им остава да преминат през вероятно най-важния, същностен и интересен етап от него. Дайте на хората петминутна почивка за освежаване. После ги приканете пак да се разделят по двойки — но не с предишните, а с нови партньори — за да направят отчет за преживяното.

Отчет

1. „Когато се завърне от своята далечна мисия в Космоса, всеки астронавт трябва да направи отчет за пътуването и за работата си пред учените в контролния център. Трябва да им разкаже всички свои впечатления, които може да си спомни, за преживяното в Космоса. От тези негови спомени учените често могат да извлекат много повече и по-съществена информация, отколкото от всичко, което е било пряко наблюдавано и регистрирано по време на самите събития. Ние също можем да използваме този подход, за да разшифроваме и разтълкуваме дълбокия смисъл на образния си поток. По време на този заключителен етап всеки от вас е завърнал се от далечна мисия астронавт, а партньорът му — учен от контролния център на Земята.

Когато правите отчет пред партньора си, постарайте се в рамките само на две минути да му предадете сбито най-същественото от изживяванията и впечатленията си. Въпреки че говорите по памет, разказвайте в сегашно време, сякаш всичко се случва в момента. Вместо да кажете: «И тогава видях еди-какво си», използвайте фрази от рода на: «Сега гледам еди-що си, което е в такива и такива цветове, а при допир го усещам еди-как си.» Старайте се да предавате впечатленията си в толкова живи и ярки краски, че партньорът ви да има чувството, че сякаш е бил с вас и лично е видял и изживял всичко, което сте видели и изживели вие самите. Само че този път при отчета описвайте мисловните си картини с отворени очи. Това ще привнесе нова перспектива в изживяванията ви и ще спомогне за прехвърлянето на още повече мостове между десния и левия ви ум.

Отчетът е много важен етап, защото именно при него мнозина постигат ефект «Ахаа!», когато изведнъж осъзнават скритото значение или смисъл на онова, което са видели или направили по време на отприщването на образния си поток. Нека всяка двойка реши помежду си кой ще говори пръв. Всеки има на разположение две минути, за да направи отчета си, след което ще ви дам знак с камбанката, за да приключите и да изслушате отчета на партньора си. Готови, започнете!“

Отпуснете на хората по три, вместо по две минути, ако отчетите протичат по-оживено — обикновено именно така и става.

При края на всеки етап спазвайте ритъма на камбанката — един предупредителен сигнал, че остават още трийсет секунди, после няколко звънвания за приключване.

2. „Независимо че може още да не сте довършили отчета си напълно, сега си разменете ролите с партньора, ако вече не сте го направили, за да чуете неговия отчет. Започнете!“

Повтаря се предишният процес, като накрая отново звънвате веднъж предупредително, а след трийсет секунди — многократно, за да приключите упражнението.

Аналитик шегобиец

„Възможно е някои от вас да изживеят ефект «Ахаа!» по време на отчета си, а други — не. Но независимо дали сте постигнали или не подобен ефект, нека сега приложим една друга техника, наречена «Аналитик шегобиец», за която е доказано, че е много ефективна за извличане на още по-дълбоки смислови значения от образния поток.

Всички образи и картини, които сте видели, представляват символични послания, отправени ви от вашето подсъзнание. Дори ако ви се струват отегчителни и на пръв поглед съвсем банални, знайте, че има някаква причина, поради която подсъзнанието ви е решило да ви покаже именно тях, а не нещо друго, по-интересно.

Хуморът е най-добрият начин да се «отключи» скрития смисъл на образите. Нека всеки от вас си представи, че е примерно Карл Юнг, Зигмунд Фройд, Милтън Ериксон или който и да било друг от великите изследователи на човешката символика, В ролята си на прочут психиатър си представете, че изживеният от вас образен поток е сън, разказан ви току-що от ваш пациент. Представете си, че вашият партньор ви е колега, също прочут психиатър, с когото обсъждате «случая». Когато ви дам знак с камбанката, започнете да обсъждате с него «съня на пациента» по възможно най-претенциозен, надут и свръхсериозен начин, като имитирате маниерите на психиатър — така, както си ги представяте и доколкото можете. Представяйте си, че всеки аспект от «съня», независимо колко банален или дори глупав изглежда, е натоварен с дълбок и многозначителен смисъл. Изказвайте различни хипотези за смисъла на «съня на пациента», обсъждайте ги с партньора си колега, спорете важно-важно по тях.

С две думи — забавлявайте се. При тази техника е много по-полезно да се забавлявате искрено, отколкото да се опитвате да доказвате правотата на тълкуванията си. Парадоксалното при нея е, че колкото повече се смеете и колкото по-«глупаво» и детински на пръв поглед се държите и говорите, толкова по-голяма вероятност има да се отърсите от всичките си задръжки и най-неочаквано да прозрете истинското тълкувание на образния си поток. Започнете!“

Обикновено хората се впускат в това упражнение леко и непринудено и то често е придружено от бурни изблици на смях — особено в по-големи групи, тъй като смехът и ентусиазмът са силно заразителни и ако веселието избухне в една двойка, бързо се предава на всички останали. Отделете между пет и десет минути. Приключете с предупредителния звън на камбанката, а след трийсет секунди — с още няколко звънвания.

Заключително изказване

„Благодаря на всички! Отлично се справихте. С това приключваме днешната ни среща за групово отприщване на образния поток. Вече знаете, че отприщването на образния поток е умение, което може да бъде усвоено, както и всяко друго. Колкото повече се упражнявате, толкова все по-лесно и по-лесно ще ви става да извличате образи от подсъзнанието си и да разшифровате скрития им смисъл.

Докато отприщвате образния си поток, много е важно да говорите на глас, пред външен фокус — не е задължително да имате партньор, но когато практикувате самостоятелно, винаги записвайте описанията си на касетофон. Просто описвайте подробно всеки породил се в съзнанието ви образ — както го правихте и тук, пред партньора си. Винаги говорете в сегашно време, като използвате и петте си сетива, за да постигнете яркост и живост на образите.

Във «Факторът Айнщайн» се казва, че ако практикувате ежедневно отприщване на образния поток в продължение на десет-петнайсет минути, това ще увеличи многократно интелигентността ви и ще спомогне за прехвърлянето и укрепването на мостовете между различните полюси на мозъка ви. Можете също така да се научите да задавате въпроси на образния си поток, на които собственото ви подсъзнание ще отговаря със същностни прозрения под формата на повече или по-малко символични образи — и тези отговори ще бъдат много по-дълбоки от които и да било други, получени от вашия ляв, последователен и аналитичен ум.

Продължавайте и вкъщи да се упражнявате да отприщвате образния си поток и ще се радвам да ви видя на следващата ни среща. Благодаря ви за днешното ни съвместно приключение.“

След приключването на срещата дайте възможност на хората известно време да общуват помежду си и да обменят впечатления. Минавайте между тях и непринудено насърчавайте един или друг от присъстващите да замлъкне посред разговора, който води, да затвори очи и да се вгледа в образния си поток, за да види какво му подсказва подсъзнанието във връзка с конкретната ситуация. Подобни образи „незабавен отговор“ могат да осветлят допълнително темата на разговора. Чрез тази техника можете да приключите по забавен и непринуден начин срещата, като събудите в участниците едно по-дълбоко усещане за изживяното и за широките възможности на образния поток.

Сами си напишете сценария!

Не е задължително да използвате дума по дума този сценарий за провеждане на групово отприщване на образен поток. Той ви е даден по-скоро като насока. Неговият основен формат може да бъде пригоден за всяка друга техника, описана в тази книга — включително „Незабавен отговор“, „Описание на красива картина“, „Гений назаем“ и „Алтернативна Земя“. Когато усвоите добре прилагането на техниките и придобиете усет за груповата динамика, ще можете много лесно сами да си пишете сценарии за групова работа — и те ще са също толкова ефективни, колкото и този, който ви дадох като пример.