Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Einstein Factor: A Proven New Method for Increasing Your Intelligence, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,1 (× 14 гласа)

Информация

Разпознаване, корекция и форматиране
pechkov (2013)
Източник
novaset.net

Win Wenger and Richard Poe, 1996

THE EINSTEIN FACTOR: a proven new method for increasing your intelligence

Prima Publishing, USA

 

Корнелия Стефанова Величкова-Дарева, превод

Любомир Бориславов Пенов, художник

 

София, 2001

СИЕЛА — СОФТ ЕНД ПАБЛИШИНГ

ISBN: 954-649-365-1

 

Д-р Уин Уенджър

Ричард По

 

Факторът Айнщайн

 

Американска

Първо издание

 

Редактор: Анжела Кьосева

Предпечатна подготовка: Иво Петров

Технически редактор: Божидар Методиев

 

Формат 60/90/16; Печатни коли 24

 

СИЕЛА

СОФТ ЕНД ПАБЛИШИНГ

1463 София, бул. Патриарх Евтимий № 80А

тел./факс: 54 10 30; 954 93 97; 951 63 76

www.ciela.net

 

$source: http://www.novaset.net

 

 

Издание:

Уин Уенджър, Ричард По. Факторът Айнщайн

ИК „Сиела“, София, 2001

ISBN: 954-649-365-1

История

  1. — Добавяне

Предупреждение относно терапевтите

Ако по време на отприщването на образния поток в съзнанието ви изплува някой особено мъчителен и болезнен за вас спомен, настоятелно ви препоръчвам да го обсъдите с лицензиран терапевт. Но дори тогава подберете внимателно специалиста, към когото ще се обърнете. През последните няколко години с помощта на регресивната хипноза милиони хора успяха да си спомнят травматични изживявания от миналото, включително не само сексуални насилия в детството, но и мъчения по време на сатанински ритуали, отвличания от извънземни и прераждания. Няма да изказвам предположения кои или колко от тези изживявания наистина са се случили, но изследванията на Лофтус сочат, че поне при 25% от хората става дума за въображаеми спомени (възможно е този процент да е дори по-голям, тъй като подобни терапии обикновено привличат хора от по-податлив на внушения личностен тип).

Преди няколко години един трезвомислещ и уважаван преподавател се развел, след като някакъв психотерапевт, практикуващ регресивна хипноза, внушил на жена му убеждението, че в минал живот той я бил насилвал в детската й възраст. Не съм аз човекът, който ще каже дали този спомен е реален или дори възможен, но разводът ми се струва прекалено силна реакция, като се има предвид естеството на доказателствата за вина на съпруга.

Накратко, ако ви се налага да потърсите терапевтична помощ, направете всичко възможно, за да откриете лицензиран специалист с отговорно отношение към използването и границите при събуждането на спомените посредством регресивна хипноза. Терапевт, който ви насърчава и дори ви подтиква да вярвате сляпо на достоверността на подобни спомени, не ви прави добра услуга.

Важно е да имате предвид, че при използването на описаната по-долу техника „Подобрение на познавателната структура“, целим да открием не толкова истински спомени, а по-скоро ключ или указател за миналото ви развитие, колкото и метафоричен или символичен да е той. Подобни прозрения са придружени от реални и разпознаваеми спомени също толкова често, колкото и от въображаеми.