Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Einstein Factor: A Proven New Method for Increasing Your Intelligence, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,1 (× 14 гласа)

Информация

Разпознаване, корекция и форматиране
pechkov (2013)
Източник
novaset.net

Win Wenger and Richard Poe, 1996

THE EINSTEIN FACTOR: a proven new method for increasing your intelligence

Prima Publishing, USA

 

Корнелия Стефанова Величкова-Дарева, превод

Любомир Бориславов Пенов, художник

 

София, 2001

СИЕЛА — СОФТ ЕНД ПАБЛИШИНГ

ISBN: 954-649-365-1

 

Д-р Уин Уенджър

Ричард По

 

Факторът Айнщайн

 

Американска

Първо издание

 

Редактор: Анжела Кьосева

Предпечатна подготовка: Иво Петров

Технически редактор: Божидар Методиев

 

Формат 60/90/16; Печатни коли 24

 

СИЕЛА

СОФТ ЕНД ПАБЛИШИНГ

1463 София, бул. Патриарх Евтимий № 80А

тел./факс: 54 10 30; 954 93 97; 951 63 76

www.ciela.net

 

$source: http://www.novaset.net

 

 

Издание:

Уин Уенджър, Ричард По. Факторът Айнщайн

ИК „Сиела“, София, 2001

ISBN: 954-649-365-1

История

  1. — Добавяне

Метастратегия

Мнозина читатели вероятно ще възприемат наизустяването на латински текстове за префинена форма на самоизтезание. Е, всеки трябва сам да открие своя път към автотеличната дисциплина на собствения си ум. Не съм в състояние да ви кажа какъв точно метод да използвате, но пък мога да ви дам някои напътствия как да го откриете.

Повечето от техниките, които научихте от тази книга, са метастратегии — тоест основни подходи, които могат да бъдат използвани за разработването на други стратегии. Момчето, за което говорихме в Първа глава, използва моята техника „Гений на заем“, за да открие свой собствен ефективен метод за нанасяне на успешен удар по топката при бейзбола. Дълбоко в собственото ви подсъзнание се крият стратегии, които ще ви помогнат да разкрепостявате и да усъвършенствате уменията на левия си ум с неугасваща ежедневна страст. Можете да ги откриете посредством един процес, който наричам „Строител на стратегии“.

Процес за изграждане на стратегии

Буквално всеки метод, разработен в „Проект Ренесанс“, може да бъде използван като „строител на стратегии“. Тоест, всеки от тях е метастратегия, въз основа на която можете да си изработите ваши собствени методи за обучение. По-долу ви запознавам накратко с петте подхода към скрития в подсъзнанието ви „Строител на стратегии“, които смятам за най-ефективни. Въпреки дългогодишната ни практика в „Проект Ренесанс“ тази способност на човешкото подсъзнание не спира да ни изненадва с все нови и нови оригинални методи за обучение и усъвършенстване на различните умения. Неизчерпаемият „Строител на стратегии“ е най-голямата изненада в цялата досегашна дейност на „Проект Ренесанс“. Убедени сме, че той ще е изключително полезен и за вас.

Метод 1: Пряк образен поток. Задайте си въпроса кои методи най-успешно ще подобрят способността ви да постигате състояние на прилив и да овладеете предмет или умение. Посочете кой точно. После отприщете образния си поток по вече познатия ви начин, като описвате подробно на глас — пред партньор или касетофон — избликналите от подсъзнанието ви образи. Разшифровайте резултатите.

Метод 2: Праг. Докато отприщвате образния си поток, си представете „пространство за отговор“, скрито може би в тайна градина, зад висок зид — както описахме тази техника в Пета глава. В това „пространство за отговор“ ще откриете знак относно новата стратегия за учене, която търсите.

Метод 3: Гений назаем. Вмъкнете се в главата на някой гений, известен със своята способност да създава и използва нови и оригинални подходи към процеса на обучението. После открийте отговора на вашия въпрос от гледна точка на този гений. Можете да използвате също и вариантите „Алтернативно Аз“ и „Паралелен свят“, както са описани в Осма глава. Просто си представете, че вашето друго Аз, което живее на някоя алтернативна Земя, е най-големият специалист във вселената по разработване на нови стратегии за обучение.

Метод 4: Незабавен отговор. Задайте си въпроса, затворете очи и се вгледайте в образния си поток, за да видите какви точно картини ще се появят в него. Направете го три пъти поред. Сравнете образите. Общите елементи между трите картинни отговора ще ви открият нещо съществено по отношение на новата стратегия за обучение, която търсите.

Метод 5: Напреднала цивилизация. По незнайна причина именно този метод за активиране на „Строителя на стратегии“ неизменно се доказваше като най-плодоносен по време на всичките ни семинари. Просто използвайте някое въображаемо средство — например „Пространствено-времевия асансьор“, описан в Осма глава, — което да ви отнесе в света на зареяна във Космоса далечна и изключително напреднала цивилизация. Но имайте предвид, че обитателите на този въображаем свят трябва да са биологично нормални човешки същества, а не екзотични извънземни. Това е необходимо, за да можете да сте сигурни, че усвоените от тях нови и оригинални техники за обучение ще ви вършат работа и във вашия обичаен свят.

И все пак, тамошните нормални човешки същества всъщност са доста необикновени. В този въображаем паралелен свят всяко десетгодишно дете е по-виртуозен цигулар от Хейфец, по-оригинален мислител от Айнщайн и по-велик писател от Шекспир — в зависимост от сферата, в която искате да се усъвършенствате.

Оставете се образният ви поток да ви предостави възможността да изживеете нещо, което да ви разкрие тайната на тази напреднала цивилизация — причината и метода, позволили на тамошните хора да владеят съответния предмет или умение много по-съвършено дори от най-великите учени, творци или виртуозни изпълнители на нашата Земя.

Вземете назаем и си сложете главата на някой човек от паралелния свят — например на дете, и узнайте как е било отгледано и възпитано, по какви методи е било обучено, какви изживявания и опит е имало, за да бъдат така силно стимулирани талантите и интелектът му.

Традицията на „Строител на стратегии“

Надявам се читателите да подходят съвсем сериозно към своя „Строител на стратегии“. В известен смисъл това е най-важната техника от всички, описани в тази книга. Самият „Фактор Айнщайн“ и методите, с които ви запознава, са продукт на дългогодишна работа със „Строителя на стратегии“ — каквито впрочем са всички достижения в областта на усъвършенстването на интелекта и на творческото мислене.

Вероятно няма по-високо уважаван човек в тази област от д-р Сидни Дж. Парнис — близък сътрудник на Алекс Озбърн, създателя на техниката „Гимнастика на ума“, който вече не е сред живите. След като преди петдесет години д-р Парнис допринесъл за създаването на прочутата система от методи за творческо решаване на проблеми, известна като „Стратегията на Озбърн/Парнис“, за него би било много лесно да легне на лаврите си и да се наслаждава на славата. Вместо това обаче, година след година той продължава да развива тези оригинални метаумения, в едно непрестанно търсене на все по-нови и по-добри методи за усъвършенстване на човешкия интелект. Всеотдайната и непоколебима вяра на Парнис в безкрайните възможности на „Строителя на стратегии“ го превърна в най-големия специалист в света по въпросите на творческото мислене, а създадената от него „Фондация за творческо обучение“ е най-уважаваната институция в тази област.