Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Einstein Factor: A Proven New Method for Increasing Your Intelligence, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,1 (× 14 гласа)

Информация

Разпознаване, корекция и форматиране
pechkov (2013)
Източник
novaset.net

Win Wenger and Richard Poe, 1996

THE EINSTEIN FACTOR: a proven new method for increasing your intelligence

Prima Publishing, USA

 

Корнелия Стефанова Величкова-Дарева, превод

Любомир Бориславов Пенов, художник

 

София, 2001

СИЕЛА — СОФТ ЕНД ПАБЛИШИНГ

ISBN: 954-649-365-1

 

Д-р Уин Уенджър

Ричард По

 

Факторът Айнщайн

 

Американска

Първо издание

 

Редактор: Анжела Кьосева

Предпечатна подготовка: Иво Петров

Технически редактор: Божидар Методиев

 

Формат 60/90/16; Печатни коли 24

 

СИЕЛА

СОФТ ЕНД ПАБЛИШИНГ

1463 София, бул. Патриарх Евтимий № 80А

тел./факс: 54 10 30; 954 93 97; 951 63 76

www.ciela.net

 

$source: http://www.novaset.net

 

 

Издание:

Уин Уенджър, Ричард По. Факторът Айнщайн

ИК „Сиела“, София, 2001

ISBN: 954-649-365-1

История

  1. — Добавяне

Начин за прилагане на „Незабавно преиграване“

Представете си, че сте астронавт, току-що завърнал се от някоя екзотична мисия. Сега ви се налага да опишете най-подробно абсолютно всичко, случило се по време на експедицията, за да могат учените да го проучат и анализират.

1. Затворете очи и се отпуснете посредством техниката „Кадифено-гальовно дишане“.

2. Извикайте в съзнанието си конкретен спомен за избраното от вас събитие.

3. Започнете да го описвате пред партньора или касетофона, последователно и най-подробно, така, сякаш всичко става наистина и в момента. Следвайте правилата за описание при отприщване на образния поток. Тоест, говорете в сегашно време и използвайте всичките си сетива, за да опишете богато и най-дребната подробност, и най-лекия сетивен нюанс. Партньорът ви трябва да ограничи до минимум направляването.

4. През първите четири-пет минути на описанието се придържайте към сетивните си впечатления за мястото, за преподавателя или ключовата личност в дадената ситуация, за евентуалните други участници в нея, за протичащото действие, за чувствата си или дори за усещането на собственото си тяло. Както и при описанието на обичайното отприщване на образния поток, и тук също не бива да се колебаете, ако почувствате необходимост да поукрасите нещата, стига това да поддържа потока на образите.

5. Когато затвърдите сетивната атмосфера и среда съвсем ясно, започнете постепенно да се откривате за по-абстрактни прозрения. Свободно коментирайте и правете преценки за протичащото действие. Изобщо не мислете дали те ще са умни или коректни — щом са изплували в ума ви, значи са от значение.

6. Скоро образите могат да започнат да се променят или да се изкривяват по неочакван и дори странен начин. Възможно е да бъдат заменени от изцяло нови образи, които на пръв поглед да ви се сторят несвързани с основната картина. Тези нови или променени образи всъщност са рефлексивен отговор, изплувал в съзнанието ви от по-широките подсъзнателни области на ума ви. Те представят символично някое жизненоважно прозрение относно преиграваната ситуация. В тях се съдържа някакво послание във връзка с избраното от вас изживяване. Ако упорито продължите да следвате вашия вече отприщен образен поток, техният скрит смисъл изведнъж ще просветне в съзнанието ви, в едно всеобхватно прозрение, което Абрахам Маслов нарича ефект „Ахаа!“

7. Продължавайте да описвате нахлуващите в съзнанието ви все нови и нови образи в рамките на десет-трийсет минути, или докато постигнете отчетливо изживяване на ефекта „Ахаа!“

Най-добрите идеи идват последни

При творческата техника, позната под името „Гимнастика на ума“, участниците са приканени да нахвърлят свободно всякакви идеи и хрумвания, без да ги е грижа дали са добри, смислени, уместни или полезни за съответния случай. Обикновено най-добрите идеи се пораждат към края на сесията за гимнастика на ума, тоест след като участниците вече са се отпуснали напълно, освободили са се от задръжките си и са позволили и на своите най-потиснати и неуловими възприятия и усещания да се включат в играта.

По подобен начин незабавното преиграване става все по-добро и по-ефективно, колкото повече напредвате в „отгръщането“ на пластовете в избраното от вас изживяване. Обикновено смисълът и прозренията, до които ще стигнете най-накрая, имат най-голяма стойност.

Между 10 и 30 минути дневно

Ако практикувате „Незабавно преиграване“ между десет и трийсет минути дневно, след период от около десет-двайсет дни ще забележите, че тази техника е започнала да оказва дълбоко въздействие върху всички сфери на живота ви и върху силата на възприятията и на прозренията ви. От хилядолетия човешките същества са желали страстно да им бъде даден шанс да поправят допуснатите в миналото грешки и да извличат повече поуки и смисъл от онези редки в живота върхови моменти, които неизменно възникват съвсем случайно и отлитат твърде бързо. Техниката „Незабавно преиграване“ предлага нещо много близко до подобна възможност.

Както вече видяхме, интелектуалното развитие на човека се подхранва от примката за обратна връзка — една безкрайна прогресия от изяви и отговор на изявите, от проби и грешки. Техниката за незабавното преиграване посредством отприщване на образния поток ви предоставя възможност да се връщате отново и отново към една или друга примка за обратна връзка, докато най-сетне не я заплетете правилно.