Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Einstein Factor: A Proven New Method for Increasing Your Intelligence, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,1 (× 14 гласа)

Информация

Разпознаване, корекция и форматиране
pechkov (2013)
Източник
novaset.net

Win Wenger and Richard Poe, 1996

THE EINSTEIN FACTOR: a proven new method for increasing your intelligence

Prima Publishing, USA

 

Корнелия Стефанова Величкова-Дарева, превод

Любомир Бориславов Пенов, художник

 

София, 2001

СИЕЛА — СОФТ ЕНД ПАБЛИШИНГ

ISBN: 954-649-365-1

 

Д-р Уин Уенджър

Ричард По

 

Факторът Айнщайн

 

Американска

Първо издание

 

Редактор: Анжела Кьосева

Предпечатна подготовка: Иво Петров

Технически редактор: Божидар Методиев

 

Формат 60/90/16; Печатни коли 24

 

СИЕЛА

СОФТ ЕНД ПАБЛИШИНГ

1463 София, бул. Патриарх Евтимий № 80А

тел./факс: 54 10 30; 954 93 97; 951 63 76

www.ciela.net

 

$source: http://www.novaset.net

 

 

Издание:

Уин Уенджър, Ричард По. Факторът Айнщайн

ИК „Сиела“, София, 2001

ISBN: 954-649-365-1

История

  1. — Добавяне

Яхнете дракона

Но ето че стигнахме до написването на Седма глава. Както вероятно е напълно неизбежно във все още неразработени области на знанието, каквато е ускореното обучение, на моменти моите проучвания ме отвеждаха в онези крайни състояния на човешкия опит, където познатите научни обяснения за нещата са не само неудовлетворителни, но и невалидни. В Седма глава разглеждаме по-подробно именно тези проблеми.

За Ричард като мой съавтор това обаче създаваше доста голям проблем. Дали прямото обсъждане на въпросите, свързани с тълкуване на сънища и видения, при метода за ускорено обучение няма да изложи на риск научната стойност на книгата? Дали няма да е по-добре тези феномени да бъдат изложени по-завоалирано или да бъдат потърсени по-традиционни, макар и неточни, обяснения за тях? Подобен подход несъмнено би бил най-безопасен. Но пък щеше да обезсмисли редица ключови открития на „Проект Ренесанс“ относно ускореното обучение и повишаването на интелигентността. И все пак, докато не изживял ефектите „Ахаа!“ при изследването на собствения си образен поток, Ричард не осъзнавал колко дълбоко го тревожи тази дилема.

Ледовете на задръжките му се разпукали, когато прозрял смисъла на образа на летящия в космоса дракон. За Ричард драконът олицетворявал всички тайнствени и загадъчни теми и въпроси, засегнати в Седма глава, които му се стрували опасни за научната стойност на книгата. Отлитайки в космоса, драконът от неговия образен поток ставал все по-голям, по-застрашителен и сякаш напълно се изплъзвал от контрол. Но благодарение на своята настойчивост да прозре смисъла и значението на този образ, Ричард най-сетне успял не само да „обязди“ дракона, но и да полети на гърба му през вселената на Айнщайн.

Чрез този образ подсъзнанието на Ричард му давало недвусмислен знак, че ако отхвърли страховете си и прояви дързостта да предизвика общоприетите установени представи по отношение на въпросите, засегнати в Седма глава, ще успее да „яхне дракона“ и да постигне правдив и ефективен синтез между науката и хипотезите.