Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Einstein Factor: A Proven New Method for Increasing Your Intelligence, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,1 (× 14 гласа)

Информация

Разпознаване, корекция и форматиране
pechkov (2013)
Източник
novaset.net

Win Wenger and Richard Poe, 1996

THE EINSTEIN FACTOR: a proven new method for increasing your intelligence

Prima Publishing, USA

 

Корнелия Стефанова Величкова-Дарева, превод

Любомир Бориславов Пенов, художник

 

София, 2001

СИЕЛА — СОФТ ЕНД ПАБЛИШИНГ

ISBN: 954-649-365-1

 

Д-р Уин Уенджър

Ричард По

 

Факторът Айнщайн

 

Американска

Първо издание

 

Редактор: Анжела Кьосева

Предпечатна подготовка: Иво Петров

Технически редактор: Божидар Методиев

 

Формат 60/90/16; Печатни коли 24

 

СИЕЛА

СОФТ ЕНД ПАБЛИШИНГ

1463 София, бул. Патриарх Евтимий № 80А

тел./факс: 54 10 30; 954 93 97; 951 63 76

www.ciela.net

 

$source: http://www.novaset.net

 

 

Издание:

Уин Уенджър, Ричард По. Факторът Айнщайн

ИК „Сиела“, София, 2001

ISBN: 954-649-365-1

История

  1. — Добавяне

Ами ако образният поток отказва да отговори?

Понякога образният ви поток отказва да отговори на някой ваш въпрос. Подобен отказ може да се прояви под формата на клатеща отрицателно глава фигура или дори в образа на някакво страшно, кошмарно създание, което сякаш ви предупреждава да не се занимавате със съответния проблем.

Някои мои колеги смятат, че винаги трябва да зачитаме подобни откази и моментално да преустановяваме всякакви по-нататъшни опити да стигнем до отговора на интересуващия ни въпрос. Аз обаче не съм съгласен с това. Моят опит показва, че тези откази често не са породени от подсъзнанието, а са по-скоро израз на съзнателни страхове или дори леност на ума.

Понякога отказът е своеобразна защита на някое свидно за нас, но подлежащо на съмнение убеждение или вярване. Всеки компетентен специалист по проблемите на душевното здраве ще ви каже, че е много по-добре да продължите и да подложите на изпитание убежденията си, отколкото да ги закриляте на всяка цена от евентуално накърняване или опровержение. За да бъде което и да е ваше вярване достойно да го съхраните и да живеете според него, то трябва да е в състояние само да защити правдивостта си на свободния пазар на идеи.

Когато срещнете отказ, задайте на образния си поток следните въпроси:

• „Кой или какво в мен отказва да отговори?“

• „Какво бих могъл да направя още сега, за да бъда готов или достоен да получа информацията, която търся, без да наранявам себе си или когото и да било другиго?“

• „Ако отрицанието е породено от формата, под която съм задал въпроса си, как да го кажа по друг начин, така че да получа отговор?“

• „Мога ли да задам друг въпрос в същия контекст?“

Когато отказът е правилният отговор

Има случаи, когато отказът на подсъзнанието да отговори изглежда че наистина произтича от десния ни ум и е породен може би от вероятността това, което искаме да узнаем, да доведе до нараняване на нас самите или на други хора.

Някои проведени от мен експеримента показват, че поне моят образен поток се въздържа да ми дава отговор на въпроси, свързани със създаване на някое по-ефикасно оръжие или с начини за тотално поразяване на потенциален враг. Моето подсъзнание отказва да дава съвети и относно това как някой може да спечели от загубата на друг — примерно от лотария, при конни надбягвания и на борсата. Мои приятели, колеги и познати проведоха подобни експерименти, като и при тях резултатът бе същият. Това ми подсказва, че скритите в човешкото подсъзнание способности проявяват остра чувствителност не само по отношение на личните нужди и безопасност, но и спрямо тези на човечеството като цяло. И ако не сте в състояние да задавате въпросите си с пълно зачитане на нуждите и безопасността на другите хора, настоятелно ви препоръчвам да приемете отказът на подсъзнанието да ви отговори като правилен и единствено валиден.