Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Einstein Factor: A Proven New Method for Increasing Your Intelligence, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,1 (× 14 гласа)

Информация

Разпознаване, корекция и форматиране
pechkov (2013)
Източник
novaset.net

Win Wenger and Richard Poe, 1996

THE EINSTEIN FACTOR: a proven new method for increasing your intelligence

Prima Publishing, USA

 

Корнелия Стефанова Величкова-Дарева, превод

Любомир Бориславов Пенов, художник

 

София, 2001

СИЕЛА — СОФТ ЕНД ПАБЛИШИНГ

ISBN: 954-649-365-1

 

Д-р Уин Уенджър

Ричард По

 

Факторът Айнщайн

 

Американска

Първо издание

 

Редактор: Анжела Кьосева

Предпечатна подготовка: Иво Петров

Технически редактор: Божидар Методиев

 

Формат 60/90/16; Печатни коли 24

 

СИЕЛА

СОФТ ЕНД ПАБЛИШИНГ

1463 София, бул. Патриарх Евтимий № 80А

тел./факс: 54 10 30; 954 93 97; 951 63 76

www.ciela.net

 

$source: http://www.novaset.net

 

 

Издание:

Уин Уенджър, Ричард По. Факторът Айнщайн

ИК „Сиела“, София, 2001

ISBN: 954-649-365-1

История

  1. — Добавяне

Двукракият ум

До този момент възприемахме левия ум почти като противник на нашата гениалност — Заглушител, който трябва да бъде заобикалян и надхитряван. Но пък гений, който не е в състояние да облече откритията си в думи (или в един по-широк смисъл на понятието „слово“ — в математически или други подредени и ясно разбираеми изразни форми), всъщност едва ли би могъл наистина да сътвори каквото и да било. Неговата гениалност е безполезна за останалите хора, тъй като не може да бъде споделена с тях.

Нека си представим дейността на мозъка като ходене на два крака. И съответно, творческият десен ум и критичният ляв ум са двата крака на нашия мозък. Ако не се движат и двата ни крака, просто няма начин да стигнем където и да било. Но пък те не могат да го правят ефективно, ако се опитват да се движат едновременно. За да постигнат синхрон в движението, когато единият прави крачка напред, другият остава неподвижен и го изчаква, а после на свой ред прави крачка напред и така двата „крака“ на нашия ум, левият и десният, се редуват непрестанно.

Алекс Озбърн, създателят на метода „Гимнастика на ума“, изказва същите идеи, но ги онагледява, като дава за пример шофирането. „Не можем стигна особено далеч — казва той, — ако единствената ни стратегия при шофиране е непрекъснато да натискаме спирачката. Но пък я си представете какво би станало, ако умеехме да използваме само педала за газта!“ За да напредваме успешно, трябва непрекъснато да редуваме процесите на творчество и на анализ, тоест нашите десен и ляв ум.

Преодолейте задръстването

Сигурно мнозина от читателите на тази книга в началото й са приличали на човек, който се придвижва със ситни, предпазливи крачки. Но ако междувременно сте упражнявали редовно отприщването на образния си поток, сега вече навярно правите доста по-широки и уверени крачки — но само с десния си крак! Не бързайте! Докато не постигнете синхрон между движенията на двата крака (тоест между работата на десния и на левия си ум), все още е наложително да се движите със ситни, макар и вече по-уверени стъпки.

Икономистът от осемнайсети век Давид Рикардо е дал великолепен израз на този принцип в своя прочут „Закон за променливите пропорции“, по-масово известен като „закон за намаляващата възвръщаемост“. Според него, колкото по-настойчиви усилия полагаме да увеличим продукцията, толкова по-малки ще са печалбите ни. Това е така, защото обикновено старанията ни да постигнем подобрение са едностранчиви. Можем да увеличим двойно работниците във фабриката примерно, но да пропуснем да сменим именно онази неефективно работеща машина, през която трябва да минат всички части, преди да бъдат сглобени на поточната линия. И ето че пред тази единствена машина частите се трупат и трупат, камарата им се издига едва ли не до тавана. Колкото и работници да наемате, няма да успеете да преодолеете „задръстването“. Трябва да купите повече машини.

Именно това е „Принципът на задръстването“, странично следствие от закона на Рикардо. Когато подобренията в един сектор предизвикат задръстване, единственият начин да го преодолеете е като направите подобрения в някой друг, свързан с него сектор. Точно по същия начин отприщването на образния поток и усвоените и усъвършенствани чрез него умения на десния ум ще ви отведат единствено до първото ви голямо „задръстване“. За да го преодолеете и да продължите напред към по-високото ниво на истинската гениалност, трябва да направите съответни подобрения и по отношение на левия си ум.