Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Einstein Factor: A Proven New Method for Increasing Your Intelligence, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,1 (× 14 гласа)

Информация

Разпознаване, корекция и форматиране
pechkov (2013)
Източник
novaset.net

Win Wenger and Richard Poe, 1996

THE EINSTEIN FACTOR: a proven new method for increasing your intelligence

Prima Publishing, USA

 

Корнелия Стефанова Величкова-Дарева, превод

Любомир Бориславов Пенов, художник

 

София, 2001

СИЕЛА — СОФТ ЕНД ПАБЛИШИНГ

ISBN: 954-649-365-1

 

Д-р Уин Уенджър

Ричард По

 

Факторът Айнщайн

 

Американска

Първо издание

 

Редактор: Анжела Кьосева

Предпечатна подготовка: Иво Петров

Технически редактор: Божидар Методиев

 

Формат 60/90/16; Печатни коли 24

 

СИЕЛА

СОФТ ЕНД ПАБЛИШИНГ

1463 София, бул. Патриарх Евтимий № 80А

тел./факс: 54 10 30; 954 93 97; 951 63 76

www.ciela.net

 

$source: http://www.novaset.net

 

 

Издание:

Уин Уенджър, Ричард По. Факторът Айнщайн

ИК „Сиела“, София, 2001

ISBN: 954-649-365-1

История

  1. — Добавяне

Скритият въпрос

В тази глава ще се занимаем най-вече с метода за постигане на творчески решения, наречен „Скрит въпрос“. За да получите представа за какво става дума, си направете следния експеримент. На отделни листчета запишете шест въпроса. После сгънете листчетата, размесете ги и изберете едно от тях. Без да поглеждате какво е написано вътре, попитайте образния си поток какъв е най-правилният отговор на този въпрос. По такъв начин прескачате съзнанието си и то просто няма как да узнае кой точно въпрос сте избрали, докато в същото време подсъзнанието ви го знае много добре. В болшинството от случаите отговорът, който ще получите посредством образния си поток, ще е в пълно съзвучие с избрания от вас скрит въпрос.

Методът „Скрит въпрос“ е възможно най-успешният, който познавам, за прескачане на вътрешния цензор (Заглушител или Редактор). Защото, щом като левият ви ум изобщо не знае какъв е въпросът, той не е в състояние да си планира предварително подходящ отговор. Но как именно става това? Как може образният ви поток да прочете въпрос, който е скрит от съзнателния ви ум?

Облак от пеперуди

По време на моите семинари винаги се старая да създавам стимулираща и непринудена атмосфера за работа. Понякога участниците съвсем спонтанно подемат дискусии, които са доста далеч от темата за отприщване, за изследване, за тълкуване на образния поток.

Ето какво се случи по време на един семинар, който провеждах в Равена, Охайо, през 1981 година. Някак изведнъж заговорихме за вечния въпрос какво става с хората след смъртта. Убедените атеисти в групата твърдяха, че всичко приключва с физическата смърт на човека. Други защитаваха тезата за вечния живот, като цитираха традиционни примери, с каквито са пълни всички известни на човечеството духовни и религиозни учения. Тъй като спорът доста се разгорещи, тактично предложих да поохладим малко страстите, като разучим някои нови техники за отприщване и изследване на образния поток. За мое облекчение, участниците скоро се увлякоха в едно упражнение със скрити въпроси.

Без да споделям с когото и да било какво съм си наумил, пъхнах в общата купчинка листчета и моя скрит въпрос: „Съзнанието остава ли живо и след физическата смърт на човека?“. Само допреди няколко минути хората в групата бяха стигнали едва ли не до ръкопашен бой във връзка с отговора на този въпрос. Но когато по едно време някой избра именно моето листче, по някакъв удивителен начин се оказа, че подсъзнателно всички мислят единодушно. Не забравяйте, че до приключването на упражнението никой от тях не знаеше какъв е скритият въпрос. Въпреки това обаче, при изследването на собствения си образен поток, всеки един от трийсет и четиримата участници в семинара получи в приблизително еднаква форма един и същ отговор на този въпрос. Всеки от тях видял как от обширна зелена поляна се издига облак от милиони пеперуди и полита към слънцето!