Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Einstein Factor: A Proven New Method for Increasing Your Intelligence, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,1 (× 14 гласа)

Информация

Разпознаване, корекция и форматиране
pechkov (2013)
Източник
novaset.net

Win Wenger and Richard Poe, 1996

THE EINSTEIN FACTOR: a proven new method for increasing your intelligence

Prima Publishing, USA

 

Корнелия Стефанова Величкова-Дарева, превод

Любомир Бориславов Пенов, художник

 

София, 2001

СИЕЛА — СОФТ ЕНД ПАБЛИШИНГ

ISBN: 954-649-365-1

 

Д-р Уин Уенджър

Ричард По

 

Факторът Айнщайн

 

Американска

Първо издание

 

Редактор: Анжела Кьосева

Предпечатна подготовка: Иво Петров

Технически редактор: Божидар Методиев

 

Формат 60/90/16; Печатни коли 24

 

СИЕЛА

СОФТ ЕНД ПАБЛИШИНГ

1463 София, бул. Патриарх Евтимий № 80А

тел./факс: 54 10 30; 954 93 97; 951 63 76

www.ciela.net

 

$source: http://www.novaset.net

 

 

Издание:

Уин Уенджър, Ричард По. Факторът Айнщайн

ИК „Сиела“, София, 2001

ISBN: 954-649-365-1

История

  1. — Добавяне

Техника „Аналитик шегобиец“

„Много истини се крият зад шегата“ гласи една стара поговорка. Чувството за хумор извира от същата тази дясна част на мозъчната кора, която управлява по-изтънчените и по-чувствителните човешки способности и откъдето извира и мисловната образност. Понякога с помощта на хумора можем да постигнем именно онази допълнителна връзка, която ще ни помогне да обединим в едно смислено цяло различните елементи в даден образен поток. Игривостта и закачливостта на мисълта ни помагат да се отпуснем и да забравим поне за миг сковаващата ни вътрешна нужда винаги да сме „прави“ и да постъпваме „правилно“. А по този начин — и да открием ума си за по-широки хоризонти и за нови, неочаквани възможности.

Когато спонтанно протичащият образен поток сякаш не е в състояние да ви даде удовлетворителен и смислен отговор на вашия въпрос, от помощ може да ви бъде техниката, наречена „Аналитик шегобиец“. Тя се прилага по следния начин:

1. Представете си, че сте Зигмунд Фройд, Карл Юнг, Милтън Ериксон или друг някой учен, изследващ в дълбочина загадките на символичността в човешката мисловна дейност и психика. Представете си, че вашият собствен образен поток, който току-що сте изживели и регистрирали (най-добре пред касетофон), е „сън наяве“ на ваш пациент.

2. Започнете свободно и непринудено да излагате писмено или на запис различни предположения за смисловото значение на образите и сцените в „съня на пациента“.

3. Старайте се, докато говорите, да имитирате жаргона, мимиката и маниерите на избрания от вас велик учен, но колкото се може по-хумористично.

4. Предположете, че всеки аспект от „съня на пациента“ е зареден със смисъл и с пищна метафоричност и спокойно преувеличавайте и разкрасявайте без никакви задръжки тълкуванията на символите.

5. Забавлявайте се. Помнете, че при това упражнение е много по-важно да използвате хумора и да се шегувате, отколкото да се стараете да бъдете прави.

6. Говорете колкото ви е възможно по-бързо, за да можете да заобиколите или да прескочите вътрешния си цензур (Заглушител или Редактор).

7. Поддържайте в продължение на няколко минути този ритъм на непринудено шеговито тълкуване на образния поток.

8. Преслушайте записа или препрочетете бележките, които сте направили като аналитик шегобиец. Ще се убедите, че ако сте успели да се отпуснете и да се вживеете в ролята, в монолога си ще откриете някои ключови прозрения за тълкуване на съответния образен поток.