Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Einstein Factor: A Proven New Method for Increasing Your Intelligence, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,1 (× 14 гласа)

Информация

Разпознаване, корекция и форматиране
pechkov (2013)
Източник
novaset.net

Win Wenger and Richard Poe, 1996

THE EINSTEIN FACTOR: a proven new method for increasing your intelligence

Prima Publishing, USA

 

Корнелия Стефанова Величкова-Дарева, превод

Любомир Бориславов Пенов, художник

 

София, 2001

СИЕЛА — СОФТ ЕНД ПАБЛИШИНГ

ISBN: 954-649-365-1

 

Д-р Уин Уенджър

Ричард По

 

Факторът Айнщайн

 

Американска

Първо издание

 

Редактор: Анжела Кьосева

Предпечатна подготовка: Иво Петров

Технически редактор: Божидар Методиев

 

Формат 60/90/16; Печатни коли 24

 

СИЕЛА

СОФТ ЕНД ПАБЛИШИНГ

1463 София, бул. Патриарх Евтимий № 80А

тел./факс: 54 10 30; 954 93 97; 951 63 76

www.ciela.net

 

$source: http://www.novaset.net

 

 

Издание:

Уин Уенджър, Ричард По. Факторът Айнщайн

ИК „Сиела“, София, 2001

ISBN: 954-649-365-1

История

  1. — Добавяне

Техника „Импрозапис“

Красотата на техниката „Импрозапис“, както впоследствие наименувах импровизираното композиране и записване на касетофон, е в това, че тя е от полза в равна степен както на начинаещия, така и на професионалния музикант. На начинаещия вдъхва увереност и му помага да си изгради инстинктивен усет за музикална изява и композиране. При професионалния музикант снема творческите задръжки, които често се появяват като резултат от доведено до крайност технично изпълнителско майсторство или поради сковаващо го страхопочитание по отношение на самия процес на композиране.

Както отприщването на образния поток, така и импрозаписът също насочва и овладява мощта на бушуващите в подсъзнанието ни хаотични сили. От интерференцията (тоест от сблъсъка и примеса) между вашето спонтанно музикално себеизразяване и създадената от самите вас осмислена обратна връзка, в съзнанието ви изведнъж се пораждат „прави вълни“ с оригинални нови форми.

Ето как се прилага техниката „Импрозапис“:

1. Изберете инструмент, на който искате да свирите. Няма значение дали някога сте се учили да свирите на него или не.

2. В продължение на трийсет минути всеки ден свирете на избрания инструмент, като същевременно записвате на касетофон изпълненията си.

3. Избягвайте всякакви опити да пресъздавате познати музикални теми, композирани от други хора. Старайте се да „композирате“ оригинална ваша музика, независимо колко ужасно звучи.

4. В известно отношение този етап е най-трудният. В продължение на шейсет минути дневно слушайте направените записи. Отначало дори само слушането на създадените от вас звуци може да ви се струва истинско мъчение. Първите трийсет минути слушайте внимателно, после пуснете записа отначало и следващите трийсет минути слушайте, като се занимавате с някаква друга дейност.

5. Обръщайте специално внимание на онези откъси от записа, които ви звучат особено приятно. Според Първия закон на науката за човешкото поведение, именно тези ваши изпълнителски и композиторски изяви ще бъдат подсилени, поради което подобни музикални теми ще се пораждат все по-често и така уменията ви ще се развиват и подобряват. Същевременно онези музикални откъси, които са ви отегчителни или дразнят слуха ви, постепенно ще отпаднат от музикалния ви „език“.

6. Продължете тези ежедневни занимания поне две седмици. Мъчителната за ушите и за самочувствието ви фаза на какофония няма да продължи повече от три-пет дни. Но пък през това време вашите упорство, вяра в успеха и чувство за хумор ще бъдат поставени на върховно изпитание, докато изтръпвате при звука на собствените си „благозвучни“ импровизации.

7. Към края на първата седмица тук-там в изпълненията ви ще започнат да се появяват сякаш изневиделица смислени и галещи слуха мелодични откъси. Можете да ги прехвърлите на различни касетки и да си поиграете да ги монтирате в едно музикално цяло. Наричам този етап „мина за мелодии“. По време на тази фаза дисонансните елементи постепенно ще отпаднат от изпълнението ви, благодарение на лавинообразния ефект от непрекъснато предизвикваната от вас музикална обратна връзка и подсилване на успешните изяви. На този първоначален етап се старайте да не се поддавате на стремежа си да повтаряте и да репетирате отново и отново налучканите една-две простички мелодии и благозвучни откъси. Защото може да „зациклите“ на тях и това да възпрепятства избликването на по-дълбоката ви и по-сложна музикална изразност.

8. След първата седмица би трябвало да навлезете във фазата на цялостно звучащата мелодика. При нея музиката ще избликва спонтанно, мелодията ще се развива по своя вътрешна логика и форма. Вашите импрозаписи вече звучат като завършени оригинални музикални произведения, изпълнени с неочаквани и приятни изненади. Ще останете удивени, когато чуете на записите колко мелодично и галещо слуха е станало изпълнението ви.

При работата си в „Проект Ренесанс“ открихме, че различни варианти на техниката „Импрозапис“ са напълно приложими със същия забележителен ефект и в други области на изкуството, например при рисуване.