Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Einstein Factor: A Proven New Method for Increasing Your Intelligence, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,1 (× 14 гласа)

Информация

Разпознаване, корекция и форматиране
pechkov (2013)
Източник
novaset.net

Win Wenger and Richard Poe, 1996

THE EINSTEIN FACTOR: a proven new method for increasing your intelligence

Prima Publishing, USA

 

Корнелия Стефанова Величкова-Дарева, превод

Любомир Бориславов Пенов, художник

 

София, 2001

СИЕЛА — СОФТ ЕНД ПАБЛИШИНГ

ISBN: 954-649-365-1

 

Д-р Уин Уенджър

Ричард По

 

Факторът Айнщайн

 

Американска

Първо издание

 

Редактор: Анжела Кьосева

Предпечатна подготовка: Иво Петров

Технически редактор: Божидар Методиев

 

Формат 60/90/16; Печатни коли 24

 

СИЕЛА

СОФТ ЕНД ПАБЛИШИНГ

1463 София, бул. Патриарх Евтимий № 80А

тел./факс: 54 10 30; 954 93 97; 951 63 76

www.ciela.net

 

$source: http://www.novaset.net

 

 

Издание:

Уин Уенджър, Ричард По. Факторът Айнщайн

ИК „Сиела“, София, 2001

ISBN: 954-649-365-1

История

  1. — Добавяне

Мостове между полюсите

Също както и по време на сън въображаемите гледки, звуци и различни други усещания при отприщването на образния поток активират съответните мозъчни центрове в почти съвършено наподобяване на реалността. От гледна точка на неврологията, при отприщване на образния поток човек говори, слуша, вижда, подушва, вкусва, чувства, анализира, отреагирва, чуди се и твори едновременно на две нива — в реалния свят, в който се намира, но и в също толкова реалната за мозъка му избликнала от подсъзнанието образна действителност.

Тази необичайна комбинация от умствени дейности сякаш прехвърля мостове между противоположните „полюси“ на мозъка (виж Фигура 2.2). През последните петнайсетина години стремежът да бъде постигнато равновесие между изявите на рационално мислещото, аналитично ляво мозъчно полукълбо и творческото, чувствително дясно мозъчно полукълбо се превърна почти във всеобща мания. Понастоящем в най-големите корпорации се смята за престижно и стана рутинна практика инструктори да „настройват“ праволинейните суховати служители за „по-развинтено“ десномозъчно мислене. Дори вече съществуват „салони за настройка на мозъка“, където посредством светлинни импулси и специално модулирани звукови вълни най-дръзките последователи на тази нова мания могат да подобрят цялостния синхрон на мозъчната си дейност.

faktoryt_ajnshtajn_2_2.pngФигура 2.2. Когато практикувате техниката за отприщване на образния поток, всички големи „полюси“ в мозъка ви се задвижват и „заиграват“ едновременно. Този ефект на „прехвърляне на мостове между полюсите“ тренира същите мозъчни „мускули“, които е използвал и Айнщайн, за да създаде своята „Теория на относителността“.

 

 

Но подобно противопоставяне на лявото и на дясното мозъчно полукълбо е доста преувеличено. В действителност значимите мозъчни функции могат в равна степен да бъдат преразпределяни между горната и долната, предната и задната, лявата и дясната части на мозъка. Буквално всяка дейност, която свързва противоположните страни или „полюси“ на мозъка, допринася за цялостното му уравновесяване и за неговия синхрон.

От всички методи, които познавам, прехвърлянето на мостове между полюсите задейства най-уравновесено най-обширна част от мозъчната маса, като стимулира до краен предел активността на съзнанието и създава мощни мрежи от дълготрайни свръзки на Хъб из целия мозък — не само в лявото и дясното полукълбо, но и в горната, долната, предната и задната му част. Техниката за отприщване на образния поток е само едно от многото упражнения за прехвърляне на мостове между полюсите на мозъка и, поне засега, се очертава като най-ефективното от тях.