Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Einstein Factor: A Proven New Method for Increasing Your Intelligence, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,1 (× 14 гласа)

Информация

Разпознаване, корекция и форматиране
pechkov (2013)
Източник
novaset.net

Win Wenger and Richard Poe, 1996

THE EINSTEIN FACTOR: a proven new method for increasing your intelligence

Prima Publishing, USA

 

Корнелия Стефанова Величкова-Дарева, превод

Любомир Бориславов Пенов, художник

 

София, 2001

СИЕЛА — СОФТ ЕНД ПАБЛИШИНГ

ISBN: 954-649-365-1

 

Д-р Уин Уенджър

Ричард По

 

Факторът Айнщайн

 

Американска

Първо издание

 

Редактор: Анжела Кьосева

Предпечатна подготовка: Иво Петров

Технически редактор: Божидар Методиев

 

Формат 60/90/16; Печатни коли 24

 

СИЕЛА

СОФТ ЕНД ПАБЛИШИНГ

1463 София, бул. Патриарх Евтимий № 80А

тел./факс: 54 10 30; 954 93 97; 951 63 76

www.ciela.net

 

$source: http://www.novaset.net

 

 

Издание:

Уин Уенджър, Ричард По. Факторът Айнщайн

ИК „Сиела“, София, 2001

ISBN: 954-649-365-1

История

  1. — Добавяне

Паралелни светове

Според учените нашата галактика, Млечният път, е съставена от милиарди звезди, много от които вероятно притежават планетна система. Въпреки тези невероятно огромни цифри тя е значително по-малка от най-близката голяма съседна галактика — Андромеда. В действителност учените смятат, че милиони от галактиките, които наблюдават през своите телескопи, са далеч по-големи от нашата.

Накратко, вселената е толкова необятна, че статистически съществува напълно реална възможност някъде в нея да има планети досущ като нашата Земя, а на някоя от тях и да живее човек, с когото си приличате като две капки вода — всъщност, който да е напълно идентичен с вас във всеки значим аспект на личността.

Вероятно някои от нашите космически братя близнаци живеят много по-спокоен и по-хармоничен живот в техните паралелни светове. Може би изобщо не знаят що е завист, нито са били подлагани на смехотворното и мизерно обучение, което е спънало нашето развитие. Може би техните родители са проявявали повече разбиране, а учителите им са били по-широкомислещи и по-търпеливи. И те вероятно са развили в пълна мощ всичките си таланти. Нищо чудно в паралелните светове вашите братя близнаци да са истински гении. Нима не бихте искали да се поучите от тях? Нима не бихте пожелали да се възползвате от техните познания и умения, така че да получите втора възможност да се изявите като гений в собствения си живот тук, на Земята?

Техника „Алтернативна Земя“

1. Изберете умение или сфера на дейност, в която искате да се развиете.

2. Представете си, че гледате собствената си ръка. Най-подробно и живо вижте мислено ноктите си, кокалчетата на пръстите, цвета на кожата, тъканта й, фините косъмчета по нея, структурата на жилчиците и вените под кожата.

3. Сега, след като вече сте установили стабилен и осезаем неврологичен контакт със собствената си ръка, представете си, че я вдигате и натискате с пръст въображаем бутон за повикване на асансьор. Отстъпете крачка назад, така че да обхващате с мислен взор цялата му врата. Но това всъщност не е обикновен асансьор, а транспорт към друго пространство-времево измерение, който може да ви пренесе на която и да било планета от необятната вселена. Вие ще се възползвате от него, за да посетите една друга, алтернативна Земя, където едно ваше алтернативно Аз се изявява като гений именно в онова умение, което бихте желали да овладеете и да развиете в себе си.

4. Този асансьор пристига от много далеч, така че имате доста време. Докато го чакате, опишете в най-големи подробности, с помощта на петте си сетива, вратата пред себе си (една — три минути).

5. Асансьорът идва. Вратата се отваря. Пристъпете вътре.

6. Въпреки че от външната си страна вратата е била непроницаема, сега, отвътре, виждате, че тя всъщност представлява прозрачен панел, който не възпира погледа ви да прониква през него. Ще използвате това, за да направлявате асансьора и да го спрете на подходящото място.

7. Отстрани до вратата виждате контролно табло с вградени в него бутони. Някои от тях няма да ви е необходимо да използвате при това упражнение, но при други, следващи пътешествия, спокойно може да натиснете и тях. На един от бутоните, например, пише „Напред“. Ако го натиснете, асансьорът ще ви отведе в бъдещето. На друг пише „Назад“ и той ще ви отведе в миналото. При това упражнение ще използвате бутона с надпис „Встрани“. Като го натиснете, асансьорът ще ви отведе на някоя алтернативна Земя, където живее ваше алтернативно Аз. Срещу този бутон има друг, на който пише „Пространство“. Той също би ви отвел на алтернативна Земя, но за да стигнете до нея ще трябва да прекосите огромно пространство. В единия ъгъл на контролното табло има малко издуто пликче с надпис „Освободете“. Освободете пликчето от скобката, която го придържа към контролното табло на вашия асансьор, и го пъхнете в джоба си. То е за спешни случаи (въпреки че никога не ни се е налагало да го използваме). Ако някога ви се наложи или пожелаете много бързо да приключите пътешествието си и да се върнете обратно, просто спукайте пликчето и веднага ще се озовете пак в настоящето си време и пространство, на реалната Земя.

8. Сега поставете леко пръст върху бутона „Встрани“, но не го натискайте. Дръжте пръста си върху него и насочете асансьора, като си помислите високо: „Отведи ме на някоя алтернативна Земя, в някой ключов момент от живота и развитието на моето друго Аз, което живее там и е най-великият гений на тамошния свят в желаното от мен умение.“

9. Натиснете бутона. Почувствайте движението на асансьора. Той може да се понесе нагоре или надолу, напред, назад или встрани, да се завърти или да се отправи в посока, която просто да не сте в състояние да опишете. За минута-две се отпуснете и си позволете да изживеете силно и цялостно неговото движение.

10. Възможно е, докато пътувате, да мернете през прозрачния панел на асансьора накъде сте се запътили, но знайте, че истинското действие започва едва тогава, когато стигнете, и че тамошната сцена може да има, а може и да няма нищо общо с онова, което сте видели по пътя си. Пътувайте с трепетното и радостно очакване, че изживяванията ви на алтернативната Земя ще са най-важният за вас урок откровение, който желаете да научите. Усещайте как се движи асансьорът, как се увеличава скоростта му, как лети все по-бързо и по-бързо.

11. А сега усетете как асансьорът спира. По прозрачния панел на вратата му ще проблесне някакъв цвят и после тя ще се отвори. Какъв е този цвят? Запомнете го добре, за да можете винаги, когато пожелаете, отново да се върнете на това място.

12. Пристъпете навън, в паралелния свят. Вашият брат близнак, вашето алтернативно Аз ви очаква. Започнете да описвате най-подробно, използвайки и петте си сетива, всичко, което виждате наоколо си, включително и вашето алтернативно Аз.

13. А сега леко минете зад него и се „влейте“ в тялото му или наденете като шлем главата му (вижте как става това в раздела „Глава назаем“).

14. Нека очите и ушите ви възприемат паралелния свят през очите и ушите на вашето алтернативно Аз. Влейте целия си ум и цялото си съзнание в неговото тяло и за известно време бъдете него.

15. Пъхнете дясната си ръка от рамото надолу, вътре в дясната ръка на вашето алтернативно Аз, намъкнете я като ръкавица. Как изглежда това? Какви усещания изпитвате?

16. По същия начин намъкнете като ръкавица и лявата му ръка. А сега какво изпитвате? Как се чувствате?

17. Огледайте се наоколо през очите на вашето алтернативно Аз и забележете какво изглежда по-различно от преди. Опишете подробно и сетивно богато забелязаните разлики.

18. Започнете да изпълнявате дейността или да прилагате умението, в което вашето алтернативно Аз е гений.

19. Обръщайте внимание какви усещания и изживявания събужда в тялото ви изпълнението на тази дейност и как реагира то. Внимателно запомняйте какви характерни пози заема вашето алтернативно Аз, какви са обичайните му движения, мимики и жестове, когато е доволно и щастливо от оригиналността на своето гениално изпълнение на съответната дейност.

20. Отведете вашето алтернативно Аз пред едно голямо огледало и се огледайте в него. После махнете огледалото. Сега стоите пред вашето алтернативно Аз — лице в лице.

21. Настъпил е моментът да му задавате въпроси. Мислено го питайте каквото желаете, но високо и ясно. Изслушайте внимателно отговорите му.

22. Благодарете на вашето алтернативно Аз за изживяването.

23. Върнете се при асансьора. Той ви откарва обратно на нашата Земя и вие се чувствате с невероятно бистър ум, освежени и изпълнени с енергия.

Разучете основно етапите

Упражнение за проникване в паралелните светове е доста всепоглъщащо, затова е добре предварително да разучите основно всичките му етапи. Ако, докато го правите, периодично отваряте очи, за да четете указанията, това ще наруши „магията“ му. Вероятно ще ви е от полза, ако мислите за него като за път, състоящ се от десет основни етапа, а именно:

1. Опишете вратата на асансьора.

2. Вътре в него леко докоснете бутона с надпис „Встрани“ и кажете на асансьора къде желаете да ви откара.

3. Натиснете бутона и почувствайте движението на асансьора.

4. Пристигнахте. Какъв е цветът, който виждате през прозрачния панел на асансьорната врата?

5. Пристъпете напред на алтернативната Земя и описвайте.

6. Срещнете се с вашия брат близнак — с вашето алтернативно Аз. Опишете го.

7. Слейте се с вашето алтернативно Аз и опишете промените във възприятията си.

8. Изпълнете набелязаното умение в битността си на вашето алтернативно Аз.

9. Погледнете в голямото огледало и се отделете от вашето алтернативно Аз.

10. Време за въпрос и отговор.