Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Einstein Factor: A Proven New Method for Increasing Your Intelligence, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,1 (× 14 гласа)

Информация

Разпознаване, корекция и форматиране
pechkov (2013)
Източник
novaset.net

Win Wenger and Richard Poe, 1996

THE EINSTEIN FACTOR: a proven new method for increasing your intelligence

Prima Publishing, USA

 

Корнелия Стефанова Величкова-Дарева, превод

Любомир Бориславов Пенов, художник

 

София, 2001

СИЕЛА — СОФТ ЕНД ПАБЛИШИНГ

ISBN: 954-649-365-1

 

Д-р Уин Уенджър

Ричард По

 

Факторът Айнщайн

 

Американска

Първо издание

 

Редактор: Анжела Кьосева

Предпечатна подготовка: Иво Петров

Технически редактор: Божидар Методиев

 

Формат 60/90/16; Печатни коли 24

 

СИЕЛА

СОФТ ЕНД ПАБЛИШИНГ

1463 София, бул. Патриарх Евтимий № 80А

тел./факс: 54 10 30; 954 93 97; 951 63 76

www.ciela.net

 

$source: http://www.novaset.net

 

 

Издание:

Уин Уенджър, Ричард По. Факторът Айнщайн

ИК „Сиела“, София, 2001

ISBN: 954-649-365-1

История

  1. — Добавяне

Вдъхвайте увереност

Всеки специалист, нагърбил се с отговорната задача да напътства родителите как да възпитават и отглеждат децата си, неминуемо ще се улови, че непрекъснато и зорко наблюдава собственото си дете, за да се увери, че методите и техниките, които препоръчва, наистина са резултатни. В никакъв случай не искам да твърдя, че моето собствено семейство е пример за съвършенство, но нека ви кажа, че дъщеря ми е член на MENSA — приеха я, когато бе едва тригодишна и доста дълго време беше най-младият член в цялата история на тази организация (а в нея приемат само хора, чиито коефициент на интелигентност е в рамките на научно установените стандарти за „гениалност“).

В ролята си на родител открих, че не съществува техника, която сама по себе си да превърне детето ви в гений. Вашите собствени неизречени чувства, убеждения и мисловна нагласа оказват най-силно въздействие върху самочувствието на детето ви, а следователно и върху способността му да разгърне своите заложби.

Рядкост са родителите, на които трябва да се напомня да обичат децата си и да вярват в техните способности. Всички ние изпитваме инстинктивно влечение и интерес към децата си. И всички се удивляваме и възторгваме и при най-малките постижения на детето си, особено през първите седмици и месеци след раждането му. Но с все по-нарастващата неотложна необходимост и задължение да се грижим за прехраната му, да го учим и да го възпитаваме, някак прекалено лесно и бързо забравяме това наше първоначално възхитено удивление и често дори допускаме отрицателни чувства към детето си. По този начин неволно сякаш го „програмираме“ да бъде „трудно“ по един или друг начин, да се чувства не на мястото си, нежелано и необичано — все чувства, които веднъж загнездили се в душата му неизменно ще го терзаят през целия му живот, като отнемат щастието му, разрушават увереността в собствените му сили и дарби, пречат или дори напълно блокират способността му за учене, за себеизразяване и себеизява.

Надявам се, че съм успял да ви покажа в тази моя книга какви удивителни и невероятно прекрасни същества сме ние, хората, всички до едно изпълнени с огромен потенциал. Единствено отрицателните ни мисли и убеждения ни пречат да го разгърнем в пълна мяра — препятствия, които поне засега все още не са спънали развитието на вашето бебе. Не забравяйте всеки ден да отделяте поне мъничко време просто за да се любувате на детето си, да се дивите на невероятната загадъчност на неговата съдба и на безграничните му способности. Извличайте наслада от чистосърдечното вълшебство на детството. Представяйте си колко ли невероятно прекрасно и вълнуващо е усещането да наблюдаваш света през свежия поглед на вашето малко дете. Това ваше изживяване на удивление и на възхита пред чудото на живота ще се предаде на детето ви — по хиляди безмълвни, тайнствени и незнайни за нас пътища — и когато порасне, то ще върви през света и през съдбата си, обуто в същите тези вълшебни обувки, които изработвате за него сега.