Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Einstein Factor: A Proven New Method for Increasing Your Intelligence, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,1 (× 14 гласа)

Информация

Разпознаване, корекция и форматиране
pechkov (2013)
Източник
novaset.net

Win Wenger and Richard Poe, 1996

THE EINSTEIN FACTOR: a proven new method for increasing your intelligence

Prima Publishing, USA

 

Корнелия Стефанова Величкова-Дарева, превод

Любомир Бориславов Пенов, художник

 

София, 2001

СИЕЛА — СОФТ ЕНД ПАБЛИШИНГ

ISBN: 954-649-365-1

 

Д-р Уин Уенджър

Ричард По

 

Факторът Айнщайн

 

Американска

Първо издание

 

Редактор: Анжела Кьосева

Предпечатна подготовка: Иво Петров

Технически редактор: Божидар Методиев

 

Формат 60/90/16; Печатни коли 24

 

СИЕЛА

СОФТ ЕНД ПАБЛИШИНГ

1463 София, бул. Патриарх Евтимий № 80А

тел./факс: 54 10 30; 954 93 97; 951 63 76

www.ciela.net

 

$source: http://www.novaset.net

 

 

Издание:

Уин Уенджър, Ричард По. Факторът Айнщайн

ИК „Сиела“, София, 2001

ISBN: 954-649-365-1

История

  1. — Добавяне

Проблемът със сънищата

Историята на изобретенията и на откривателствата изобилства от подобни на гореописания случай. Сънищата са вдъхновявали царе, пълководци, художници и други творци, учени и изобретатели още от библейски времена. Но и при тях има редица спънки. Най-голямата е това, че не подлежат на контрол. Все още не сме се научили да сънуваме „по поръчка“ (макар че е възможно и това да стане някой ден). Просто не сме в състояние да решим предварително какво да сънуваме. Пък и обикновено не помним сънищата си или почти веднага ги забравяме.

Прозрачно сънуване

Психофизиологът Стивън Лаберж се е опитал да реши този проблем посредством разработената от него техника „Прозрачно сънуване“. Чрез нея той обучава хората как да идват в пълно, „будно“ съзнание посред някой сън.

Първата стъпка към това е да придобиете навика на кратки интервали през деня да си задавате въпроса „Това сън ли е?“. Щом започнете да го правите напълно автоматично, без изобщо да се замисляте, тоест когато навикът бъде затвърден, ще си задавате този въпрос и докато спите. Първия път, когато си го зададете по време на сън и си отговорите с „Да“, можете да се поздравите! Това ще е вашият пръв прозрачен сън.

Хората, усвоили техниката на прозрачното сънуване, много скоро се научават и да направляват успешно развоя на действието в сънищата си, а също и да подбират общата насока на онова, което искат да изживеят по време на сън. Мнозина разказват за свои вълнуващи и вдъхновяващи прозрачни сънища — как са се реели волно в облаците, изследвали са морските глъбини, превръщали са се в различни животни, както и за други удивителни и приятни изживявания „по желание“. Споделят как благодарение на техниката „Прозрачно сънуване“ са могли дълго да разговаряли на сън с интересни за тях хора; успели са да се отърсят от различни неврози; преодолели са собствените си страхове. Дори че тя им помага да спрат развоя на някой кошмар и да насочат действието към друг, по-приятен завършек. Ако тези въпроси ви интересуват, прочетете забележителните книги на Лаберж „Прозрачно сънуване“ (1985 г.) и „Изследване на света на прозрачните сънища“ (1990 г.).

Методът на Лаберж е многообещаващо средство за отключване на съкровищницата на човешкото подсъзнание, но все пак не е панацея, за каквато го обявяват мнозина негови ентусиазирани привърженици. Критиците на прозрачното сънуване обвиняват Лаберж, че почти не споменава за трудностите при усвояването на тази техника. Изглежда че само на малцина тя се отдава с лекота, докато повечето хора срещат големи затруднения. Често се налага и използване на уреди, чиято цена варира между 275 и 1000 долара. Например „Нова Дриймър“, апарат, който чрез светлинни и звукови сигнали уведомява подсъзнанието на спящия за началото на всяка от така наречените REM (Rapid Eye Movement) фази на съня — на няколко пъти повтарящи се по време на сън периоди с характерни бързи движения на очните ябълки, когато обикновено се сънува.

Но дори ако тези трудности бъдат преодолени, моите проучвания и опит показват, че сънищата могат да бъдат също толкова несъществени и дори подвеждащи, колкото и полезни. По време на дълбокия транс на REM фазите на съня, съзнанието сякаш разтваря врати пред онези наши потиснати мисли и чувства, които ежедневните изживявания и грижи са изтласкали толкова дълбоко в подсъзнанието ни, че в будно състояние често дори не си даваме сметка за съществуването им. Тълкуването на сънищата несъмнено може да допринесе известни познания и полза, пък и това е област, която никога не е преставала да привлича и да вълнува човешкия ум, но ако сте си поставили за цел да стимулирате творческото си мислене и да решавате специфични проблеми, ще ви е необходимо да се въоръжите с далеч по-директни и по-ефикасни техники.