Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Einstein Factor: A Proven New Method for Increasing Your Intelligence, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,1 (× 14 гласа)

Информация

Разпознаване, корекция и форматиране
pechkov (2013)
Източник
novaset.net

Win Wenger and Richard Poe, 1996

THE EINSTEIN FACTOR: a proven new method for increasing your intelligence

Prima Publishing, USA

 

Корнелия Стефанова Величкова-Дарева, превод

Любомир Бориславов Пенов, художник

 

София, 2001

СИЕЛА — СОФТ ЕНД ПАБЛИШИНГ

ISBN: 954-649-365-1

 

Д-р Уин Уенджър

Ричард По

 

Факторът Айнщайн

 

Американска

Първо издание

 

Редактор: Анжела Кьосева

Предпечатна подготовка: Иво Петров

Технически редактор: Божидар Методиев

 

Формат 60/90/16; Печатни коли 24

 

СИЕЛА

СОФТ ЕНД ПАБЛИШИНГ

1463 София, бул. Патриарх Евтимий № 80А

тел./факс: 54 10 30; 954 93 97; 951 63 76

www.ciela.net

 

$source: http://www.novaset.net

 

 

Издание:

Уин Уенджър, Ричард По. Факторът Айнщайн

ИК „Сиела“, София, 2001

ISBN: 954-649-365-1

История

  1. — Добавяне

Стимулиране преди раждането

Месеците преди раждането са периодът, когато можете да повлияете най-чувствително върху бъдещето на детето си. Десет седмици преди раждането мозъкът започва да изгражда онези толкова важни трайни свръзки между невроните, които предопределят бъдещите интелигентност и начин на мислене на човека. Това е вашият оптимален прозорец на възможността да усъвършенствате интелекта на детето.

Моцарт в утробата

Днес вече е всепризнат фактът, че неродените бебета могат да чуват какво става в помещението, където е майка им, включително и разговорите. Но пък високочестотните звуци обикновено минават през филтъра на кожата и на маточната стена. А за съжаление, именно тези високочестотни звуци, според теорията на Томатис, зареждат мозъчните батерии и носят най-много информация — както под формата на говор, така и на музика.

Можете да преодолеете естествената бариера пред проникването им до още нероденото бебе, като поставите стереослушалки от двете страни на корема си, в областта на утробата. Така до бебето вътре ще достига пълният спектър от звуци, които благодарение на стереослушалките ще преминават успешно през бариерата на тялото. По този начин ще можете да подхранвате бебето си както с Моцарт, така и със собствения си глас (стига стереоуредбата ви да позволява директно излъчване през микрофон).

Не усилвайте твърде много звука. Той трябва да е с нормалната височина, която използвате, когато вие самите слушате със стереослушалки на ушите. Не забравяйте, че нероденото бебе в утробата ви няма възможност нито да избяга, нито да си запуши ушичките, ако звукът е прекалено силен и му пречи да се чувства уютно.

Примки за обратна връзка между майката и бебето

Не е нужно да чакате бебето ви да се роди, за да започнете да му помагате активно да си изгражда ефективни примки за обратна връзка между себеизразяване и отговор.

Един от начините да общувате с вашето неродено дете е посредством светлината. Ако застанете с оголен корем на слънчевата светлина — както впрочем и на ярка светлина от какъвто и да било друг източник — можете да привлечете вниманието на нероденото си бебе, като му правите „театър на сенките“ с ръцете си. Но не продължавайте тази игра твърде дълго, защото силната светлина може да го умори.

Ще привлечете активното внимание на нероденото си бебе и ако лекичко масажирате областта на утробата. Когато то ритне с краче, отговорете му като леко се потупате с два-три пръста по корема. Когато сте във ваната и то ритне, можете да му отговорите, като почукате съвсем лекичко по стената й, при което ефектът е дори още по-голям, защото водата е добър проводник на звука.

Ако използвате редовно тези техники, скоро ще откриете с удивление и удоволствие по колко много и най-различни начини можете да общувате активно с нероденото си дете, като по този начин стимулирате още от най-ранна възраст възприемчивостта му спрямо външния свят.

Увеличаване на кръвния поток

Също както е и при вече родените хора, развитието на мозъка на зародиша зависи от притока на кръв в него. Преди няколко години група южноафрикански лекари предложиха на пазара специална „дрешка за неродено“, чиято употреба, според техните твърдения, увеличава потенциалния коефициент на интелигентност на бебето с петнайсет-двайсет пункта. Тази „дрешка“ беше така изработена, че да обхваща плътно цялата долна част от корема на майката, тоест областта около утробата, в нещо като безвъздушна камера. На равни промеждутъци от време, за кратки периоди, въздухът автоматично се изтегляше от тази своеобразна камера, а по-малкото въздушно налягане върху утробата причиняваше прилив на кръв към нея. Това прелюбопитно съоръжение вече не е в продажба. Но пък ние в „Проект Ренесанс“ разработихме един метод, чрез който се постига същия ефект. Наричаме го „психигиеничен“, за да подскажем, че е точно противоположното на понятието „психогеничен“ (с което се обозначават мисловни процеси, водещи до телесни неразположения).

Изследователи на биологичната обратна връзка са събрали необорими доказателства, че буквално всяка част от тялото ви, върху която съсредоточавате вниманието си, получава леко увеличен приток на кръв. Можете да подсилите този ефект посредством описаната по-долу представа.

Решете коя част или орган от тялото си искате да обогатите с по-силен кръвен прилив. А сега си представете, че тя е с около три сантиметра по-широка и също с около три сантиметра по-отдалечена от въображаемия център на тялото, отколкото е в действителност. Постарайте се да си представите възможно най-живо какви биха били физическите ви усещания, ако тази част или орган от тялото ви наистина беше по-голяма от обичайното. Това упражнение ще изкриви представата, която мозъкът има за тялото, и ще го подлъже да увеличи кръвния поток към тази уж по-голяма част. Няма смисъл да се опитвате да увеличавате размера с повече от три-четири сантиметра — в противен случай не се наблюдава увеличен приток на кръв в съответната част, вероятно защото мозъкът отчита, че подобна големина е нереалистична. Единствено за ръцете и за краката можете да си представяте, че са уголемени с доста повече от три сантиметра, и неизменно ще получавате съответно увеличение на кръвния прилив в тях. Вероятно това става, защото мозъкът ни е свикнал с факта, че ръцете и краката се отдалечават повече от центъра на тялото при взаимодействие с околния свят, което пък му създава усещането, че притежава обективен контрол над тях и следователно не смята за наложително веднага да им изпраща допълнително кръв.

Естествено, само ще ви е от полза, ако вярвате в успеха на техниката. Ако сте настроени скептично, можете много лесно да се убедите в нейната ефикасност, като излезете навън, когато времето е студено, и я приложите към някой от крайниците си. Необичайният прилив на топлина, който ще усетите в съответната част, веднага ще разсее всичките ви съмнения.

Бременната жена би трябвало да си представя по няколко пъти дневно за по две-три минути, че утробата и плодът в нея са леко уголемени. Това простичко упражнение ще насити развиващия се мозък на бебето с кислород, което ще му се отрази изключително благотворно. Също толкова важен е и фактът, че така увеличеният кръвен поток ще отмие и ще изхвърли от мозъка отровните вещества, които могат да увредят оформящата се нервна система на плода.

Избягване на токсините

През последните години даването на съвети относно начина на хранене по време на бременност се превърна в нещо като клон на дребния бизнес. Тъй като не съм специалист в тази област, ще се въздържа да говоря по темата, като само искам да ви препоръчам да обърнете специално внимание на храненето в месеците преди раждането.

Но пък не мога да не засегна, макар и съвсем бегло, въпроса за токсините. Приемането на каквито и да било токсини (вещества, действащи по един или друг начин като отрова за организма) може да изложи на опасност нервната система на нероденото ви бебе. Доказано е, че фетусът (плодът в утробата в последните месеци преди раждането) е подчертано безпомощен спрямо всички видове токсични вещества. Той не притежава буквално никаква способност да прочиства системата си, ако в нея проникнат отрови. Именно поради тази причина бъдещите майки трябва да избягват всякакви храни, напитки и други вещества, които могат да замърсят с токсини кръвния поток.

По време на бременността просто забравете диетите за отслабване. Когато тялото изгаря мазнините си, натрупаните от години в тях токсични вещества (например утайките от повсеместно използваните в ежедневието инсектициди — средствата за изтребване на насекоми) ще се разтворят в кръвта ви и чрез вашия кръвен поток ще се влеят право в системата на нероденото ви бебе.

Никакви наркотици и упойващи вещества, алкохол, тютюн и кафе. Мнозина лекари биха ви казали, че по една чашка от време на време с нищо няма да навреди на бебето ви. Те всъщност имат предвид е, че няма сериозно да увреди плода. Но пък несъмнено ще се отрази неблагоприятно върху бъдещата му интелигентност. Е, нима си струва да поемате такъв огромен риск заради чашка алкохол или кафе?

Избягвайте всякакви алергозани — вещества, които могат да предизвикат алергии, дори ако никога преди не сте проявявали алергичност към тях — особено оцветителите за храни и консервиращите добавки. Колкото е възможно повече се придържайте към пълнозърнестите храни, а също и към суровите плодове и зеленчуци. Настоятелно ви препоръчвам преди да забременеете или още в първите дни на бременността да се консултирате със специалист по алергиите, който да ви направи съответните тестове, за да знаете какви вещества да избягвате.

Разбира се, трябва да се консултирате с личния си лекар за всичките ми препоръки. Поради медицински причини може да ви се налага да приемате определени храни, да се придържате към дадено телесно тегло или да приемате специфични лекарствени средства — все неща, които може и да не са най-доброто за развитието на мозъка на бъдещото ви дете. Ето защо казваме, че най-успешното предпазно средство от подобни рискове е профилактиката. Ако своевременно вземете предпазни мерки да сте във възможно най-добро цялостно здравословно състояние още преди забременяването, ще намалите до минимум опасността да изложите на риск бъдещата интелигентност на вашето бебе.