Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Einstein Factor: A Proven New Method for Increasing Your Intelligence, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,1 (× 14 гласа)

Информация

Разпознаване, корекция и форматиране
pechkov (2013)
Източник
novaset.net

Win Wenger and Richard Poe, 1996

THE EINSTEIN FACTOR: a proven new method for increasing your intelligence

Prima Publishing, USA

 

Корнелия Стефанова Величкова-Дарева, превод

Любомир Бориславов Пенов, художник

 

София, 2001

СИЕЛА — СОФТ ЕНД ПАБЛИШИНГ

ISBN: 954-649-365-1

 

Д-р Уин Уенджър

Ричард По

 

Факторът Айнщайн

 

Американска

Първо издание

 

Редактор: Анжела Кьосева

Предпечатна подготовка: Иво Петров

Технически редактор: Божидар Методиев

 

Формат 60/90/16; Печатни коли 24

 

СИЕЛА

СОФТ ЕНД ПАБЛИШИНГ

1463 София, бул. Патриарх Евтимий № 80А

тел./факс: 54 10 30; 954 93 97; 951 63 76

www.ciela.net

 

$source: http://www.novaset.net

 

 

Издание:

Уин Уенджър, Ричард По. Факторът Айнщайн

ИК „Сиела“, София, 2001

ISBN: 954-649-365-1

История

  1. — Добавяне

Ами ако пак нищо не става?

Дотук, надявам се, повечето читатели поне веднъж са оставили книгата и са опитали техниката за отприщване на образния поток. Резултатите на поне 30% от тях са били напълно разочароващи. Някои вероятно са се отчаяли до такава степен, че сигурно вече си мислят: „Аз явно съм един от онези, които нямат ни капчица въображение.“

В действителност такива хора просто не съществуват. Всеки притежава въображение и може да вижда мисловни образи. До 1973 година аз самият бях от хората, които упорито твърдяха, че нямат абсолютно никакво въображение и че просто са неспособни да видят какъвто и да било образ, камо ли пък да отприщват цял образен поток. Едва след като се подложих на интензивен режим от упражнения и експериментиране, включително и за усвояване на умения за автохипноза, най-сетне успях да измъкна някакви образи от подсъзнанието си. Веднага след това обаче образният ми поток избликна с пълна мощ и много скоро вече се чувствах „в свои води“ в него.

Убеден съм, че на никой от вас, читателите на тази книга, няма да му се наложи да мине през мъките и затрудненията, които трябваше да преодолявам аз. Защото тук ви предоставям плодовете на моя двайсетгодишен труд — двайсет години на проучвания, експерименти и изпробване на различни похвати. До края на тази глава ще ви запозная с някои от най-силно въздействащите техники, които открих и разработих. Те ще ви помогнат да отхвърлите задръжките си, да разбиете зидовете и да освободите вашия образен поток. Откакто успях да съчетая и да усъвършенствам тези техники — процес, който завърших около 1982 година — не е имало нито един от хилядите участници в моите семинари, който да не може да освободи мисловната си образност.

Техника „Описание на красива гледка“

Красотата е като майчин език за десноориентирания мозък. Нищо не е в състояние да стимулира образното мислене по-пряко и по-силно, отколкото възприемането на нещо красиво, на нещо удивително прекрасно.

Започнете да отприщвате образния си поток, като си припомните най-красивата природна картина, която сте виждали през живота си — гора, бълбукащ поток, градина, залез над океана… Но имайте предвид, че трябва да описвате реално място, не някаква въображаема гледка. После съсредоточете цялото си внимание в това да си припомните, не да измисляте, тази прекрасна за вас природна картина — извличайте от паметта си дремещите спомени, съхранени в нея и вероятно забравени там от години. Описвайте на глас и най-дребните подробности, и най-тънките нюанси.

Когато потънете дълбоко в описанието на тази реална прекрасна гледка, в един момент ще забележите, че в главата ви се пораждат и други, несвързани с нея образи. Не се съпротивлявайте, поемете нишката на тези нови картини и започнете тях да описвате.

Техника „Остатъчен образ“

Вгледайте се съсредоточено в поносимо силен източник на светлина, например 40–60 ватова крушка — но в никакъв случай не и в слънцето! — в продължение на около половин минута. После затворете очи и опишете на глас спомена си за наблюдавания източник светлина, тоест неговия така наречен остатъчен образ.

Много скоро той ще започне да променя цветовете, формата и разположението си. Ще започнат да се появяват нови образи. Все така със затворени очи продължавайте да описвате гласно всичко, което виждате, и доста бързо ще се озовете насред буен образен поток. Всички визуално ясно определени шарки — райета, кръгчета или карета — също оставят остатъчни образи, ако преди това сте се вглеждали достатъчно дълго и задълбочено в тях.

Вариант на този начин за отприщване на образния поток е техниката на Фосфен. Разтърквайте леко очите си с кокалчетата на показалците на свитите си юмруци — така, както го прави сънливо дете — и описвайте светлинните ефекти и цветовете, които ще се появят под натиска на пръстите ви.

Техника „Спомен за някогашен сън“

Всички сме имали необичайно ярки сънища, които остават за дълго в паметта ни. Някои от тях запомняме дори за цял живот. Опитайте се да отприщите образния си поток, като тръгнете от един такъв сън. Започнете да го описвате на глас, колкото се може по-подробно и по-живо, в оригиналната последователност на действието в него. Също както и при описанието на образния поток не се притеснявайте да попълвате празнотите, като доизмисляте и разкрасявате това-онова. Ако продължите да описвате всичко в сегашно време, все едно че „гледате“ съня си в момента, а не си го припомняте, много скоро ще откриете, че сякаш наистина изживявате това, което описвате, в напълно реални и осезаеми образи.

В един момент сънят ви ще заживее свой собствен живот, ще продължи да се развива и по-нататък, отвъд онова, което се е съхранило в паметта ви за него, ще се допълва в съзнанието ви. Много е възможно да преоткриете оригиналното послание на съня си или да видите неговия край, който вероятно с течение на годините сте забравили или сте потиснали дълбоко в подсъзнанието си.

Техника „Разказ“

Можете да предизвикате отприщване на образен поток, като тръгнете от историята, разказана във всеки увлекателен и интересен за вас роман, разказ, филм или телевизионна програма. Но това трябва да е нещо прочетено или видяно съвсем наскоро, или което ви е впечатлило толкова дълбоко, че споменът за него е все още жив в паметта ви. Подберете и с помощта на въображението си започнете да описвате подробно сцени от тази история, които авторът само е загатнал. Когато описанието ви набере скорост и наситеност, ще започнете да правите свободни асоциации между съответната история и скритата във вас образност, докато най-сетне преминете изцяло към оригинален и независим образен поток.

Техника „Фантазия“

Тази техника стимулира синестетичен отговор по-пряко от която и да било друга. Слушайте със затворени очи някоя музикална композиция с богата хармония. В резултат на редица експерименти стана ясно, че най-подходящи и най-ефективни за целта са френската импресионистична музика, класическата музика (и по-точно създадената в периода между 1750-та и 1825-та година) и прогресивният джаз. Ключови фактори са наситеността и комплексното звучене на хармонията. Подсигурете си колкото се може повече „музика на единица музика“, така да се каже, за да предизвикате по-чувствителен и по-богат отклик от страна на подсъзнателната си образност. Този тип музика ще стимулира такива приятни и феерични зрителни образи, каквито виждаме във филма „Фантазия“ на Уолт Дисни.

Техника „Сляп досег“

Читателите с по-силно развита тактилна сетивност, тоест които са по-чувствителни към усещанията при докосване, могат да постигнат по-добри резултати посредством техниката „Сляп досег“. Един подходящ за прилагане неин вариант е да завържете очите си, така че нищо да не виждате, и да започнете бавно да се движите из стаята и дома си, като докосвате и опипвате различните предмети, които срещате по пътя си. Най-подробно описвайте как изглежда и какви усещания събужда у вас при досег всеки от тях. Друг вариант на същата техника е някой да сложи в торбичка или в кутия най-различни предмети, след което вие да ги вадите един по един и да ги описвате пак така възможно най-подробно и най-цялостно. И при двата варианта постепенно започва да протича независим образен поток. Продължете известно време да описвате породените от него образи.

Техника „Сляп вкус и мирис“

Тази техника помага в описанията да бъдат включени и двете най-пренебрегнати сетива — вкуса и обонянието. Преди да седнете на масата, завържете очите си така, че нищо да не виждате. Започнете да се храните бавно, като описвате всичките си усещания и най-малкия нюанс. Продължавайте, докато не се отприщи оригинален образен поток и известно време описвайте събужданите от него образи.

Друг много интересен вариант на тази техника е да подберете четири-пет бурканчета с различни подправки, които имат не особено остър и характерен мирис. Свалете им капачките и ги наредете на масата пред себе си. Затворете очи, разместете ги слепешката, после ги вземайте едно по едно и се опитвайте по мириса да определите каква е подправката. Ще се изненадате колко интензивен и разнообразен образен поток ще отприщят в съзнанието ви различните миризми. Ароматите са особено ефективни за събуждане на отдавна забравени спомени.

Техника „Въздушна скулптура“

Затворете очи и започнете с ръце да оформяте във въздуха въображаема скулптура на някой предмет. Когато свършите, задръжте я в ръцете си и започнете най-подробно да я описвате.

Направата на истинска скулптура от глина също върши работа, стига да нямате нищо против малко да се поизцапате. Както и техниката „Сляп досег“, „Въздушна скулптура“ е особено подходяща за хора с по-силно развита тактилна сетивност.

Специално за често пътуващи заети хора

Докато пътувате с влак, автобус или кола, затворете очи (но не и ако вие шофирате, разбира се!) и започнете подробно да описвате пейзажа или уличните сцени, покрай които смятате, че минавате. Не се смущавайте да описвате на глас. Когато другите пътници видят касетофона ви, ще предположат, че сте някой отговорен шеф, който диктува деловите си писма. Тази техника е изключително подходяща за много заетите и често пътуващи хора, които по този начин могат да превърнат загубеното по транспорта време в обогатяващо и развиващо ума им преживяване.

Техника „Дърво и облак“

Представете си, че се разхождате сред природата. Вървите нагоре по един хълм, на чийто връх има едно-единствено огромно дърво. Включете всичките си сетива в описанието. Усетете с кожата си и вдъхнете топлия бриз; опишете слънчевата светлина и топлина по лицето, врата и раменете си; полските аромати; мускулните усещания при дългото изкачване нагоре по хълма… Описвайте различните диви цветя, шума на стъпките в тревата, околните звуци, собственото си дишане…

Когато стигнете върха на хълма, легнете на меката, прохладна земя в основата на дървото. Плъзнете поглед нагоре по дънера му. Вижте през клоните му небето, по чиято безбрежна синева бавно се носят различни по форма облаци. Обърнете внимание как тяхното движение създава илюзията, че самото дърво сякаш плува, заедно с вас и с целия хълм. Отпуснете се по вълните на тази незрима река. Нека течението й ви носи накъдето пожелае. (И през цялото време описвайте, описвайте, описвайте!)

Техника „Под лодката“

Представете си, че в тих слънчев ден плавате с лодка по гладката повърхност на езеро. Вгледайте се надълбоко във водата, отвъд искрите и проблясъците на повърхността й. Опитайте се да видите какво се крие в глъбините на езерото. Отначало няма да виждате нищо друго освен играта и отраженията на слънчевата светлина по дъното, но колкото по-настойчиво се взирате, толкова по-отчетливи форми ще придобива един цял подводен свят. Собственото ви въображение ще определи дали виждате потъналата Атлантида, или някакви фантастични морски същества. Описвайте в най-големи подробности всичко, което се мерне пред вътрешния ви взор.

Техника „Време/пространство“

Именно тази техника довела Айнщайн до неговата „Специална теория на относителността“. Припомнете си онова, което казахме по този повод в Първа глава — Айнщайн прекарал цели десет години в опити да си представи какво би било да лети със скоростта на светлината. Е, и вие също може да опитате подобно изживяване.

Представете си, че вие самите сте нещо като електромагнитен или гравитационен феномен — например радиовълна, лазерен лъч, квант или дори черна дупка. Представете си, че се движите в дълбокия Космос, между звездите, между галактиките, към неизвестността. Не е нужно да сте физици, за да стигнете до някои дълбоки прозрения посредством тази техника. Но ако предварително попрелистите някоя и друга научнопопулярна книга, това ще зареди въображението ви и ще обогати изживяванията ви по време на експеримента.

Обратна връзка с реален партньор

Ако чрез самостоятелно прилагане на споменатите дотук техники не постигнете желания резултат, вероятно имате нужда от помощта на реален партньор. Този метод — наричан понякога техника „Помощник“ — се основава на предположението, че в действителност вие през цялото време плувате в образния поток на вашето подсъзнание, но просто не можете да го „видите“ със съзнанието си. Ролята на реалния партньор е именно да ви помогне да изведете мисловната си образност на съзнателно ниво.

Използвайте обичайните стъпки за отприщване на образния поток, включително техниката „Кадифено-гальовно дишане“. Помолете помощника си да ви наблюдава внимателно през цялото време, като следва дадените по-долу указания. В тях местоимението „вие“ и второ лице множествено число се отнасят за помощника ви, а не за вас. Вие в случая сте „Мечтател“.

1. Следете за „кукички на вниманието“. „Кукички на вниманието“ наричаме онези едва доловими белези, по които разбираме, че нещо е привлякло вниманието на Мечтателя. Мигновената пауза в дишането е една от най-показателните „кукички“, особено в момент, когато Мечтателят прилага техниката „Кадифено-гальовно дишане“. Паузата в дишането означава, че той реагира на някакви подсъзнателни стимули, например на ярък мисловен образ. Друга издайническа „кукичка“ е движението на очните ябълки под спуснатите клепачи. Когато очите на Мечтателя са затворени, движението на очните ябълки означава, че той „гледа“ нещо. Какво би могло да е то? Единствено мисловни образи. Помнете, че трябва да следите за истинско движение на очните ябълки, а не за потрепването на клепачите.

2. Привлечете съзнателното внимание на Мечтателя. В мига, в който забележите някаква „кукичка“, веднага привлечете към нея съзнателното внимание на Мечтателя, като го попитате „Какво виждаш точно сега?“ Ако не сте съвсем сигурни дали наистина сте уловили „кукичка“, не се колебайте, а веднага задайте въпроса — дори да се окаже, че сте сбъркали, това с нищо няма да навреди на процеса.

3. Бъдете настойчиви. Възможно е някои Мечтатели да имат толкова силни задръжки и такъв мощен Заглушител, че упорито да отказват да повярват, че в ума им протича образен поток, дори ако многократно сте привличали съзнателното им внимание към различни „кукички“. Бъдете търпеливи. Продължавайте настойчиво да търсите и да откривате „кукички“, упорствайте да привличате вниманието на Мечтателя към тях, докато упражнението доведе до желания резултат.

4. Напътствайте Мечтателя. В определен момент Мечтателят най-сетне ще се „закачи“. Вероятно ще оповести с огромно вълнение, че най-после е уловил някакъв образ. От този миг насетне ролята ви се променя — от „ловец на кукички“ се превръщате в един вид касетофон и наставник на Мечтателя. Сега вече трябва да го напътствате да продължава да описва най-подробно всеки мярнал се пред вътрешния му взор образ, в сегашно време и посредством всичките си сетива. Настоятелно му припомняйте да продължава с описанието още няколко минути, дори ако образът се е мярнал в съзнанието му само за секунда. Подсещайте го, че за да стимулира образния си поток спокойно може да поукрасява или да доизмисля малко видяното. Обзет от вълнение и ентусиазъм при появата на първия мисловен образ, Мечтателят може и да забрави тези основни разкрепостяващи принципи, така че ще му е от полза да му ги припомняте от време на време.

Съвместно пътешествие с реален партньор

Ако провеждате експериментите си с участието на реален партньор, сигурно ще ви е интересно да предприемете заедно с него едно съвместно пътешествие в мисловната образност. Това е техника за малко по-напреднали и е добре да бъде прилагана едва след като и вие, и партньорът ви вече сте усвоили индивидуалното отприщване на образния поток.

Седнете един срещу друг, затворете очи. След като преминете през въвеждащите техники за отпускане и за настройване с кадифено-гальовно дишане, всеки от вас започва да описва на другия пораждащите се в ума му образи. Но не се изчаквайте да свърши да говори единият, за да започне другият. Просто когато говорещият поспре, за да си поеме дъх, партньорът веднага взема думата и започва да описва собствените си мисловни образи. Веднъж щом започнете, не позволявайте ни секунда „празно“ време. Това увлекателно като игра упражнение е съвършен катализатор за образния поток. Освен това, то много бързо ще изостри въображението ви и способността ви за живи описания.