Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Einstein Factor: A Proven New Method for Increasing Your Intelligence, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,1 (× 14 гласа)

Информация

Разпознаване, корекция и форматиране
pechkov (2013)
Източник
novaset.net

Win Wenger and Richard Poe, 1996

THE EINSTEIN FACTOR: a proven new method for increasing your intelligence

Prima Publishing, USA

 

Корнелия Стефанова Величкова-Дарева, превод

Любомир Бориславов Пенов, художник

 

София, 2001

СИЕЛА — СОФТ ЕНД ПАБЛИШИНГ

ISBN: 954-649-365-1

 

Д-р Уин Уенджър

Ричард По

 

Факторът Айнщайн

 

Американска

Първо издание

 

Редактор: Анжела Кьосева

Предпечатна подготовка: Иво Петров

Технически редактор: Божидар Методиев

 

Формат 60/90/16; Печатни коли 24

 

СИЕЛА

СОФТ ЕНД ПАБЛИШИНГ

1463 София, бул. Патриарх Евтимий № 80А

тел./факс: 54 10 30; 954 93 97; 951 63 76

www.ciela.net

 

$source: http://www.novaset.net

 

 

Издание:

Уин Уенджър, Ричард По. Факторът Айнщайн

ИК „Сиела“, София, 2001

ISBN: 954-649-365-1

История

  1. — Добавяне

Принцип на груповия ум

Всички използвани от мен техники за провеждане на групови и индивидуални упражнения са основани на така наречения „Принцип на груповия ум“. При появата на техниката за „раждане“ на оригинални идеи, наречена „Гимнастика на ума“, инструкторите обикновено събираха по трийсет-четирийсет души в някоя зала за конференции и ги насърчаваха да споделят всички хрумнали им идеи по даден проблем, след което подбираха за приложение най-сполучливите и оригинални решения. Но много бързо стана ясно, че прилаган по този начин, методът не се приема добре. Повечето от участниците в тези срещи изобщо не получаваха възможност да се изкажат и се чувстваха разочаровани и огорчени поради неудовлетворения си стремеж за себеизразяване.

Понастоящем срещите за „Гимнастика на ума“ се провеждат с трима, максимум петима души, така че всеки да може да изкаже идеите си. Когато събирането на по-голяма група е неизбежно, хората се разделят на отделни, по-малки групички. В края на срещата идеите и резултатите от така оформените „групови умове“ се обобщават.

Динамичен формат

Работата към „Проект Ренесанс“ ме убеди, че в дейността на „груповия ум“ много по-важен е самият процес, отколкото постигнатите резултати. Благодарение на Сократовия метод за себеизразяване всеки от участниците постига прозрения, които са от същностно значение за него, независимо дали останалите или групата като цяло ги споделя или не.

При консултантската ми работа с различни корпорации използвам един метод за мобилизиране на „груповия ум“, наречен „Динамичен формат“. При него събирането и обобщаването на резултатите, постигнати от отделните „групови умове“, не е задължително, а се прави само по желание на участниците. Истинската полза и благотворните ефекти от метода „Динамичен формат“ се усещат седмици по-късно, често дори месеци след семинара, когато хората неусетно започнат да общуват и да си взаимодействат по-ефективно в ежедневната си работа, като при това всеки изхожда от индивидуално постигнатите си прозрения.

Семинарите за групово отприщване на образния поток се организират въз основа на същия принцип. Същностната работа се извършва в групи от по двама, най-много трима партньори, които се редуват в ролите на Свидетел и Мечтател, като последователно описват, а после заедно обсъждат и тълкуват индивидуалните си образни потоци. Понякога е забавно в края на семинара всички да се съберат заедно и отделните „групови умове“ да споделят едни с други до какви прозрения са стигнали. Но от подобни общи обсъждания почти няма реална полза за отделните хора, като при това винаги съществува опасност поради продължителното пасивно слушане някои от участниците да започнат да проявяват нетърпение и да се дразнят. Ако изобщо решите да провеждате такива общи обсъждания, постарайте се поне да бъдат пределно кратки.