Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Einstein Factor: A Proven New Method for Increasing Your Intelligence, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,1 (× 14 гласа)

Информация

Разпознаване, корекция и форматиране
pechkov (2013)
Източник
novaset.net

Win Wenger and Richard Poe, 1996

THE EINSTEIN FACTOR: a proven new method for increasing your intelligence

Prima Publishing, USA

 

Корнелия Стефанова Величкова-Дарева, превод

Любомир Бориславов Пенов, художник

 

София, 2001

СИЕЛА — СОФТ ЕНД ПАБЛИШИНГ

ISBN: 954-649-365-1

 

Д-р Уин Уенджър

Ричард По

 

Факторът Айнщайн

 

Американска

Първо издание

 

Редактор: Анжела Кьосева

Предпечатна подготовка: Иво Петров

Технически редактор: Божидар Методиев

 

Формат 60/90/16; Печатни коли 24

 

СИЕЛА

СОФТ ЕНД ПАБЛИШИНГ

1463 София, бул. Патриарх Евтимий № 80А

тел./факс: 54 10 30; 954 93 97; 951 63 76

www.ciela.net

 

$source: http://www.novaset.net

 

 

Издание:

Уин Уенджър, Ричард По. Факторът Айнщайн

ИК „Сиела“, София, 2001

ISBN: 954-649-365-1

История

  1. — Добавяне

Техники за предизвикване на ефект „Изненада!“

Често, особено в началото, докато още не сте овладели достатъчно добре техниката за отприщване на образния поток, е възможно дълго да описвате и да описвате появяващите се в съзнанието ви картини, без да достигате до отчетливо решение на проблема или до очевиден ефект „Изненада!“. В подобни случаи вероятно ще изпитате силно изкушение да се понамесите поне малко в протичането на образния си поток.

По принцип, съзнателната намеса не е сполучливо решение за този проблем. Колкото по-самовглъбено потъвате в образния си поток, толкова по-мощно ще е магичното влияние на десния ви ум и по-дълбока и по-ярка ще е мисловната ви образност. Всяка повече или по-малко съзнателна намеса от страна на левия ви ум обикновено разваля магията и нарушава спонтанността на образния ви поток.

И все пак, успях да разработя няколко техники за изкуствено предизвикване на ефект „Изненада!“ с възможно най-малко нарушаване на спонтанността на мисловната образност. По-долу ви запознавам с някои от тях.

Пространство за отговор

Неуспехът да бъде постигнат ефект „Изненада!“ обикновено се дължи на някакъв вид задръжки. Можете да подмамите подсъзнанието си да реши, че е безопасно да разкрие своята „Изненада!“, като му осигурите пространство за отговор, което да е „невидимо за очите“. Всяка непроницаема бариера върши работа. Представете си примерно, че пространството ви за отговор се намира зад някакъв дебел зид или е скрито отвъд прага на солидна врата, водеща към подземна тъмница (виж Фигура 5.4). Важното в случая е, че не можете да го виждате. По такъв начин сякаш казвате на подсъзнанието си „Ако откриеш твоята «Изненада!» зад тази непроницаема преграда, обещавам да не надничам, докато не ми известиш, че всичко е готово.“

faktoryt_ajnshtajn_5_4.pngФигура 5.4. Техника „Праг“. Представете си врата, зад която има тайнствено „пространство за отговор“. Когато вратата се открехне, пред вас изведнъж се разкрива отговорът на вашия въпрос.
Техника „Праг“

По някое време ще надникнете все пак зад вратата, но е наложително първо да предоставите на скрития във вас срамежлив гений достатъчно време и спокойствие, та да може необезпокоявано да си „сглоби картинката“, без да му висите на главата. А когато решите да надзърнете, използвайте техниката „Праг“, която всъщност е съставена от няколко последователни етапа. По разбираеми причини, описаната по-долу техника „Праг“ е наречена „Отвъд зида“.

1. Решете на какъв проблем или въпрос искате да получите отговор. После го изтикайте някъде по-встрани от съзнанието си и насочете вниманието си към нещо друго.

2. Навийте часовника да ви звънне след седем-осем минути. Добре е да си осигурите някой с тих мелодичен звън или с нежна камбанка, а не с пронизителен и тревожен писък, който ще ви стресне, ще наруши концентрацията ви и ще ви накара да се юрнете да го изключите.

3. Започнете да отприщвате образния си поток, този път като следвате описаната в следващите точки насочена образност.

4. Представете си, че стоите насред приказно красива градина. Пред вас обаче се издига дебел каменен зид. Той е вашият „праг“, зад който е скрито пространството ви за отговор.

5. В продължение на няколко минути описвайте градината с пищни сетивни подробности.

6. Сега приближете към зида и го опишете. Докоснете го с ръка. Опрете бузата си в него. Усетете влажната, хлъзгава повърхност на старите камъни, покрити тук-таме с мъх (или ако си го представяте по някакъв друг начин — усетете градежа му, какъвто и да е той). Опишете и мириса му.

7. Не допускайте в съзнанието си никаква мисъл за проблема или въпроса, от който се интересувате. Фокусирайте вниманието си единствено върху сетивните си възприятия в момента.

8. В мига, в който чуете звъна на часовника, прескочете в пространството отвъд зида! „Номерът“ е именно в този изненадващ скок. Трябва да уловите отговора, преди левият ви ум да се е усетил и да ви е залял с порой от съзнателни общоприети очаквания.

9. Вкопчете се в най-първото си впечатление за онова, което е зад зида, дори ако го мернете само за секунда. Продължавайте да описвате всичко, което сте видели, по памет, дори когато образът вече е изчезнал. Потокът на описанията ви скоро ще го върне обратно.

По принцип, също както е и при обикновеното отприщване на образния поток, степента на изненадата ви от онова, което сте мярнали в пространството за отговор, е най-сигурният показател за свежо и оригинално прозрение. Не е наложително „видението“ ви да е нещо дълбокомислено и „мъдро“. Дори най-простичък предмет може да се окаже символ на решението за вашия проблем. Достатъчно е появата му да е крайно изненадваща.

Ако онова, което видите отвъд зида, не ви изненада и ви се стори банално, вероятно просто не сте скочили достатъчно рязко и бързо при иззвъняването на часовника или пък сте позволили на ума си предварително да планира какво се очаква да видите. Повторете упражнението, като се постараете да не градите предположения и да не чакате вашата „Изненада!“, а щом чуете звъна буквално се изстреляйте над зида, в пространството отвъд него.

Техниката „Праг“ е само едно помощно средство. Не подхождайте към нея като към „Насочена мисловна образност“, при което е необходимо да се придържате на всяка цена към зададената програма. При „Праг“ е възможно и напълно допустимо да започнете да виждате поток от спонтанни образи по всяко време, преди да се е разнесъл звънът на часовника. В такъв случай просто изоставете досегашния си „праг“, изключете звъна, като продължите да описвате най-подробно прииждащите в съзнанието ви нови образи. Те несъмнено могат да ви отведат до вашата „Изненада!“ много по-бързо и много по-пряко.

Отчет

Направете си следния експеримент. Изберете някаква тема, която ви интересува и имате свое мнение по нея. На лист хартия запишете в един-единствен параграф основната си идея по темата. После препишете същия параграф на пишеща машина, ако разполагате с такава. Добре ще е също да го наберете на компютър с различни шрифтове и големина на буквите, а после да го изкарате на принтер във всичките му варианти.

Когато препрочитате на глас вашия параграф, визуално представен по толкова различни начини, ще откриете, че докато въвеждате написаното обратно в ума си, дори най-малките разлики в зрителния контекст събуждат значителни различия в мислите и във възприятията ви относно съответната тема. При експерименти със зайците Фрийман и Скарда открили, че електроенцефалографичната карта на дадено сетивно усещане се променя значително, често дори коренно, съобразно свързаните с него контекст или асоциации. Наричам това явление „Принцип на контекста“.

Можете да използвате успешно принципа на контекста при описанието на вашите изненади. След като изпълните техниката „Праг“, предприемете една допълнителна крачка. Направете кратък отчет за видяното, като опишете бързо — пред друг човек, пред касетофон или на лист хартия — всичко, което си спомняте от преживяванията си отвъд зида (във вашето пространство за отговор). Важното в случая е да направите описанието пред „свидетел“, различен от този, който сте имали по време на образния поток. Или с други думи, ако преди сте описвали пред касетофон, сега направете отчета си пред партньор или писмено. Ако преди сте описвали пред партньор, направете отчета си пред касетофон, писмено или най-добре пред някой друг, нов човек.

Техника „Прекрачване на прага“

Възможно е да ви се стори по-лесно прилагането на една друга техника, която наричам „Прекрачване на прага“. Моят съавтор Ричард По я използва при описаното в Трета глава отприщване на неговия образен поток. Докато гледал втренчено огъня в огнището на алхимичната лаборатория, той видял да се очертава някакъв предмет, който първо му заприличал на кристална топка, а после на пулсиращо яйце на влечуго.

Ричард нямало как да знае какво има в яйцето, но на секундата решил, че каквото и да се излюпи от него — това ще е отговорът на въпроса му. Впоследствие от яйцето се появил един дракон. Този похват наричам „Прекрачване на прага“.

Техниката „Прекрачване на прага“ има това предимство, че всъщност използва вече отприщен образен поток. Все още се намирате под дълбокото магично въздействие на десния си ум, така че не ви се налага да хабите време и енергия за установяване на неврологичен контакт с нова въображаема сцена на „праг“.

Буквално всеки непрозрачен или скриващ нещо предмет, появил се в руслото на вашия образен поток, може да ви послужи, за да „прекрачите прага“. Това може да бъде врата, щора на прозорец, завеса, билет или корица на фотоалбум. Щом зад или вътре в него може да е скрито пространство за отговор, той е подходящ за „прекрачване“.

Ето описание на техниката „Прекрачване на прага“:

1. Можете да я приложите по време на протичане на образен поток или пък да се върнете към някоя особено силно впечатлила ви сцена, която сте запомнили от предишен ваш образен поток.

2. Изберете кой непрозрачен предмет ще използвате за „прекрачване“.

3. Назовете избрания предмет пред вашия „свидетел“ (човек или касетофон), като го опишете накратко — просто за да укрепите образа му във въображението си.

4. Решете на какъв въпрос искате да получите отговор при прекрачването на прага. Подходящ за начало е въпросът „Какъв е смисълът или какво послание се крие в този мой спонтанен образен поток?“

5. Задайте въпроса си тихо на глас и колкото се може по-високо наум.

6. Докато задавате въпроса си, протегнете ръка и „докоснете“ избрания от вас предмет. Този метафоричен контакт „програмира“ прекрачването на прага.

7. Разширете и укрепете неврологичния си контакт с предмета, който сте избрали за праг. Започнете да го описвате най-подробно, като използвате и петте си сетива.

8. Веднага щом се почувствате готови да го направите, бързо прекрачете прага. Това може да означава да отворите врата, да преминете през градинска порта, да вдигнете щора на прозорец, да отгърнете корица на фотоалбум — в зависимост какво сте си избрали за „праг“.

9. Уловете и задръжте първото си впечатление за онова, което лежи отвъд прага, във вашето пространство за отговор, и го опишете най-подробно.

10. Навлезте в пространството за отговор и увеличете неврологичния си контакт със сцената, която се разкрива пред мисления ви взор там, като я описвате в пълни подробности.

11. Щом постигнете цялостно усещане за физически контакт с пространството за отговор, изберете някой предмет в него, който да използвате като нов праг. Повторете целия процес. При всяко ново повторение ще изпадате все по-дълбоко под магичното влияние на десния си ум и ще се приближавате все повече и повече към най-оригиналните си възприятия, прозрения и идеи.